Pôda nie je len hmota kde rastliny rastu, ale je to zhluk vsakovakych malych zivocichov, hub a bakterii. Tym ze pouzivame umele hnojiva, postreky, vytvarame v pode nerovnovahu medzi jednotlivimy prvkami a tym likvidijeme tento podny zivot. Na potlacenie skodcov a inych chorob rastlin existuju prirodne alternativy, rozne vyluhy(zihlava, praslicka), vytvaranie spolocenstva rastlin ktore pritahuju predatorov skodcov apod.
Ja osobne som prestal s pouzivanim chemie v zahrade. Ano najdem si nejake to okusane jablko od osy, popripade cervive, okusany list na kapuste, ale viem ze ked to chuti cervikovi tak je to zdrave a bez chemie.
Urcite vam niektorym chemia pomoze zvysit urodnost a zabranit chorobam. Ja na druhu stranu setrim peniaze a dufam ze aj zdravie. V umelych hnojivach je vela zloziek o ktorych sa ani nedozviete o ich skodlivosti, ako napr. kadmium.
Tiez som pred niekolkymi rokmi striekal, hnojil NPK apod. Potom som zacal trochu studovat a narazil som na slova ako ekozahrada, permakultura. Pozrel par peknych filmov ako "Back to Eden" a dalsie.
Osobne sa mi tato ceste bez chemie pozdava viac ako s nou. Chemii v potravinach sa sice v dnesnej dobe nevyhnem, tak nech aspon to co mi da zahrada mam zarucene bez nej.
Takze piste ci vam nerobi problem pouzivat chemiu na zahrade, ci si vybrat zlatu strednu cestu, alebo to skusit uplne bez nej a spolupracovat s prirodou.
A nepestujme len zeleninu a ovocie ale pestujme si aj podu!