Satan píše:Myslím že letos budou plody zimolezu mít horší chuťové vlastností , že vedra jako jsou letos jim neprospějí , v loni to bylo s počasím horší , ale chuť plodů zimolezu byla lepší. Vliv počasí na kvalitu ovoce má určitě velký význam, netvrdím že je to u každého ovoce, ale to jsem zjistil u zimolezu , už jsem to pozoroval v minulých letech ,bude lépe když to nebude pravda.
Tiež som si všimol že chuť sa rok od roku mení a nedokážem prísť na to čím to je. Nehovorím teraz o pomere cukrov a kyselín, čo by sa jednoducho vysvetliť množstvom slnka v čase dozrievania, ale o rôznych arómach a "pachutiach", ktoré mne osobne pri niektorých odrodách veľmi nesedia. Väčšina odrôd čo mám mi vyslovene chutná a tiež u nich pozorujem v jednotlivých rokoch rozdiely v chuti, no nie nejako drastické a vždy mi chutnajú.
No mám aj pár odrôd, ktoré mi prídu až vyslovene nechutné(niesu ani kyslé, ani horké, ale majú nejakú pachuť čo mne proste nereže), no nechcem sa ich zbaviť, pretože sú buď úrodné alebo dozrievajú v termíne keď už žiadne iné dávno niesu. A zaujímavé je že v niektorých rokoch je táto "pachuť" pri týchto odrodách veľmi intenzívna a v iných rokoch len nepatrná. Čo viem určite vylúčiť, tak na to nemá žiaden vplyv sucho. Doteraz každý rok v čase dozrievania bolo u mňa taktiež pekné slnečné počasie, takže nedostatok slnka tu žiadnu rolu hrať nebude. Iba žeby nadmerný slnečný úpal, alebo príliš vysoké teploty? ale to už len hádam... prípadne hnojenie, priebeh jari, priestupný rok???
Každopádne je to veľmi zaujímavé a už dlhšie mi to vŕta hlavou.