Poncirus trifoliata

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Brano70 » 07 říj 2018, 14:25

milas píše:Tak som sa dočkal. ..

Obrázek


Milas, pekna urodicka :)
Uživatelský avatar
Brano70
oficír
oficír
 
Příspěvky: 504
Registrován: 19 úno 2017, 19:38
Bydliště: Žibritov,okr. Krupina(SR),500mn.m.;USDA7a; Rézhegy (Belianske kopce),155 m n.m., USDA7b/8a

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod BXL » 11 říj 2018, 15:41

Idem trochu mimo temy ale neviem kde sa mám spýtať.Kedy mám dať dnu citrusy na poncire či citrumelle v črepníkoch?Dokedy ich nechávate von?Dakujem.
BXL
oficír
oficír
 
Příspěvky: 519
Registrován: 01 lis 2011, 10:01
Bydliště: skoro LC,254 m n.m

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Radim K » 11 říj 2018, 16:22

BXL: Pokud nemají rašící větvičky nebo mladé plody, uklízí se až při hrozících teplotách pod -5°C, což bývá obvykle v listopadu a někdy až v prosinci.
Uživatelský avatar
Radim K
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1894
Registrován: 07 kvě 2015, 23:41
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod jarek01 » 11 říj 2018, 19:35

Hodně záleží na tom co na těch podnožích máš naroubováno. Pokud na některé podnoži máš nějaký citroník, tak těch -5°C pro něj to bude konečná a na jaře můžeš roubovat znovu.
jarek01
pokročilý
pokročilý
 
Příspěvky: 346
Registrován: 02 úno 2014, 14:27
Bydliště: Uherský Ostroh, 178 m/nm

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Jibro » 01 pro 2018, 13:07

milos 51 píše:První informace o této rostlině jsem získal už před dvěma lety z podobného ,doufám přátelského fóra "subtropické rostliny.cz" . Karel Mundl tam dokonce popisuje dvě formy . Jedna spíše do pomeranče a druhá do citrónu. Poslední příspěvek k této trifoliátě tam je 25.10. 17. Teď jsem mluvil s Emilkou a jim to spíše připomíná barvou pomeranč a tu chuť i vůni taky popisuje jako vyloženě příjemnou . Slíbila ,že semínka nebudou vyhazovat :D

Zdravím, měl bych zájem o získání semen z tohoto Hodonínského klonu Poncirusu, případně roubu na jaře, nemáte někdo přístup k této rostlině? Kontaktoval jsem Karla, který mi poskytl zajímavé informace o jedlejším plzeňském klonu trifoliaty "Sladká" a poslal i letošní plody, které jsou bohužel kvůli suchu prakticky bez dužiny, takže chuť nemohu posoudit.
"Sladká" je semenáč původem z Mostaru, pěstovaný na plzeňsku, plodí 2 odlišné plody z jednoho kvetení, které se liší velikostí, větší mají více oranžovou dužinu a dokonce i nasládlou chuť bez hořkosti.

"Kolín"
Karel Mundl před několika lety obdržel plody trifoliaty z Kolína, která byla také prakticky bez hořkosti a dobře poživatelná. Bohužel majitel této rostliny z Kolína zesnul, takže další osud této rostliny není znám. Pokud by měl někdo další informace o této kolínské trifoliátě, případně možnost získat semena nebo rouby, měl bych také zájem.

"Hodonín"
o této trifoliátě jsem se dozvěděl zde, pokud máte někdo další informace o původu této rostliny nebo letošní kvalitě plodů, budu rád když je zde napíšete.

V zahraničí jsou známé další dva poživatelnější klony trifoliaty: Swamp lemon a Poncirus+, zajímavé srovnání zveřejnil Ilya na foru:
http://tropicalfruitforum.com/index.php ... ic=30431.0

Jinak ochutnávku, pro ty co nevládnou anglicky, prováděl vymačkáním dužiny a jejím naředěním na 5° brix vodou a odstátím sklenice přes noc v lednici.
Před naředěním:
Swamp: 4 ml šťávy, 9° Brix, kyselý, trochu hořký, olej je přítomen a lepí se na zuby
PT+: 6 ml šťávy, 10° Brix, kyselý, méně hořký než Swamp, oleje jsou nejspíš přítomny protože chuť je trpká, ale nezůstávají na zubech.
Po naředění a odstátí:
Swamp: chuť téměř stejná jako běžná trifoliata, možná trochu méně hořká a kyselá, olej zůstal v sedimentu na dně.
Poncirus+ chutná jako méně sladký kyselý bílý grep s citrónovou příchutí, sediment obsahuje zřejmě nějaký olej, ale mnohem méně než předchozí.

