Zdravím a díky Stanley_51 za přivítání na foru,
jak jsem psal, osobně nasládlou chuť nemohu potvrdit, letošní plody od Karla jsou ještě na poště a navíc díky suchu mají minimum dužiny, takže asi nebude co ochutnat.
Na druhou stranu nemám důvod Karlovi nevěřit, není to překupníček z Aukra, co nabízí zázračný sladký pomeranč do -30°C za 1000 Kč, ale zapálený citrusář, co mi ochotně vyšel vstříc. Podle jeho zkušeností z dřívějších let to vypadá nadějně:
Nedalo mi to a hned jsem několik plodů rozpůlil, semen hodně a jen trochu dřeně a šťávy. Barva dužniny byla podobná barvě pomeranče. Dužnina i šťáva byla bez hořkosti a chuť jako kyselejší pomeranč. Po vyndání semen jsem zbytek jen vydloubl lžičkou a snědl.
Každopádně nečekejte žádné zázraky, trifoliata má malé plody 3 - 6 cm a většinu místa uvnitř vyplňují semena, takže je málo šťávy a dužiny. Ale tyto lepší klony jsou přesto výrazný posun vpřed, jednak mají výrazně snížený obsah hořkých a lepivých olejů, pryskyřic, takže při jejich zpracování nebude všechno zalepené a za druhé, pokud se potvrdí jejich lepší chuť, mohou opravdu sloužit jako náhrada citronu do čaje, surovina na výbornou marmelády nebo po naředění vodou a přidání cukru třeba jako citronáda nebo na výrobu originálních likérů
I hořké klony trifoliaty, lidé zpracovávají, na mém webu jsem zveřejnil recept na marmeládu, který už jedna čtenářka vyzkoušela a...kupodivu přežila
, dokonce si snad i pochutnala...
http://citrusy.info/parizska-marmelada-z-trifoliaty/Přirovnal bych je k tady populárním kamčatkám, jejich první generace, byla taky stále nahořklá, ale na rozdíl od divokých zimolezů se už dala celkem konzumovat, sám mám takovou polskou Wolosebnici...
Takže tyto klony "Sladká", "Hodonin" a "Kolín" berte podobně, je to první krok na dlouhé cestě, na jejímž konci ale může být trifoliáta s většími plody, menším obsahem semen a lepší chutí, se zachovanou odolností do -23°C až -25°C...na rozdíl od mrazuodolných kříženců trifoliaty s grepem a pomerančem - citrumel a citranží, které končí na - 15°C a mají stále hořkou pachuť...
Ozval se mi i čtenář co úspěšně pěstuje trifoliatu na otevřené poloze v Brdech v 600 m, která plodí.
Semena "Sladké" vám samozřejmě mohu poslat, pokud tedy zvládnou pošťáci doručit balíček z Plzně na Vysočinu a budu mít co rozeslat
Spolužáci paní Emilky se zatím neozvali, takže bych chtěl znovu požádat i o "Hodonín" .
Chtěl bych oba klony vysét ve stejný čas, ve stejných podmínkách, stejné hnojení a zálivka a konečně je pořádně srovnat a zveřejňovat další informace, protože o vlastnostech semenáčů těchto klonů ani po několika letech od zveřejnění nejsou žádné zprávy a zdá se že nikdo o tyto unikátní rostliny nemá zájem?
Mým plánem je zkusit je také až zakvetou navzájem zkřížit, případně sledovat jejich semenáče, jestli se mezi nimi neobjeví odlišné rostliny, např se dají vyselektovat Tetraploidy s dvojnásobným počtem chromozómů a pokud zkřížíte Tetraploid s diploidem, můžete dostat triploid, triploid je sterilní, takže nevytváří semena a voila máte trifoliatu s nasládlou chutí, kde obsah plodu bude vyplněn dužinou místo semen... stačí jen tak 10-20 let práce, pokusů a můžem se něčeho dobrat. Pokud místo toho jednou za dva roky napíšem, že trifoliata od paní Emilky byla na srazu dobrá...tak se jednou dočtem, že rostlina nepřežila zimu a finito...
Sladká zaplodila asi za 6 let, nyní je 10 let stará, což je na trifoliatu hodně rychlé, trifoliaty většinou poskytují uniformní potomstvo, v podstatě klony matky, takže je docela velká šance, že podědí dobré vlastnosti.
Jsou ovšem i klony, které mají hodně nevyrovnané potomstvo, můj Flying Dragon bez cizího opylení má hodně různorodé potomstvo, normální rovné trifoliáty, vitální pokroucené FD, pomalu rostoucí a menší pokroucené FD a pár mini zakrslíků co vyrostou 4cm za 2 roky.
Že vám ze semen Sladké vyroste rostlina ze stejnými vlastnostmi vám tak samozřejmě zaručit nemohu, zeptejte se za 6 -10 let
vše se musí nejdřív vyzkoušet a otestovat, na jaře možná budu mít i rouby "Sladké" takže časem bych mohl poskytnout i roubované rostliny...
Jinak pokud vám ve skleníku nejde teplota pod -10°C, mohl byste zkusit i mrazuodolné hybridy, nejlepší chuť má US 119 a pražská unshiu x poncirus, případně kyselé náhrady citronu jsou dnes čím dál populárnější Yuzu z Japonska -12°C, trifoliatu až zesílí, tak ve 3 - 4 letech od vysetí spíše vysadit na chráněné osluněné místo venku.