Tradičná vianočná kapustnica z regiónu Trenčín
bez mäsa a klobás
Suroviny pre 4 osoby
* 500 g kyslej kapusty
* 200 g cibule
* 50 g cesnaku
* soľ, mleté čierne korenie podľa potreby
* 20 g mletej červenej papriky
* 50 g sušených húb
* 150 g sušených sliviek
* 500 g zemiakov
* asi 1 liter zeleninového vývaru
* 200 g olej
Kapustu scedíme a vodu z nej odložíme pre prípadné doliatie a dokyslenie. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno a spolu s roztlačeným a posekaným cesnakom orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme mletú papriku, trochu orestujeme (iba chvíľu, aby nezhorkla), zalejeme vývarom a vložíme doň nasekanú kapustu. Pridáme hríby, ktoré sme deň vopred namočili vo vode, aby zmäkli. Môžeme ich pokrájať alebo nechať väčšie. Na zvýraznenie chuti môžeme pridať bobkový list, nové korenie, ale pokiaľ máme domácu sudovú kapustu, tak ani netreba. Celú zmes osolíme, okoreníme, ale nevaríme dlho, aby sa kapusta nerozvarila.
Približne 20 minút pred dovarením pridáme najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie a nakrájané slivky. Necháme prejsť varom, dochutíme a podávame na sviatočný stôl.
Čítajte viac:
http://zena.sme.sk/c/6638067/dvanast-vi ... z2FwNGm4VR