Pepino Gold - Solanum muricatum

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátor: Stanley_51

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod Radim K » 20 zář 2017, 22:55

Letos se pepínu neskutečně daří. Plody nasazuje od začátku června a jakožto jedna jediná rostlina nese asi přes 20 plodů, z nichž jeden váží téměř půl kila, tedy cca 10 kilo nese jediná rostlina :shock: .

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Uživatelský avatar
Radim K
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1894
Registrován: 07 kvě 2015, 23:41
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod Rudolf M » 22 zář 2017, 12:37

Bodláček píše:Zdravím příznivce pepín...
1. Opad neoplozených květů - můj největší problém. Mám 4 rostliny a celkem jenom 3 ploůdky, zatím. Ty 3 jsou na jedné rostlině, zbývající 3 rostliny kvetou jako o život, ale květy opadávají neoplozené. A to si jako tydýt hraju na včeličky a štětečkem pečlivě květ po květu opylovávám, třesu s nima, foukám do květů.... Nikde jsem se nedočetl o tom, jestli jsou pepína samosprašná nebo cizosprašná, až na jednom anglickém webu o tom psali, že samosprašná a dokonce partenokarpická, ostatně jako všechny lilkovité. Dále jsem se někde dočetl, že pyl při 35°C ztrácí klíčivost. Pěstuju na jižní lodžii a je fakt, že někdy teplota jde za veder i přes 40°C, ale není to často... Na jednom květenství mám tak 15 květů, každá rostlina má kolem 10 květenství, tzn. 150 květů. Při průměrné plodnosti se počítá s 15 plody na rostlinu, takže se zřejmě s 90% propadem počítá... Teď dotaz pro ty, kterým se pepína daří - kolik plodů míváte z jednoho květenství? Taky vám nejdřív spousta květů "propadne" a chytí se jeden či dva na konci vijanu?
2. Svilušky! Dostupné přípravky jsou neúčinné, Substral účinkuje tak 3 - 6 dní, Svilustop nemá nejmenší účinek. Omite v hobby balení je zakázané, nicméně mám doma 11 let starou lahvičku, zkusil jsem a účinkuje. Máte někdo zkušenost s něčím jiným účinným? Co třeba Vertimec? Ten teď na trhu je...
3. Velikost květináče. Na netu jsou rozporuplné informace. Udělal jsem takový pokus. Mám 2 rostliny v jednom 40 cm truhlíku a po jedné rostlině ve dvou 11 litrových květináčích. Ty v truhlíku slaběji kvetou, ale tam už jedna rostlina má 3 plůdky. Druhá se nenamáhá ani kvést. A ty v květináčích bohatě kvetou, ale květy opadávají neopylené. V jak velkých nádobách pěstujete?
4. Hnojení. Všude v návodech píšou - hnojit Krystalonem Start před květem, potom Krystalonem Květ a Plod. Jinde zase že hnojené rostliny shazují neopylené květy. Co je tedy lepší?
Rozepsal jsem se, no pokud dočtete až sem, prosím o vaše zkušenosti. Díky!
Tomáš


On ti nikdo neporadil? :roll:

Já ti to zkusím zesumarizovat dle mích zkušeností, neříkám, že jsou správné, ale letos sklidíme kolem 10 Kg pepín z jedné rostliny v květináči, tak si to přeber..

1. Myslím si, že ta lodžie bude problém pro nějaké velké úspěchy. Jednak to přehřívání nebude ok, žádné rostlině se nedaří při 40°C a ano ničí to pyl. Také záleží na zdroji rostliny, třeba semenáče hodně špatně plodí obecně, daří se řízkovancům z prověřených rostlin, ale to již jistě víš.

2. To je tou lodžií, pokud budeš pepíno pěstovat venku, na slunci, větru a dešti, nebudeš potřebovat žádné srance na škůdce. Lilkovité rostliny jsou bohužel magnet na hodně škůdců a pokud bude rostlina krytá od vlivů počasí, budeš jen a jen stříkat proti všem možným škůdcům. Na tuto otázku ti asi nemohu adekvátně odpovědět, my používáme na svilušky svilustop a přípravek nemá konkurenci, ale to jsou okrasné rostliny a dá se to dobře ošetřit z všech stran. Pepíno je hodně členité a pořád tam budou zůstávat zárodky další generace. Chce to prostě umístit ven, pokud je ta možnost.