Oba lepší klony mají také nažloutlou dužinu proti spíše zelené u běžné trifoliáty, Swamp má i menší počet semen.

Myslím že by chtělo tyto lépe poživatelné klony aktivně šířit, testovat a dostat je k citrusářům, kteří by je mohli dále šířit bez toho, abychom museli každoročně obtěžovat původní majitele, kteří nemusí být zrovna zapálení citrusáři.
Na příkladu Kolínské trifoliaty je dobře vidět jak lehce můžeme ztratit přístup k těmto rostlinám, takže mým cílem je shromáždit tyto poživatelnější klony trifoliaty, otestovat je všechny ve stejných podmínkách se stejnou závlahou a výživou a samozřejmě je šířit dál aby tyto unikátní klony nezmizely.

Pokud by měl někdo zájem o semena Sladké, pravděpodobně budu moct nějaké zaslat, kdyby mě někdo poslal letošní semena "Hodonín" mohl bych případně rozeslat oba klony najednou, pokusím se ještě získat i Poncirus+, takže pokud by se zadařilo, nabídnu ho zde také...
Mám i plodící Flying Dragon, takže mohu za "Hodonín" nabídnout jeho letošní a loňské semenáče, případně na jaře roub FD nebo i další rouby citrusů z mé sbírky.

Obrázek

Obrázek
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Stanley_51 » 01 pro 2018, 23:12

Jibro píše: Zdravím,:

Ahoj, vítám tě na kiwifóru E5
Stanley_51
Uživatelský avatar
Stanley_51
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 9189
Registrován: 12 kvě 2007, 10:02
Bydliště: Tachov 520 m.n.m. USDA 6b

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod El Mariachi » 03 pro 2018, 00:49

Jibro píše:Pokud by měl někdo zájem o semena Sladké, pravděpodobně budu moct nějaké zaslat, kdyby mě někdo poslal letošní semena "Hodonín" mohl bych případně rozeslat oba klony najednou, pokusím se ještě získat i Poncirus+, takže pokud by se zadařilo, nabídnu ho zde také...


Ahoj, má ta "Sladká" fakt sladké a poživatelné plody a plodí i bez roubování? Pokud ano, měl bych o nějaká semínka zájem. Doteď jsem blbnul jen s fíkovníky, ale teď rozšiřuji záběr i na citrusy S6 A sháním něco co zvládne nějaký ten mráz a současně to je poživatelné :) Zimovat budou ve studeném skleníku kde očekávám teploty při největších mrazech okolo -10°C...
El Mariachi
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 201
Registrován: 30 říj 2016, 00:28
Bydliště: okres Ostrava-město, 260 m.n.m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Jibro » 03 pro 2018, 11:37

Zdravím a díky Stanley_51 za přivítání na foru,
jak jsem psal, osobně nasládlou chuť nemohu potvrdit, letošní plody od Karla jsou ještě na poště a navíc díky suchu mají minimum dužiny, takže asi nebude co ochutnat.
Na druhou stranu nemám důvod Karlovi nevěřit, není to překupníček z Aukra, co nabízí zázračný sladký pomeranč do -30°C za 1000 Kč, ale zapálený citrusář, co mi ochotně vyšel vstříc. Podle jeho zkušeností z dřívějších let to vypadá nadějně:
Nedalo mi to a hned jsem několik plodů rozpůlil, semen hodně a jen trochu dřeně a šťávy. Barva dužniny byla podobná barvě pomeranče. Dužnina i šťáva byla bez hořkosti a chuť jako kyselejší pomeranč. Po vyndání semen jsem zbytek jen vydloubl lžičkou a snědl.


Každopádně nečekejte žádné zázraky, trifoliata má malé plody 3 - 6 cm a většinu místa uvnitř vyplňují semena, takže je málo šťávy a dužiny. Ale tyto lepší klony jsou přesto výrazný posun vpřed, jednak mají výrazně snížený obsah hořkých a lepivých olejů, pryskyřic, takže při jejich zpracování nebude všechno zalepené a za druhé, pokud se potvrdí jejich lepší chuť, mohou opravdu sloužit jako náhrada citronu do čaje, surovina na výbornou marmelády nebo po naředění vodou a přidání cukru třeba jako citronáda nebo na výrobu originálních likérů :)
I hořké klony trifoliaty, lidé zpracovávají, na mém webu jsem zveřejnil recept na marmeládu, který už jedna čtenářka vyzkoušela a...kupodivu přežila :), dokonce si snad i pochutnala...
http://citrusy.info/parizska-marmelada-z-trifoliaty/

