Recepty na další mňamky

nejen pro labužníky

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Miroslav » 20 lis 2016, 08:22

díky moc!
Uživatelský avatar
Miroslav
admirál
admirál
 
Příspěvky: 3638
Registrován: 31 říj 2010, 20:45
Bydliště: Teplotní oblast T2 - Sedlec

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Alena » 22 lis 2016, 20:27

Tchorik píše:Ali, tu aronii od známých bych ráda ochutnala, kdeže mají zahrádku? :wink: S1 Už jsem zapomněla, ty sis z ní brala řízek nebo roub?


Jani, ani řízek, ani roub, jenom jsem uškubla pár plodů. Kde mají zahrádku, to ti radši napíšu do SZ, aby mě pak neukamenovali, až by se jim tam kolem plotu tlačily davy turistů a ožíraly jim černý jeřáb :mrgreen: Není to daleko od vaší chalupy :wink:
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3492
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Helena » 04 led 2017, 10:23

Pečený čaj
2 kg ovoce - třeba sbírám postupně,jak to dozrává a dávám na mrazák
1 kg cukru krupice,nebo třtinový - tady to mají radši sladší,tak ještě dobře čtvrt kg přisypu,někdy ještě i med,během pečení ochutnám a případně dochutím
1 citron - někdy jen vymačkám na konec,někdy nakrájím na kousky,trojúhelníčky
5 hřebíčků,lžička skořice,dcl rumu....podle chuti,já dávám víc :)
Nakrájené ovoce na kostičky,drobné v celku,dám na plech s vyšším okrajem - někdo dělá i v pekárně,já nemám - zasypu cukrem a peču asi 45 min. až hod. při teplotě cca 170°,ovoce pouští šťávu,ze začátku hlídat,aby se to nepálilo,pak třeba přidat teplotu a dodělat.Při pečení občas promíchnu.Je to vlastně takový míchaný hodně hustý kompot :lol:
Na konec přidat rum,řádně promíchat a horké plnit do nahřátých skleniček.V receptu radí obrátit vzhůru,jako marmeládu a prý to stačí,ale já ještě steriluji :roll:
Na přípravu čaje se dá pak směs do hrníčku podle chuti a velikosti hrnku a zaleje vařící vodou.Nebo se směs přidá do černého čaje jako příchuť.Naši si to cpali i do bílého jogurtu.
Helena
člen
člen
 
Příspěvky: 435
Registrován: 24 bře 2016, 11:10
Bydliště: Zlínsko 238 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Satan » 04 led 2017, 11:05

Pečený čaj, 1 kg broskve ,1 kg švestek, 1kg muchovník , angrešt, rybíz, jablka , dřín,maliny, ostružiny, 1 kg cukru , koření na punč , citron, rum.Obrázek
Satan
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1840
Registrován: 15 zář 2016, 13:50
Bydliště: Střelná v Krušných horách 400 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod ivan » 18 čer 2017, 10:03

Prvá várka morušového lekváru dovarená- z cca 4 kg moruší 2 l lekváru, jedna rada- ak budete robiť lekvár z moruší- čím dlhšie sa varí- tým je jeho chuť a vôňa silnejšia a lepšia...(takže žiadny rýchlolekvár z gelfixom)
ivan
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1743
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod paloo » 11 zář 2017, 08:29

Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7332
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Helena » 31 říj 2017, 01:26

Chutney - čatný - ze zelených rajčat

1,5 kg zel.rajčat
0,5 kg cibule
2 pol. lžíce soli
250 ml. octu 8%
250g cukru
1 pol.lžíce hl.mouky
3 pol.lžíce plnotučné hořčice
1/2 pol. lžíce kari
1 čaj.lžička cayen. pepře
1 čaj.lžička kurkumy
1 čaj.lžička sušeného ml.zázvoru

Rajčata a cibuli nakrájet - na menší kousky,cibuli jsem krájela jako na guláš
promíchat se solí a přes noc nechat stát.
Druhý den scedit,pak vařit s octem a cukrem 45.min.
Pak zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody,přidat všechno koření a vařit dalších 10 min.
V receptu pak je,že se to dá do sklenic a uzavře.Já to raději ještě zavařila...
Helena
člen
člen
 
Příspěvky: 435
Registrován: 24 bře 2016, 11:10
Bydliště: Zlínsko 238 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Hofis » 09 říj 2019, 16:45

Tak mi to nedalo, a když jsem se včera dočetl, jak se Loni těší na václavky, přidávám zde jeden z osvědčených receptů na nakládání hub. Je to ale trochu z jiného soudku. Vždycky jsem miloval nakládané houby v octě, ale od té doby, co mám tento recept, již je nakládám pouze takto. Jen doporučuji použít co nejmenší sklenice, je to strašný mor a ještě se mi nestalo, abych po otevření jakkoliv velké sklenice ji vzápětí komplet celou nesežral... :)