3. My jsme je rozpěstovali v truhlíkách, ale po pár týdnech, v době kdy kvetly, bylo již jasné, že jim ten truhlík prostě nestačí. Jednak zálivka byla šibeniční, při vedrech se to muselo zalívat 2x denně a listy už pomalu krněly, nešlo to ani vyhnojit protože v červnu má rostlina velké nároky na živiny a pokud prokoření tak malý prostor jako je truhlík, nemá ty živiny kde brát, ani pokud bych hnojil 3x týdně. Takže jsem rostlinu přesadil asi do 20 L nádoby, možná to mělo i více, už nevím. A dal bych i větší, ale v tu dobu už rozumně větší nebyl k dispozici. Po přesazení se musí opatrně se zálivkou, kořenový bal má rostlina stejný po dobu asi 14 dní, než prokoření nový prostor a má i stejné nároky na vodu, ale zároveň se nesmí zalívat tak moc jako v tom truhlíku. Po pár týdnech je květináč prokořeněný a může se pořádně prolívat v závislosti na počasí. Já přes léto zalívat většinou denně a jakmile rostlina dorostla do finální velikosti, tak pila většinou 8-10 l vody denně. Ale díky velkému květináči a podmisce šla zálivka nalít najednou a rostlina z toho čerpala celou noc, a část dalšího dne. Jelikož byly velká vedra, prakticky celé léto, tak stání ve vodě bylo pouze přínosem. Pokud by bylo zataženo a chladněji, je voda v podmisce na škodu, vždy se řídim počasí v tomhle.

4. Hnojení nehrotím u ničeho, nějaký Kristalony a jejich návody jsou spíše k pousmání, než to brát jako bibli :D . Základem je hnojit ve správný čas a ve správném poměru. Mladé rostliny špatně reagují na vysoké dávky, takže mladé rostliny hnojím tak 1 týdně a teprve až když je rostlina ve velké nádobě, kterou plně prokoření tak s hnojením přitvrzuju podle toho, co od ní očekávám. Ve vrcholném létě jsem hnojil každou zálivku plnou dávkou, později doplňoval i minerály a podporoval kořeny huminovými kyselinami. Začátkem srpna jsem hnojit přestal, plody byly ve finální velikosti a rostlinu jsem již jen zaléval podle potřeby. Rostlina je tedy aktuálně přes 50 dní bez hnojiva a plody již jen zrají.
Co se týče konkrétních hnojiv, tak ten start je vhodný, ale v této době potřebuje rostlina hlavně kořenit, než hnojit, takže do června stačí hnojit 1x týdně ale spíše se věnovat kořenům správnou zálivkou a přesazováním. V létě klidně ten plod a květ, tedy něco kde je méně dusíku a větší poměr draslíku a fosforu. Já hnojil universálním hnojivem kde je všechno vyrovnané, tedy stejně dusíku i draslíku i fosforu, není to ideální pro plody, rostliny pak moc rostou, ale evidentně si rostlina stejně udělala svojí masu lisů a plody vyživila úplně v pohodě. Myslím si, že efekt by byl stejný, ne-li lepší, pokud bych použil hnojivo pro plody, třeba Kristalon na jahody. My kupujeme ale 25 kg pytle kristalonu, beru složení tak aby vyhovovalo větší polovině rostlin na zahradě, letos to vyhrál universal. Příští rok, ale vezmu i něco na květy, protože ten jeden pytel nestačil.
Uživatelský avatar
Rudolf M
generál
generál
 
Příspěvky: 1267
Registrován: 26 bře 2015, 22:30
Bydliště: Mrchojedy 460 mnm

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod mirka » 22 zář 2017, 17:18

Obrázek
Pár kousků na košt Adela, Srdce a nějaké drobnější!
mirka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1518
Registrován: 12 úno 2015, 21:17
Bydliště: Zlín 230 m.n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod Rudolf M » 22 zář 2017, 20:40

Jsou tam nějaké chuťové rozdíly Mirko?
Uživatelský avatar
Rudolf M
generál
generál
 
Příspěvky: 1267
Registrován: 26 bře 2015, 22:30
Bydliště: Mrchojedy 460 mnm

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod mirka » 22 zář 2017, 21:18

Já nevím jak to mám popsat jedla jsem je pokaždé zvlášť ty Pepina!
První dozrávaly ty drobnější nebyli tak šťavnaté méně sladší!
Adela je šťavnatá sladká, Srdce bylo jedno ještě jsme ho nesnědli,
chladí se v lednici a rampouch ještě je na rostlině! Maxim se snědl
první už si nepamatuji chuť! Upravuji to tak jak psala Helena moc
nám to chutná chtěla by je pěstovat i příští rok!
mirka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1518
Registrován: 12 úno 2015, 21:17
Bydliště: Zlín 230 m.n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod Helena » 17 pro 2017, 22:25

