sasman píše:měl jsem obavu že to tak dopadne (nikdo nic neví) a budu se muset spolehnout na vás
Samozřejmě je lepší si ověřit informace aspoň u 1 dalšího zdroje, ale nejde o život, takže to přežiju
vy tady ty svoje věci propagujete aspoň "nenásilně" a spousta věcí se jinde sehnat nedá, nebo spíš těžko, to je fakt
Teď k věci: Na Tropiku jste psali: "spolu s hlohem vratičolistým a měkkým je to nejchutnější hloh, jaký jsme kdy ochutnali a vůbec snad
nejchutnější malvice." Zajímalo by mě, jestli berete v potaz jen "netradiční" malvice (=je to chutnější než aronie
), nebo to berete obecně, třeba i ve srovnání s jablky?
Nějak jsem to přehlédl
. Tak odpovídám teď. Jasně, že je lepší, pokud Ti to potvrdí ještě někdo, to chápu
.
Ano, beru to i ve srovnání s jablky. Než jsem objevil hlohy, byla moje nejchutnější malvice muchovník Lamarkův. Ale některé hlohy jsou prostě lepší, než on a to právě vratičolistý, východní, arnoldův a asi i azarol. A to jsem jich mnoho ještě neochutnal. S hlohem peřenoklanným se to absolutně nedá srovnávat, to je jiná liga. Peřenoklanný je skvělý pro svoji velikost plodu, plodnost a tím i pro zpracování, léčivé účinky (ale ty jsou podobné u všech), ale dužnina je prostě suchá a na přímý konzum žádná sláva.
Ovšem jablko je ovoce, které se prostě dá jíst dennodenně, neomrzí se, jestli by tak v praxi šly i hlohy, jestli se jich dá nebo nedá přejíst, nebo i kvůli jejich posilujícím účinkům na srdce, že by se neměly jíst denně, se stejně nedozvíme, protože je to velice sezónní ovoce. Ovšem se správnou skladbou druhů lze sklizeň protáhnout až na 3 - 4 měsíce. Loni jsme sehnali i hloh letní, který by měl zrát už v první pol. léta. Na ten jsem opravdu zvědav
.
Jirko (nene), C. pedicellata považuji za mrazuvzdorný v našich podmínkách, jelikož je pěstován ve sbírce několika dendrologických zahrad v ČR a to tuším i v Olomouci nebo v Novém Dvoře u Opavy, kde občas mrazy stojí za to (viz zima 2006, kdy v OL bylo tuším -28°C, 2010, 2012, 2017 a nebo loni bylo v Opavě -22°C).