Banánovník

zde můžete probrat vše o pěstování banánovníků

Moderátor: Stanley_51

Re: Banánovník

Příspěvekod vrana » 13 pro 2018, 10:06

kdyby někdo blízko Frýdek-Místek měl nadbytečnou rostlinu banánu, ozvěte se mi na 775161659. Nebo v okolí,severomoravský kraj a blízko.Jen levné,je to potrava pro housenky caligo motýly.Lépe jim chutnala cana a marantha,ty také jen nestříkané jedama.
vrana
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1183
Registrován: 18 lis 2008, 12:02
Bydliště: třanovského 392,73801 frýdek

Re: Banánovník

Příspěvekod Pavuk » 14 pro 2018, 01:49

Vrana, dakujem za navod :wink:

Ten sa avsak tyka skor tropickych bananov, ja mam Musa basjoo a ten vlastne nebol pestovany v kvetinaci, ale ja som ho vykopal a iba dal do kvetinaca a obsypal pieskom.

Preto zvazujem, ci polievat pri tych cca 10°C, ci nie. Nerad by som ak by zhnil, ci naopak vyschol, kedze korene dostali zabrat...

Dik
M
Slovo balkón je odvodené od slova kaktus, nie od slova prádlo!
Martin
Pavuk
nováček
nováček
 
Příspěvky: 188
Registrován: 19 bře 2017, 20:05
Bydliště: Sady nad Torysou (Košice-okolie), 214 m.n.m., západne orientovaný svah

Re: Banánovník

Příspěvekod vrana » 15 pro 2018, 11:03

http://www.semena-rostliny.cz/blog/111- ... nez-se-zda
hodně o banánovnících,přečtěte si.
vrana
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1183
Registrován: 18 lis 2008, 12:02
Bydliště: třanovského 392,73801 frýdek

Re: Banánovník

Příspěvekod Rudolf M » 22 pro 2018, 15:13

vrana píše:http://www.semena-rostliny.cz/blog/111-bananovnik-doma-snadnejsi-nez-se-zda
hodně o banánovnících,přečtěte si.


Pane Kola, já vím, že to myslíte dobře, čtu Vaše příspěvky na mnoha fórech ale tady Vám musím vyhubovat. Stránka na kterou odkazujete je jedna z nejhorších informačních materiálů, kterou jsem za svou praxi viděl. Pokaždé když narazím na nějaký článek od nic, obzvlášť ohledně exotiky, chce se mi zvracet.

Ten článek jsem si s velkou nechutí přečetl a nenechal bych niť na něm suchou, je to směs blábolů, postahovaných z internetu, velmi špatně interpretovaných a podložených ještě k tomu obrovskými nesmysly, který si někdo musel vycucat z prstu. Není nikdo, kdo by měl pravomoce tyhle žvásty zakazovat lidem psát, pak to na internetu vypadá jak to vypadá..