Přirovnal bych je k tady populárním kamčatkám, jejich první generace, byla taky stále nahořklá, ale na rozdíl od divokých zimolezů se už dala celkem konzumovat, sám mám takovou polskou Wolosebnici...
Takže tyto klony "Sladká", "Hodonin" a "Kolín" berte podobně, je to první krok na dlouhé cestě, na jejímž konci ale může být trifoliáta s většími plody, menším obsahem semen a lepší chutí, se zachovanou odolností do -23°C až -25°C...na rozdíl od mrazuodolných kříženců trifoliaty s grepem a pomerančem - citrumel a citranží, které končí na - 15°C a mají stále hořkou pachuť...
Ozval se mi i čtenář co úspěšně pěstuje trifoliatu na otevřené poloze v Brdech v 600 m, která plodí.

Semena "Sladké" vám samozřejmě mohu poslat, pokud tedy zvládnou pošťáci doručit balíček z Plzně na Vysočinu a budu mít co rozeslat :) Spolužáci paní Emilky se zatím neozvali, takže bych chtěl znovu požádat i o "Hodonín" .
Chtěl bych oba klony vysét ve stejný čas, ve stejných podmínkách, stejné hnojení a zálivka a konečně je pořádně srovnat a zveřejňovat další informace, protože o vlastnostech semenáčů těchto klonů ani po několika letech od zveřejnění nejsou žádné zprávy a zdá se že nikdo o tyto unikátní rostliny nemá zájem?

Mým plánem je zkusit je také až zakvetou navzájem zkřížit, případně sledovat jejich semenáče, jestli se mezi nimi neobjeví odlišné rostliny, např se dají vyselektovat Tetraploidy s dvojnásobným počtem chromozómů a pokud zkřížíte Tetraploid s diploidem, můžete dostat triploid, triploid je sterilní, takže nevytváří semena a voila máte trifoliatu s nasládlou chutí, kde obsah plodu bude vyplněn dužinou místo semen... stačí jen tak 10-20 let práce, pokusů a můžem se něčeho dobrat. Pokud místo toho jednou za dva roky napíšem, že trifoliata od paní Emilky byla na srazu dobrá...tak se jednou dočtem, že rostlina nepřežila zimu a finito...

Sladká zaplodila asi za 6 let, nyní je 10 let stará, což je na trifoliatu hodně rychlé, trifoliaty většinou poskytují uniformní potomstvo, v podstatě klony matky, takže je docela velká šance, že podědí dobré vlastnosti.
Jsou ovšem i klony, které mají hodně nevyrovnané potomstvo, můj Flying Dragon bez cizího opylení má hodně různorodé potomstvo, normální rovné trifoliáty, vitální pokroucené FD, pomalu rostoucí a menší pokroucené FD a pár mini zakrslíků co vyrostou 4cm za 2 roky.
Že vám ze semen Sladké vyroste rostlina ze stejnými vlastnostmi vám tak samozřejmě zaručit nemohu, zeptejte se za 6 -10 let :) vše se musí nejdřív vyzkoušet a otestovat, na jaře možná budu mít i rouby "Sladké" takže časem bych mohl poskytnout i roubované rostliny...
Jinak pokud vám ve skleníku nejde teplota pod -10°C, mohl byste zkusit i mrazuodolné hybridy, nejlepší chuť má US 119 a pražská unshiu x poncirus, případně kyselé náhrady citronu jsou dnes čím dál populárnější Yuzu z Japonska -12°C, trifoliatu až zesílí, tak ve 3 - 4 letech od vysetí spíše vysadit na chráněné osluněné místo venku.
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod milos 51 » 03 pro 2018, 12:45

Obrázek
Spolužáci se hlásí :D V Hodoníně jsem byl letos dvakrát pro rouby . Na jaře se mě podařilo naočkovat 3 očka na podložku trifoliáty ,očka přirostla ,bohužel žádné nevyrašilo . Rostlina na fotce . V létě jsem zase přivezl několik řízků - kořínky udělal jenom jeden . To je ten v PET flašce na obrázku. Letos hodonínská trifoliáta měla jenom pět plodů . Měl jsem možnost ochutnat a trochu mě překvapilo ,že chuť byla horší než vloni .Vysvětluji si to tak ,že mohlo jít o špatné vyzrání - podtržení. Jinak ta rostlina nabude určitě žádný cíleně vyšlechtěný hybrid ,ale rostlinku získali od jiného pěstitele zahrádkáře . Podrobnosti můžu zjistit . A konečně plod na fotce mě přinesl Václav Sejkora. Jedná se o první úrodu poncirus Flying Dragon a chuť plodů mě překvapila . Je srovnatelná s chutí hodonínské rostliny.
Pokud pošleš adresu ,tak ti tu naočkovanou rostlinku a plod Dragonu pošlu .
Příští rok očekávám ,že zakvete rostlina Unshiu x poncirus Praga . Roste jak o život . Fotka je v odd. Mrazuvzdorný hybrid.
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Jibro » 03 pro 2018, 15:55

Miloši díky moc za nabídku, i když mně je tedy trochu blbý tě připravit o zatím jedinou naroubovanou rostlinu, ale zábrany stranou :) , detaily a vhodnou odměnu když tak dohodnem v soukromé zprávě E5

Jinak letošní středomořské klima zdá se těmto lepším trifoliátám nějak nesvědčilo, škoda semínka z Hodonína tedy letos nebudou.
Pokud se můžeš vyjádřit k chuti letošních plodů "Hodonína":
Objevila se hořkost, trifoliatová pachuť, při rozkrojení plodu byl zalepený nůž nebo ruce ?

Letos jsem testoval také můj Dragon a srovnal to s chutí dvou pražských trifoliát, kterým naopak letošní teploty svědčily a byly obsypány velkými plody:

Trifoliata " Maltézská" roste v Praze, u Kostela Panny Marie pod řetězem blízko Karlova Mostu, taky je tam velký fíkovník

Obrázek
Obrázek

Trifoliata "Na Slupi" roste v Botanické zahradě Přírodovědecké Fakulty UK

Obrázek

V Praze je asi blaze i trifoliátám, vypadají krásně, ale jejich chuť S13 , nejvíc pryskyřice měla Maltézská, při nakrojení hned zalepený nůž a ruce a měla také nejsilnější vůni, i když vůně asi není to pravé slovo, chuťově hořká, super kyselá.
O něco lepší, ale stále špatná byla z "Na Slupi" možná trochu menší obsah pryskyřic a největší plod, ale v Botaničce je nejspíš pravidelně zavlažována, takže i to může mít vliv..
Nejlépe z toho vyšel můj FD, který má evidentně nižší obsah pryskyřic a prakticky nelepil, ale chuťově i po naředění také žádná sláva, ten trifoliátový odor tam stále je.

Uvidím, zkusím to tedy srovnat s plodem FD od tebe, abych měl přímé srovnání s mým, obecně se o FD píše, že mají trochu lepší chuť, ale zase mají menší plody.

Tady je ještě průřez plody, pokud se někdo s trifoliátou nesetkal, aby neměl přehnaná očekávání :)

Obrázek

a výtěžnost dužin a šťávy také nic moc, FD a Na Slupi cca 30 semen, Maltézská cca 22, ale v plodu bylo i 6 nevyvinutých menších semínek, takže nejspíš také kolem 30, je zkrátka co zlepšovat... předpokládám že "Hodonín" je na tom stejně? Sladká podle Karla také cca 30 semen na plod.


Obrázek

O trochu více dužiny má Swamp a alespoň podle fotky jeden tetraploid vypadá dobře, i když je v USA a k tomu se nedostanem.
https://citrusvariety.ucr.edu/citrus/fr ... liate.html

Nicméně trifoliata může tvořit zhruba 1 -2% spontáních tetraploidů, to mohou být ty menší "žebráci" co všichni vyhazují protože nerostou :), takže šance by byla..

Doufal jsem, že "Hodonín" bude chuťově lepší, ale jak říkáš, jestli byl podtržen, tak z letošní chutě nemůžem nic vyvozovat, právě proto chci vše srovnat ve stejných podmínkách.
To horší příjímání roubu trifoliaty na trifoliátu je zajímavé, další potíže na obzoru, koncem léta jsem zkoušel roubovat Dragon a ještě jeden zajímavý klon trifoliaty, rouby se ujaly tak doufám že na jaře něco předvedou, při úklidu jsem našel ještě prošlý stimulátor Atonik, když tak nasadím donucovací prostředky, snad se ta naočkovaná od tebe rozjede.
O řízkování trifoliat jsem zjistil zajímavé informace, chce to stimulátor s NAA, stimulátor s IBA v pokusu nefungoval, odebrat polovyzrálé výhony v červnu, červenci nebo v USA odebírali řízky i v polovině prosince více zde:
http://citrusy.info/poncirus-trifoliata/3/

Ještě jednou díky a napíšu zprávu...
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod El Mariachi » 03 pro 2018, 18:29

Jibro píše:Jinak pokud vám ve skleníku nejde teplota pod -10°C, mohl byste zkusit i mrazuodolné hybridy, nejlepší chuť má US 119 a pražská unshiu x poncirus, případně kyselé náhrady citronu jsou dnes čím dál populárnější Yuzu z Japonska -12°C, trifoliatu až zesílí, tak ve 3 - 4 letech od vysetí spíše vysadit na chráněné osluněné místo venku.


