Za chuťově nejlepší muchovník já považuju Martin a taky Smoky, (z kanadských Muchovníků olšolistých - Amelanchier alnifolia), Martin má ze všech čtyř mnou pěstovaných kanadských odrůd největší plody, ale bohužel velmi neochotně odnožuje, aspoň tedy ten můj. Před deseti lety jsem si z Úpice dovezl všechny čtyři odrůdy, co tam "hoši" tehdy začali vysazovat ve velkém a měli tehdy ještě sazenice z meristému (pak začali prodávat semenáče pod odrůdovými jmény a zanesli do toho dost zmatku). Jinak se chuťově hodně podobají, rozeznat se dají jen, když je ochutnáváte zároveň a liší se hlavně dobou zrání. Trochu jinou chuť má Prince William - ten je ovšem z amerického(myslím tím USA) šlechtění Muchovníků kanadských (hezká hříčka) - tedy Amelanchier canadiensis. Plody střední velikosti, taková svěžejší , lehčí sladká chuť, celkově takové "vodnatější" - ale ne na závadu. Začínal jsem muchovníky Cussicki - ze zahradnictví Pražák v Droždíně, ale ty se hodí tak akorát do živého plotu pro ptactvo. Drobné, suché. Podobně na tom byl i můj úplně první muchovník z Kruhu, to bylo ale patrně ze stejného zdroje, jen to nazývali Amelanchierova borůvka - čili "mimo mísu", tím jsou ovšem známí... Za sebe tedy můžu nejvíc doporučit Martin a Smoky - letos se objevily sazenice z meristémového množení ve více zahradnictví. Takže pokud je to tak a jsou dodrženy odrůdy, konečně se začalo blýskat na lepší časy!(sám jsem neodolal a doplnil výsadbu
- už jen proto, abych mohl porovnávat s těmi původními. Co se týče množení, řízkování ani hřížení se mě nepodařilo, úspěchy mám pouze s odkopky. Chce to jen trefit tu správnou dobu, určitě ale na podzim. Jarní odkopávání ani přesazování nemá muchovník rád. Tož tak.
A možná ještě jeden dovětek ohledně názvosloví: Muchvník Lamarkův , jestli jsou moje informace správné, by neměla být odrůda, ale jinak nazývaný v USA hojně pěstovaný muchovník kanadský (A.canadiensis) - jelikož tak jako i v jiných botanických odvětvích se v dobách bouřlivého rozvoje čehokoliv nového ani botanici neumí moc domluvit mezi sebou...