Rád to rozeberu, aspoň ty hlavní bludy. Já sám pěstuji nebo jsem pěstoval kolem 20 druhů včetně několika rodů banánovníků, mnoho z nich jsem přivedl i ke květu. Ale sám bych si nikdy netroufl napsat "obecný" návod na pěstování banánovníků, jako si to troufl "někdo" v semena-rostliny. Rod Musa je tak rozmanitý, že nelze dělat obecné návody na pěstování, některé druhy rodu Musa NELZE doma pěstovat vůbec, rozhodně ne dlouhodobě a už vůbec ne přes zimu. Stejné je to s rodem Ensete a Musella. Kdo někdy pěstoval rod Ensete celoročně doma ví, že se banán i u okna vytáhne takovým způsobem, že se za pár měsíců zlomí a odejde.
Pokud chce někdo dělat návody, musí se prostě rozdělit ne jen rody ale i druhy. O což se ke konci článku někdo i snažil, ovšem pokud je Musa velutina "odolný" banánovník, který přežije zimu venku, tak já jsem naprostý trotl, co o banánech nic neví a veškeré moje vědění byla zbytečná půlka mého života :D .
Další novinkou pro autora článku asi bude, že Musa sikkimensis není nejodolnější banánovník na světě a to ani zdaleka, ovšem tohle někdo kdo v životě nic nevypěstoval vědět nebude, na tenhle internetový blud si nejspíš musí přijít každý sám.
Další známkou širokého rozhledu pisatele je fakt, že v článku píše, že plody banánů jsou bez semen ale zároveň při pěstování banánů radí, aby jste si je vypěstovali sami ze semen :D , tak jsou tam semena nebo ne?
A ještě bych vypichol ten popis zimování, zalít až se rozvine list je velice prospěšná rada E5 (ne není), opět zdůrazňuji, že každý druh se zimuje jinak s tím souvisí, že se i zalévá jinak! A neznám banán, který by se zalíval podle tohoto návodu, ty tropické se zalívají až kdy oschne substrát, bez ohledu na chování rostliny, nic blíže tomuto popisu NENÍ. Nebo "banán bude plodit až bude mít 50-60 listů a ztvrdne kmen",´.... :D tak to bude tedy pořádný macek, banán s 60 listy, to bych si nechal líbit! A tím tvrdnutím kmene sice chápu, že to má být metafora na latu s květem, která je takřka dřevnatá, jenže tohle nemá s kmenem nic společného. Kvetoucí banán nezmění strukturu kmene.
On už jen ten nadpis, že jde banány pěstovat i v tmavých bytech, bych spíše nazval jako bulvární poutání pozornosti. Ne opravdu nejdou pěstovat v tmavých bytech, tam kde mají okna na sever si s banány ani neškrtnou. Doma máme střešní okna na západ a i zde máme velký problém s tropickými druhy banánů, jejich pěstování doma jsme i vzdali. Banánů se daří pouze u toho, kdo má okna na jih, nebo jižní směry. Čím větší okna a menší nebo žádná záclona, tím lepší výsledky i jsou. Doma je to POUZE o oknech, banán je závislý na přísunu celoročního světla, kterého je v české kotlině přes zimu pouze 8 hodin a 3 minuty a k tomu nonstop zataženo = reálná hodnota asi jako 2 hodiny ostrého světla = takřka životní minimum. Pokud má někdo okno třeba na Z jako já, ještě se tím světelnost místnosti sníží a nepomůže ani pokud je rostlina nalepená na skle. Pokud není světlo, tak to prostě nejde ani kdybychom se na hlavu stavěli :wink: . A pak tu jsou výjimky a kompromisy, i tropický banán se dá udržet u západního okna, ale je nutné snížit teplotu na 18°C a i zálivku, omezí se tím jeho životní funkce a potřeba světla (zálivka se snižuje aby neuhnili kořeny, když je rostlina v polospánku, nemá to tedy nic společného s jejím usnutím), ale tohle nejde v každém bytě zařídit. U subtropických druhů banánů je naopak životně důležité teplotu snížit, aby se banán dostal do útlumu, nebo přímo do spánku, protože jednak vegetační klid vyžaduje a druhak tu je zase to magické jižní okno. A tak dále, v článku takhle problematika třeba není ani náznakem napsaná, prostě je jeden banán a takhle se k němu chováme S13 E7 .
Nebo to zimování, přikrýt plachtou...? Nic více? Páni, nevěděl jsem že je to až tak jednoduché. Ne že by to bylo nijak složité, ale rozhodně to chce udělat trochu více než jen hodit na něj plachtu. Kořeny a podzemní corm i s kmenem přežije, pokud nepromrzne půda. Je tak nutné na rostlinu naházet dostatečnou vrstvu čehokoliv na dost velkou plochu, aby se zemní teplo postaralo o nepromrznutí. Tedy haldu listí, nebo sena, ideálně překrýt polystyrenem. Ale zároveň neodizolovat zemní teplo! Takže efektivní jsou boudy a nedávat nic na zem. Rozhodně to není jen o plachtě na zemi :shock: ..

A poslední niťka jsou asi kapky na listech na slunci, u venkovních banánů se to nestane. Ono do toho stačí zapojit i trochu rozumu, v létě se často stane, že přijde bouřka a ihned potom se rozsvítí slunce a pokračuje pařák. Pokud by se měly listy poškodit pokaždé když se rozsvítí slunce na mokré listy, tak jsou rostliny na plantážích neustále bez listů :lol: . U rostlin doma se to stát může, pokud rostlina nemá dostatek UV záření, ale tuhle zkutečnost opět NELZE paušalizovat na všechny banány všude.

A pro Pavuk: ne zalívat ho nemusíš, tedy pokud nemá listy a byl vykopaný ze země-má přerušené kořeny. Pokud listy má a tam kde je umístěn je dostatek světla, sem tam zalití neuškodí. Každopádně shnití jen tak nehrozí, pokud nebude substrát vyloženě přemáčený. V zemi nám přežívají i mnohem horší zvěrstva.
Uživatelský avatar
Rudolf M
generál
generál
 
Příspěvky: 1267
Registrován: 26 bře 2015, 22:30
Bydliště: Mrchojedy 460 mnm

Re: Banánovník

Příspěvekod Pavuk » 25 pro 2018, 04:25

Diki Rudolf! :wink:

Listy som odrezal a vdaka stalym 10°C nove nerastu.
Svetla je tu sice dost, lebo je to zimna zahrada na vychod/juh, s polycarbonatovou strechou a cele dookola sklo, no v tychto mesiacoch sa to vyssie aj tak neohrieva.