Tak hlásím,stále ještě konzumujeme pepina S6 Teď z nich dělám předvánoční saláty - s banánem a jabkem.Všem to chutná,ovšem nikdo se s tím nechce patlat,strašně z nich při loupání teče.Pepina jsou chuťově vynikající,většina krásně zesládla,jen ty hodně podtržené jsou takové nijaké,ale je jich minimum.Uskladněné je mám v garáži.Také rostliny jsem některé zazimovala a na některých nechala ještě plody.Vypadá to dobře,bude se sklízet ještě v novém roce E3
Helena
člen
člen
 
Příspěvky: 435
Registrován: 24 bře 2016, 11:10
Bydliště: Zlínsko 238 m.n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod minka » 19 bře 2018, 12:29

Heleno, mirko, kupujete každý rok nové rostliny, nebo přezimujete a na jaře řízkujete? Já ho loni neměla, tak musím letos koupit nové. Někdy mi zimu přežilo, ale z těch řízků jsem neměla tak pěkný rostliny, jako nové koupené.
Uživatelský avatar
minka
pokročilý
pokročilý
 
Příspěvky: 350
Registrován: 04 čer 2013, 09:58
Bydliště: jindřichohradecko 475m/n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod mirka » 19 bře 2018, 21:00

minko já je minulý rok objednala od Pepino gold rostliny přezimuji ve skleníku,
ostříhala jsem pár řízků na ujmutí, ale i tak jsem radši objednala novou várku!
Tak nám to zachutnalo, že i pochybělo! Byla jsem překvapená úrodou S6 !
Jo ještě jsem objednala z Kruhu tři kousky ty už mi přišly mám je ve skleníku
čekají na přesazení prý nějaké nové klony! Vzala jsem je na zkoušku!
mirka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1518
Registrován: 12 úno 2015, 21:17
Bydliště: Zlín 230 m.n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod minka » 20 bře 2018, 10:05

mirko a to máš vytápěný skleník? Asi jo, myslím že jsou choulostivý.
Uživatelský avatar
minka
pokročilý
pokročilý
 
Příspěvky: 350
Registrován: 04 čer 2013, 09:58
Bydliště: jindřichohradecko 475m/n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod mirka » 20 bře 2018, 10:24

Ahoj minko ano mám el.přímotopem, ale jen na minimum, ještě mi tam dozrávají citrusové plody!
mirka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1518
Registrován: 12 úno 2015, 21:17
Bydliště: Zlín 230 m.n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod minka » 20 bře 2018, 10:31

Tak to jo, já zimovala v panelákovým sklepu. Ty citrusy super S6
Uživatelský avatar
minka
pokročilý
pokročilý
 
Příspěvky: 350
Registrován: 04 čer 2013, 09:58
Bydliště: jindřichohradecko 475m/n.m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod dzani696 » 14 srp 2018, 18:41

Tak po dlhej dobe mi zajtra prídu pepina z Kruhu. Som zvedavý na kvalitu sadenic.Tie čo mám doma len kvetú a kvetú,plod žiadny. Připisujem to slivuške s ktorou bojujem asi pol roka.
Jano
Uživatelský avatar
dzani696
velitel
velitel
 
Příspěvky: 866
Registrován: 10 srp 2018, 20:26
Bydliště: Zábřeh na Moravě 285 m n. m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod Prcek » 14 srp 2018, 20:09

Copak to v tuto dobu budou za sazenice???
Prcek
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 314
Registrován: 21 dub 2013, 18:40
Bydliště: Veselí nad Moravou

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod dzani696 » 17 srp 2018, 15:03

Obrázek
Tak sazenice z Kruhu sú doma. Myslím si že v pohode,či?
Jano
Uživatelský avatar
dzani696
velitel
velitel
 
Příspěvky: 866
Registrován: 10 srp 2018, 20:26
Bydliště: Zábřeh na Moravě 285 m n. m.

Re: Pepino Gold - Solanum muricatum

Příspěvekod moonvil » 17 srp 2018, 15:10

Nojo, ale co teď s nima budeš dělat? Kdyby byl duben, tak ok, ale plody jsou už teď ve finální velikosti a vybarvují se, tyhle sazenice i kdyby ti teď začaly kvést, tak nestihnou dozrát.
Doporučuji přečíst návod na pěstování: http://www.pepinogold.cz/admin/upload/p ... rnet_2.pdf
Tvá jediná šance je pokusit se to nějak přezimovat a na jaře postupovat dle návodu.
Uživatelský avatar
moonvil
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 4030
Registrován: 16 čer 2009, 08:34
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

PředchozíDalší

Zpět na VŠE OSTATNÍ

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků