Poléhání rybízu (máme i ČB) řešíme pravidelným střihem při sklizni - sklízíme černý rybíz tak, že obvodové, potenciálně příští rok již poléhající větve a staré větve ustřihneme a otrháváme plody z ustřižené větve někde v pohodlí
.
Keři necháváme maximálně osm (záleží na odrůdě) větví. Pokud náhodou některé větve i přes střih polehnou a leží na zemi a nejsou ještě zralé, tak vyvázat je k opoře - např. k jiné, pevné větvi keře - už není problém, není jich moc.
Myslím, že koupená stromková forma přinese další problémy - např. životnost místa roubování nebývá velká.
U ČB jsme to nezkoušeli, ale pokud my chceme u nějakého rybízu nebo angreštu stromkovou formu, tak si ji zapěstujeme z původního keře ( u dobře rostoucího černého rybízu je to otázka dvou let - první rok vybrat nejlépe a nejsilněji rostoucí výhon a vyvázat ho k opoře, aby rostl rovně, ostatní větve zrušit, druhý rok nechat jen ty pupeny na výhonu, které budou dělat budoucí korunku - a je to).
Měli jsme takto zapěstovanou Titanii , Triton a nějakou starou odrůdu, ale po pár letech jsme stromky zase zrušili a nechali znovu růst keře - omlazování u stromkové formy černého rybízu nám nefungovalo, větve měly tendenci se lámat, musely se vyvazovat nebo hodně zakracovat a úroda pak byla o dost menší . Nemluvě o nutnosti kovových tyčí (jiné nám to neudržely) v kořenech stromku, ke kterým se ty větve nakonec stejně musely vyvazovat.
Nicméně - udělat z bujně rostoucího keře angreštu nebo rybízu stromek není problém, není důvod likvidovat celou výsadbu. A případně, když je odrůda opravdu vzrůstná, než se stromek zapěstuje, keř v omezené podobě může zůstat.
Ale u
černého rybízu bychom už vždycky preferovali radši pořádný - drastický
- střih při sklizni než stromkovou formu, na úrodu to vyjde nastejno a na práci podstatně lépe.
Tolik naše zkušenost
.