Takze ho vodou znasilnovat nebudem, diki moc! S6

Ten navod mi tiez prisiel abstraktny, ved davat Musa basjoo na jednu uroven s tropickymi, to proste nejde... :shock:

Posielam foto mojho teraz:

Obrázek
Slovo balkón je odvodené od slova kaktus, nie od slova prádlo!
Martin
Pavuk
nováček
nováček
 
Příspěvky: 188
Registrován: 19 bře 2017, 20:05
Bydliště: Sady nad Torysou (Košice-okolie), 214 m.n.m., západne orientovaný svah

Re: Banánovník

Příspěvekod MonikaV » 30 pro 2018, 19:13

Tak ve sklepě je už 12stupňů, tak doufám že si banánovníček odpočine a nabere přes zimu sílu na léto!Taky ho nezalévám. (snad neusne spánkem navěky!!)
Obrázek
MonikaV
desátník
desátník
 
Příspěvky: 967
Registrován: 27 črc 2018, 21:26
Bydliště: Hroznová Lhota

Re: Banánovník

Příspěvekod vrana » 11 led 2019, 21:28

Děkuji za článek, i za kritiku.Já opravdu nejsem ve znalostech banánů dobrý, a vůbec, už dávno jsem vzdal pěstování tropických a subtropických rostlin, i když vždy nějakou mám.
Mám zkušenosti ponejvíce s keři a lianami.Rodiče byli zahradníci a tak vím co asi na zahradě může vyrůst, a zkušenosti, které vychází z mnoha pokusů a málo povedených mám, i když to na zahradě není vidět pro obtížné podmínky které mám a vždy se snažím jen alespoň o něco.K banánům mne přivedli jen ti motýli.Caligo je snad jejich škůdcem kdesi v jižní americe, musím to ověřit, protože caligo ,alespoň ti u nás dostupní žerou převážně cana indica,ta je z indie ale i jiných. Já stále experimentuji a občas si říkám, že to a to je moc dobrá věc, pro mne, tak proč by to nebylo dobré pro každého? neznám důvody.Dík a raději se budu držet toho co znám lépe.Díky všem, kteří mi pomáhali, je jich moc a zapomínám. Nestihám držet kontakty a ani nevím jestli po půl roce ještě žijí.Málokdy a málokdo se ozve.Teď mi zvoní mobil z čísel, která neznám.
vrana
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1183
Registrován: 18 lis 2008, 12:02
Bydliště: třanovského 392,73801 frýdek

Re: Banánovník

Příspěvekod MonikaV » 30 bře 2019, 20:56

Ve sklepě teplota nebezpečně stoupá 14 až 15stupňů, tak jsem to riskla a banánovník už vysadila ven (při těch teplotách by mi asi brzo odešel) a jestli příjdou mrazy, tak na něho šoupnu bečku.(příští týden má být taky slušné počasí, tak buď to vydrží a budu se z něho těšít S14 nebo zhyne a budu plakat S13 . Seřízla jsem ho do zeleného.
Obrázek

Obrázek
MonikaV
desátník
desátník
 
Příspěvky: 967
Registrován: 27 črc 2018, 21:26
Bydliště: Hroznová Lhota

Re: Banánovník

Příspěvekod Rudolf M » 31 bře 2019, 20:12

Dobře si udělala, banány se odzimovávají prakticky hned po odchodu zimy, respektive, jakmile se zimoviště začne ohřívat. Problém není nad zemí ale pod zemí, je lepší když je venku, jelikož půda je stále chladná a banán ještě kupodivu bude chvíli pokračovat ve spaní. Kmen do -5°C je v pohodě, problém pak bývá až začne rašit, ty mladé listy nevydrží ani -0,5°C, hlídej noční mrazíky hlavně od půlky dubna.
Uživatelský avatar
Rudolf M
generál
generál
 
Příspěvky: 1267
Registrován: 26 bře 2015, 22:30
Bydliště: Mrchojedy 460 mnm

Re: Banánovník

Příspěvekod MonikaV » 08 dub 2019, 09:39

Prosím o radu zkušenějších. Po týdnu co jsou banánovníčci venku, tak jim nějak schne kmen, je to v pořádku nebo si mám dělat starosti, že jim něco shází?(mráz tady nebyl, tak omrzlý by neměly být), a nebo jsem je moc zaléla... Mám je seříznout nebo nechat, že si poradí? Díky za odpovědi
Obrázek

Obrázek
MonikaV
desátník
desátník
 
Příspěvky: 967
Registrován: 27 črc 2018, 21:26
Bydliště: Hroznová Lhota

Re: Banánovník

Příspěvekod Rudolf M » 09 dub 2019, 23:35

Ahoj, je to zcela běžné, po zimování se tak projevují, vypařila se voda z přirozeně nahnilých vrcholků pochev psedokmene. Přirozeně si s tím poradí, ale nevypadá to hezky a časem se to začne loupat, takže bud odlupující části ořezej, nebo rovnou celý kmen zkrať o 10-20 cm, ideálně dokud nenarazíš na zelený střed středového listu. Pak bude jistota, že se tím listy prorazí.

Moc ho nezalévej, v těhle teplotách ještě nemá aktivní kořeny a vodu nijak nevyužije, pokud je těžší půda, může častá zálivka naopak uškodit. Lepší efekt má, ho jednou po výsadbě pořádně zalít a okolí kmene zamulčovat, kůrou, posekanou trávou, nebo čímkoliv co zabrání výparu vody. Pak si ho nemusíš všimnout dokud nezačne zkutečně růst, což bývá až v druhé půlce dubna, podle teplot kolikrát až v květnu. Pro růst potřebuje noční teplotu kolem 10˘C (roste hlavně v noci).
Uživatelský avatar
Rudolf M
generál
generál
 
Příspěvky: 1267
Registrován: 26 bře 2015, 22:30
Bydliště: Mrchojedy 460 mnm

Re: Banánovník

Příspěvekod MonikaV » 10 dub 2019, 08:36

Rudo díky za radu, S6 a jdu ho zastříhnout ať se listy netrápí.
MonikaV
desátník
desátník
 
Příspěvky: 967
Registrován: 27 črc 2018, 21:26
Bydliště: Hroznová Lhota

Re: Banánovník

Příspěvekod MonikaV » 25 dub 2019, 17:42

Rudolf M: Banánovník se začal nějak zvláštně naklánět, je to ještě stále v pořádku...po dalším seříznutí o 7cm do zeleného středu, po 3 dnech opět zasychá.

Obrázek

Pavuk: Jak je na tom tvůj banánovník?
MonikaV
desátník
desátník
 
Příspěvky: 967
Registrován: 27 črc 2018, 21:26
Bydliště: Hroznová Lhota

Re: Banánovník

Příspěvekod Rudolf M » 25 dub 2019, 23:13

No, tak tohle je už horší. Naklání se, protože se rozpadají pletiva kmene :| . Občas se nám to taky stávalo, zjistil jsem, že u Musa basjoo na to má přímý vliv voda při zimování. Je to tam trochu složitý, starý banán s 20 kg cormem (hlízou) přežil zimu bez kapky vody, ale mladé rostliny skoro bez cormu ve sklepě co stály na paletě, tak po zimování vypadaly sice krásně, ale na jaře v zemi shnily až k zemi (ale obrazily). Kdežto rostliny co stály ve sklepě při zimování na zemi, kde je vrstvička vody, tak byly netknuté. Ty banány jsou prostě praštěný, každý druh se chová jinak. Třeba rod ensete vodu u kořenů nesnese.
Každopádně můžeš rostlinu uříznout v místě, kde začíná ten ohyb kmene, což vidím tak na 20 cm nad zemí :? . S trochou štěstí se v tom místě již klube list. Pokud ne, tak snad brzy už bude. Seřezávat pak už nemusíš, kmen už je nízký a případný list by to už protlačil.
Opatrně se zálivkou, pokud je půda vlhká, tak zalévat vůbec nemusíš. V tomhle stavu by stačila zálivka 1x za 1-2 týdny, jen preventivní, aby půda nevyschla. V tomhle momentu totiž přebytečná voda u kořenů může škodit.
Uživatelský avatar
Rudolf M
generál
generál
 
Příspěvky: 1267
Registrován: 26 bře 2015, 22:30
Bydliště: Mrchojedy 460 mnm

Re: Banánovník

Příspěvekod MonikaV » 26 dub 2019, 08:11

Nu což, tak ho seříznu, co se dá dělat, a budu doufat.... v zimě nebyl vůbec zalévaný, jen zahrabaný v písku.
Díky. Budu průběžně informovat.
MonikaV
desátník
desátník
 
Příspěvky: 967
Registrován: 27 črc 2018, 21:26
Bydliště: Hroznová Lhota

PředchozíDalší

Zpět na BANÁNOVNÍKY ( Musa,Ensete aj. )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník