od petrlcr » 09 dub 2016, 23:07
Nemyslím, že klikva, ani brusinka jsou z nutričního hlediska moc vydatné. Určitě mají obě své místo v jídelníčku, obsahuji vitamíny a alkaloidy, bez pochyb jsou obě zdravé a léčivé. Také je obě pěstují, ale klikva nenahradí brusinku. Brusinka má v české gastronomii své tradiční místo, je součástí krajovych specialit, což i klikva, ale jiných. V krajině kde přirozeně roste brusinka se po staletémí sbírá a jí i bez úprav. Roste u nás i klikva žoravina, její chuť je podobná americké velkoplodé a asi nikdy nedosahovala obliby brusinrk. Prostě brusinky jsou chutné v jogurtu, zavařené i jen tak nasypat plnou hrst do pusy.Myslím že není pochyb, že brusinka má vlastnosti, které klikva prostě nikdy mít nebude a naopak. Nesrovnávejme zde dva jiné druhy. To můžeme říct, že místo brusinky můžeme pěstovat borůvku. Nebo červený rybíz. Ten je také zdravý, pěstování máme zmaklé a je produkčně jinde.