Houbová čalamáda na sladko

2-2,5 kg hub
70 dkg paprik
60 dkg cibule
Vše nakrájet, houby uvařit v osolené vodě cca 20 minut a scedit

Nálev:
30 dkg cukru
6 dkg soli
3 dcl vody
3 dcl octa
6 ks hřebíčku
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
6 ks bobkového listu

Vše povařit cca 10 minut a scedit.
Poté v míse vše promíchat (houby, papriky, cibuli a nálev), přidat jeden velký sladký kečup, 2 ks rajského protlaku a ¼ láhve oleje. Opět vše řádně promíchat a sterilizovat ve sklenicích alespoň 30 minut.


Vlastní tipy:
Ideální jsou aromatické houby, jako třeba václavky nebo klouzci. Ale i z hnědáků je to naprosto luxusní záležitost. Jinak toto je originální recept. Já osobně ale nepoužívám vůbec rajský protlak, ale přidávám místo toho tak půlku malé lahvičky ostrého kečupu. Je to pak trochu pikantnější. Dá se přidat i trošku chilli, podle chuti, případně jednu pálivější papriku. Oleje nedávám ¼ láhve, ale spíš tak podle oka a o dost míň a používám kvalitní olej, např. sezamový. Chutná trošku po oříškách a dodá tomu taky ještě super chuť. Ale je možný jakýkoliv ořechový olej. Olivový olej se podle mě moc chuťově nehodí, to už je lepší klasický slunečnicový, to určitě také jde a nic se tím nezkazí. Ale proti gustu, žádný dišputát...:-)
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3753
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Dahe » 07 lis 2019, 21:08

Obrázek
Dahe
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 391
Registrován: 10 kvě 2009, 14:50

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod milos 51 » 21 pro 2020, 12:16

Čurčchela . První pokus . Zítra budu testovat na vnoučatech .
Obrázek

Obrázek
https://www.youtube.com/watch?v=2smiNyQtCjM
Použil jsem koupený mošt jablečný a černý rybíz . Celkově úspěšné i u vnoučat .
Naposledy upravil milos 51 dne 02 bře 2021, 09:08, celkově upraveno 1
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1849
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Hofis » 21 pro 2020, 21:52

Moc pěkné, Miloši, hned bych se do toho pustil. :D To jsi dělal skutečně podle originálního receptu, tedy svařoval vinný mošt?
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3753
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod nene » 21 pro 2020, 23:29

Počkáme si, co na to řeknou vnoučata :wink: a pak to asi zkusíme taky, vypadá to moc zábavně. :) Díky za tip.
https://www.youtube.com/watch?v=Oax5hcLAj5I
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4167
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod mirka » 22 pro 2020, 00:13

S6 tóž to vypadá skvěle S11
mirka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1515
Registrován: 12 úno 2015, 21:17
Bydliště: Zlín 230 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod dzani696 » 22 kvě 2021, 17:21

1. Kváskový chlieb s podmáslím.
ObrázekObrázekObrázek
Mňamka.
Jano
Uživatelský avatar
dzani696
velitel
velitel
 
Příspěvky: 864
Registrován: 10 srp 2018, 20:26
Bydliště: Zábřeh na Moravě 285 m n. m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod EvaOstrava » 06 pro 2022, 20:10

Stačil týden v pokojové teplotě a zelí je skoro vykvašené. Kdysi mívala babička plný sud kyselého zelí a jedlo se skoro denně po celou zimu. Teď už babička není, a v době, kdy jsme neměli sklep, jsem si oblíbila kvasit zelí ve velké sklenici. Do 14 dnů je vykvašené a pak dám celou sklenici do lednice, někdo třeba i za okno. Já k zelí přidávám i jinou zeleninu. Vezmu dvě hlávky zelí, tři červené řepy a několik mrkví. Všechno nastrouhám, přidám na kilo 2,5-3 dkg soli a nechám několik hodin uležet, aby pustilo vodu. Občas promíchám. Pak napěchuji dobře vymačkané zelí do sklenice, nahoře je pokryji velkými zelnými listy, malou skleničku zapřu mezi listy a víko a na listy do plného naliju zelnou šťávu. Víčko nedotáhnout(!), mohu ho zatížit, aby se nezvedalo při kvašení. Sklenici podložím miskou na vytékající šťávu. Nechám kvasit 14 dní v teple.
Obrázek
Zelí bez víčka
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 834
Registrován: 11 lis 2021, 18:14

PředchozíDalší

Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků