Zajímalo by mně - jakou netradiční zeleninu ( a potažmo i ovoce) se podle vašeho názoru vyplatí pěstovat, a co podle vás už za to nestojí?
Tzn. hlavně poměr cena (nebo námaha) versus užitek.
Za mně subjektivně -
Pepino Gold - ano vyplatí se
Kiwano - chuťově fajn, ale plodnost nevysoká a manipulace s plody horší, spíše je to efektní rarita než opravdu užitková rostlina, takže i když mi chutná, za mně už příště ne
Ačokča - jíst se to jistě dá, ale taky žádný zázrak, za mně už příště ne
Mochyně - loni jsem měla (už bohužel nevím z jakého zdroje) nějakou vzpřímenější variantu, dala množství větších chutných plodů- do té bych ráda šla znova... letos jsem "vychytala" nějakou rozlézavou variantu, která vůbec nešla do výšky zato zabrala značný prostor okolo a dávala obrovské množství chutných ale malých plodů - to už bych si nerada zopakovala.
Různá "černá" rajčata - v názvu většinou "indigo" a velikosti od cherry až po steakové - mně osobně chutnají, ale ty druhy co jsem měla byly zatím bez výjimky dost pozdní a tedy užitek versus námaha nic moc... příští rok už za mně ne... zalévat to jak blázen od jara a nakonec ochutnat několik málo - i když dobrých - kousků...
"Bílá" rajčata - v názvu většinou "white" nebo "snow" - nemají typickou rajčatovou chuť ani aroma, nicméně jsou sladké a opravdu výborné, pro příští rok dám znovu na zpestření
"Zelená" rajčata - tzn. i ve zralosti zelená max. trochu nažloutlá, v názvu (překvapivě
) "green" - pro mne hodně příjemné překvapení, sice vzhledově neatraktivní (přece jen jíst červené a zelené rajče je psychologicky trochu nezvyk) ale příští rok dám opět
Cukrový meloun - z vlastního pěstování to absolutně nemá cenu (ale nemám skleník), koupě předpěstované sazenice je nadějnější ale pořád ne to pravé, roubovanou sazenici jsem zatím nezkoušela... ještě se mi to nechce i přes dosavadní neúspěchy vzdát, snad i ten skleník časem bude
Co jsem zatím nezkoušela ale láká mne - jakon, jaltomata... o jakonu je diskuze těsně nad mým příspěvkem a zní nadějně, a ta jaltomata... zkoušeli jste?
Budu ráda za jakýkoliv další tip a vaší zkušenost