To já ještě netuším, mám skleník teprve od tohoto srpna. Ale vycházím z toho, že je v něm cca o 3 stupně tepleji než venku i při mrazech, které teď proběhly, a protože u nás už dlouho nebylo míň než -15°C tak věřím, že pod cca -10 stupňů by v něm teplota spadnout neměla. Ale tu "Sladkou" asi vzdám. Teď jsem si nakoupil tři citrusy, mezi nimi i Citrus unshiu Marc. 'Miyagawa 00', pak ještě jednu mandarinu a jeden pomeranč, z dřívějška už mám citrón, který plodil jen jednou před osmi lety a od té doby nic, spíš skomírá a pasou se na něm puklice :(
El Mariachi
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 201
Registrován: 30 říj 2016, 00:28
Bydliště: okres Ostrava-město, 260 m.n.m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Jibro » 03 pro 2018, 20:57

Pokud není skleník alespoň částečně zapuštěný do země a ze silného polykarbonátu, perfektně utěsněný a dodatečně zateplený, moc bych na to nespoléhal, vždy tam bude nějaká setrvačnost, něco se nahřeje přes den, pokud bude svítit, ale po delším období mrazů nejspíš promrzne na okolní teplotu.
Jinak Miyagavu 00 chválím, to byla moje oblíbená a asi nejchutnější mandarina, spolehlivě každý rok plodila a dozrávala.
Puklicím se při pěstování citrusů nikdy úplně nevyhnete, ale při pěstování venku v květináčích a chladném zimování, občas i z poklesy až k -3°C se puklice u mě moc nešíří, chce to i hlídat mravence, ti je brání před predátory a třeba lepovým páskem na kmínek zabránit mravencům přístup na napadenou rostlinu, puklice na ní potřít lihem a pravidelně sledovat a likvidovat. Venku se tak dají udržet celkem pod kontrolou i bez chemie, horší je to doma, ve skleníku nebo u citrusů citlivých na mráz, které nejde nechat šlehnout při zimování mrazíkem bez jejich poškození, tam je asi lepší zavčas nasadit chemii, dobrý byl postřik Puklistop.
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod BXL » 04 pro 2018, 05:19

Tak na tento proces sa teším,som v štádiu nakúpených rastlín a prvých plodov.
BXL
oficír
oficír
 
Příspěvky: 519
Registrován: 01 lis 2011, 10:01
Bydliště: skoro LC,254 m n.m

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod El Mariachi » 04 pro 2018, 22:33

Jibro píše:Pokud není skleník alespoň částečně zapuštěný do země a ze silného polykarbonátu, perfektně utěsněný a dodatečně zateplený, moc bych na to nespoléhal, vždy tam bude nějaká setrvačnost, něco se nahřeje přes den, pokud bude svítit, ale po delším období mrazů nejspíš promrzne na okolní teplotu.


Právě pro podobné kritické situace tam je sud s vodou, který trochu má tepelnou setrvačnost, a hlavně po obvodu skleníku položený topný kabel poslední záchrany S6 a kdyby bylo fakt zle, hodím tam pro kritické mrazy plynový vařič na pár dnů nebo teplovzdušný fukar...
El Mariachi
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 201
Registrován: 30 říj 2016, 00:28
Bydliště: okres Ostrava-město, 260 m.n.m.

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Jibro » 05 pro 2018, 09:20

Tak to jo, je vždycky lepší mít něco v záloze, než během jednoho dne přijít o roky pěstování...loni jsem byl líný zakrýt 2,5 metrový fíkovník zasazený v zemi s cca 10 cm průměrem kmínku a při několika týdnech s - 15°C vymrzl k zemi, je to klon z Veselí, takže jsem nechtěně vyzkoušel, že -15°C už nedá, i když obrazil z kořenů... Trifoliaty v květináčích naopak úspěšně už cca 10 let zimuji v děravém starém skleníku, jen zapuštěné květináče do země a až na výjimky zatím většina bez problémů takhle dala i -20°C.
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

PředchozíDalší

Zpět na CITRUSY

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků