od vrana » 06 dub 2018, 10:05
Mně se líbí kniha od Dr.Linus Pauling, ten má dvě nobelovy ceny "Vitamin C i zdorovje", první vydání bylo v angličtině,druhé v ruštině. člověk si C neumí vyrobit, tak ho dostává s potravou.Každý člověk ale má jiné požadavky na C, například kuřáci a alergici ho mají mít zvláště hodně, pohybuje se potřeba asi tak od 60mg denně až do 2000.
My ho asi nejvíc dostáváme v bramborách, pokud je nenecháváme dlouho horké. V dlouho horkých už není skoro žádný. A když chodím po domácnostech, tak málokde vidím, že by na stole bylo stále dost vitamínodárného ovoce, nemáme tak správný návyk, a často ani životní úroveň.
Nevidím důvod, proč by neměl mít každý po ruce na své zahradě vitamínovou bombu.A hlavně ji konzervovat na doby kdy je ovoce málo.
To, že v srpnu, kdy zraje kolomikta je i jiné ovoce je fakt, ale dívali jste se na to, kolik to je skutečně vyjádřeno čísly?Překvapí vás jak málo ho běžné druhy ovoce mají. Myslím, že takových 100mg by měl každý dodávat.A když koupím tablety, tak v návodu je že to mám brát třikrát denně!!! Zdaleka nejsem přesvědčen, že ho máme zaručeně dostatek. A ten navíc neškodí, není pravda že by škodil. To může škodit na ledviny až opravdu v moc vysokých dávkách u toho, kdo je má nemocné.
Důležité je, aby si každý zkusil, zda aktinidie snese, zda není na ně alergický. Když jdu do restaurace, tak v jídelním lístku musí být list se seznamem potravin, které mohou alergizovat a ty jsou tam vyjmenovány, jako vejce, ryby, mořské plody a jiné úplně běžné potraviny.Kiwi tam zatím nejsou, protože těch se u nás zatím moc nejedlo, ale klidně by tam měly být.Znám lidi, kteří nesnesou kiwi ze supermarketu, a to nesnese někdy i celá rodina.Ale je dobře, že se tam prodává, má dvakrát tolik C než citrusy. Doporučuji však učit lidi, že tvrdé kiwi je nejedlé.Lidi jsou netrpěliví a nechtějí čekat až změkne, zvláště děti.Mělo by se kupovat s předstihem a nechat na stole dozrávat.Já si nejraději ovoce nechám dozrát na rostlině.U kiwi už na rostlině poznám podle ztmavlé barvy, že je zralé a pohmatem se přesvědčím, jestli už je měké. V takovém případě mi kolomikta ani neopadává.Je to pro mne moc dobrá věc, a nevidím důvod, krom možné alergie, proč by neměla být dobrá pro každého.Naopak, je dobrá.Když ji propaguji, jsem jist, že nedělám nic špatného,naopak, prospívám zdraví lidí.Potvrzují mi to i dění v rusku, kde je oblíbena už od dob Mičurina a hojně se v zahrádkách pěstuje v mnoha odrůdách, z nich některé mají zvláště dobré aroma nebo zvýšený obsah přírodních cukrů a jiných přírodních látek. Kdybych byl lékárník, tak asi spolknu levnou tabletku. Já si raději utrhnu nějaký ten plod.Takže díky za názor, i když ho autor má málo odborný a je poněkud neomalený. Jeden z posledních debaklů kolomikty=jarní namrzání, kterým trpí skoro každé ovoce se nyní daří řešit, když se našly odrůdy, které vykvetou znova i po namrznutí /odrůda lakomka a samec/.