bradhal píše:.....
Ale jinak si nepamatuju, že by někdo moruše nějak prožíval, chodil je sbírat, dělal z nich marmeládu nebo buchty, natož si je sadil do zahrady. To rozhodně nebylo považováno za hodnotné ovoce. Z veřejných prostranství byly odstraněny, jako třeba u zastávky autobusu. Osobně bych je taky dala do větrolamu nebo meze, kde se na ně dá dojít. To je tak vhodné místo. Načesat si, kolik je potřeba, zbytek produkce nechat přírodě. I když na rozdíl od třešní to viditelně ani ptactvo příliš nevyhledává, stromy měly bohatou násadu, stejně jako na zemi bylo hodně opadaných plodů.
Nechci říct, že to není jedlé nebo zdravé, ale mám pocit, že je to teď módní záležitost stejně jako vlna divokého česneku. Stavím se k nim kladně, nehaním je, ale doporučuji každému rozmyslet si, kam ji vysadí.
Bradhal- je to na každom, čo si vyberie ako ovocie, už ako deti sme chodievali na rôzne moruše- biele, červené, čierne- sladké, kyslé,aromatické- a aj také bez chuti ( určite niektoré by som nechcel mať na záhrade)...ale ak si mám vybrať- či morušu(
čo netrpí žiadnymi choorbami ani škodcami) alebo jablká, hrozno z hypermarketu( cca 20 krát za sezónu chem. ošetrené...)ja rozhodne nebudem celý rok chodiť z postrekovačom na chrbte s chémiou... ale to je na každom čomu dá prednosť, ja mám aromatickú a chutnú morušu--- a že nechutná vtákom?- keby som nemal morušu- ani by som nevedel koľko vrabcov máme v obci- teraz sú všetci u mňa na moruši- a chutná aj drozdom, škorcom
A ak neviete, čo sa dá z moruši robiť- lekvár, zmrzlina- alebo aj taká priesvitná tekutina 52%( zatiaľ mám cca 60 l kvasu- uvidím, koľko mi ešte vtáci nechajú
)
Inak v zahraničí je moruša cenená oveľa viac ako u nás, možno aj pre toto:Moruša biela a čierna – účinky na zdravie
Podporuje imunitný systém
Prečisťuje organizmus
Chráni bunky pred radikálmi
Antiseptické účinky
Prevencia vzniku rakoviny
Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
Odstraňuje kašeľ
Odstraňuje bolesti brucha a plynatosť
Podporuje pravidelnú stolicu
Normalizuje hladinu cukru v krvi
Znižuje vysoký cholesterol
Znižuje vysoký krvný tlak
Prevencia vzniku Anémii
Prevencia vzniku Osteoporózy
Podporuje tvorbu červených krviniek a kostnej hmoty
Upokojuje nervový systém
Nutričná hodnota moruša čierna (100g)
KJ– 172,2 Kcal– 41 Bielkoviny– 1,65 g Sacharidy– 9,1 g
Tuk – 0,25 g Vláknina – 2,2 Voda – 85 g
Moruša obsahuje minerály – 100 g
Železo 2,3 mg Zinok 0,15 mg
Vápnik 44 mg Meď 0,17 mg
Horčík 20,5 mg Selén 0,9 ug
Fosfor 39,7 mg Sodík 13 mg
Draslík 211 mg Omega 6 kyseliny 210 mg
Omega 3 kyseliny 2 mg
Moruša obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A 28 IU Vitamín K 10 ug
Vitamín B2 0,13 mg Luteín 148 ug
Vitamín B3 0,85 mg Kyselina listová 8,5 ug
Vitamín B6 0,2 mg Cholín 14 mg
Vitamín C 41 mg Betakarotén 11 ug
Vitamín E 1,45 mg
„Ille salubres aestates peraget,
qui nigris prandia moris finiet,
ante gravem quae legerit arbore solem.“
(Ten prežije v zdraví leto, kto bude jesť po raňajkách čierne moruše trhané zo stromu, kým nepáli slnko)
Horatius
Morušovník je odolný strom, ktorý žije 200-300 a dokonca až 500 rokov. Sú informácie , že niektoré stromy v strednej Ázii dosiahli vek 1000 rokov. V Izraeli v
Jerichu rastie morušovník, vek ktorého sa odhaduje na 2000 rokov a podľa legendy pod ním sedával Ježiš.V celku sa dá povedať, že morušovník spolu s
cédrom patrí k posvätným stromom našej planéty. Historické fakty dokazujú, že morušovník bol pestovaný v záhradach kráľa Babylonu Mardukapallidina
v VI st. pred našim letopočtom ako liečivý strom. Alexander Veľký si rád pochutnával na víne z moruší a slávny tadžický učenec, spisovateľ, lekár Aviciena v
XI. storočí napísal, že moruše je potrebné jesť pre dobré zdravie a dlhovekosť. Národy východu uctievajú tento strom ako vzácnosť, lebo všetky
jeho časti sú pre človeka užitočné. Plody, lístie, kôra aj korene. Obyvatelia Kaukazu ho volajú „strom života“alebo „ kráľ moruša “ aj „šach moruša “.
–