Moderátor: Stanley_51
sasman píše: Spočítal jsem potřebné množstí 40% H2SO4 na 0,03 cm3 do 10l konve při pH zálivky 4,5; což je asi míň než 1 kapka. Ale je to počítané pro pH destilované vody (pH=7), takže určitě je to třeba ověřit pH testem (já budu ve středu okyselovat pH u kiwi a určitě pH budu před zaléváním ověřovat).
sasman píše:Tak dnes jsem okyseloval půdu u argut (kvůli chloróze) a výpočet, který sem tu uváděl, je k ničemu - u destilované vody by to fungovalo (zhruba asi i u dešťovky), ale použil jsem studniční vodu, která měla pH asi 7,5 a hlavně bych si tipnul, že obsahovala nějaké přírodní pufry, protože jsem spotřeboval mnohem víc kyseliny, než jsem spočítal - vypočítal jsem, že je třeba do konve nalít cca 0,03 ml H3PO4 (k. fosforečnou jsem použil, protože jsem ji měl zrovna doma), ale nakonec jsem tam musel nalít 6 ml koncentrované kyseliny (pufry jsou látky, které udržují pH na určité hodnotě, takže musíte přebít jejich vliv).
Jak to tak bývá, teorie je jedna věc, praxe je úplně jiná destilku jsem okyseloval nesčetněkrát, ale studniční vodu zatím nikdy. Závěr tedy zní - musíte si to vyzkoušet sami podle vaší vody pH testem, řádově by to u studniční vody mohly být ml čisté kyseliny (příště už pH měřit nebudu, prostě tam naleju znovu 6 ml, zhruba to stačí).
sasman píše:Je jedno, jaká kyselina se použije snad kromě chlorovodíkové ("solné"), která by se neměla používat kvůli citlivosti kanadek na chloridy. Pokud budu okyselovat pravidělně, pořídím taky H2SO4. Jak často okyselovat se bude muset vyzkoušet - tady to bude záležet ještě víc na zálivkové vodě. Teď musím okyselovat akutně, tak budu asi okyselovat jednou za týden až dva třeba do srpna, pak třeba jednou za měsíc a na podzim mám v plánu rozhodit síru - mělo by to být míň pracné a dá se i najít, kolik zhruba by se jí mělo rozhodit (u kyseliny jsem to nikde neviděl, ale teď mi došlo, že jsem to ani cíleně nehledal).
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků