Řízkovat klasicky tvrdým řízkem jako u rybízu nebo vína zkouším snad už 10 let a marně . Je to škoda času. Letos jsem se opět pokusil a to "Peničkovou metódou zakoreňovania viniča" (zahrada.cz) a opět nic. Víno jde bez problému.
Lepšího výsledku lze dosáhnout v létě polovyzrálým zeleným řízkem. Stimulátor , perlit a vysoká vzdušná vlhkost . Nejlépe ve skleníku mlžením. V bytových podmínkách na parapetu by to mohlo jít v těch rockvolových kostkách a uzavřené v PET lahvích.
A nemanipulovat s tím. Mám podezření ,že kiwi je citlivé na otáčení ke světlu podobně jako afr.fialky.
Podle prutů nebo listů nelze rozeznat samičí od samčí rostliny. To je možné pouze podle květu. Fotek s těmi rozdíly je na netu i tady hodně.
Jediná možnost je ,v době květu označit ty větve a v nejbližším termínu v létě se pokusit to zakořenit. Pokud se týká hřížení ,
tak s tím má zkušenost pan Fridrich . Je to možné ,ale nevím za jak dlouho se utvoří kořeny . Já jsem kdysi zkoušel i vzdušné hřížení , tedy v koruně rostliny uvázaná PET flaška se substrátem a protaženám prutem. A bez výsledku.
Sameček
Samička