tomel

zde můžete probrat vše o pěstování tomelů

Moderátor: Stanley_51

Re: tomel

Příspěvekod Jozef » 17 pro 2018, 14:51

Pěstují také Dunaj a dokuď jsem neměl Kavkaz,který má samčí květy,byly plody trpké,ale opylené plody byly sladké ihned po utržení.
Jozef
nováček
nováček
 
Příspěvky: 122
Registrován: 17 úno 2017, 19:25

Re: tomel

Příspěvekod nene » 08 led 2019, 19:53

nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4175
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod Marek107 » 08 led 2019, 20:50

Jedním slovem krásné hned bych šel na brigádu S6 .
Marek107
oficír
oficír
 
Příspěvky: 574
Registrován: 28 srp 2008, 12:37
Bydliště: Veseli nad Morovou, 170 m.n.m

Re: tomel

Příspěvekod Jožka » 09 led 2019, 19:06

Moc pěkné video.
Jožka
desátník
desátník
 
Příspěvky: 1176
Registrován: 17 lis 2016, 10:58
Bydliště: Strážnice 177m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod nene » 13 led 2019, 01:22

Myslíte, že to, co to vietnamské děvče provádí s tou druhou dávkou tomelů, dělá kvůli odstranění trpkosti?
https://www.youtube.com/watch?v=yY9TcM-i6xg
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4175
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 13 led 2019, 13:34

To bude ono . Používá se voda teplá 40°C a mělo by to trvat dva dny . V odkazu dole je uváděna dokonce voda horká .Zajímavé je ,že ty kaki které loupou a suší musí být taky trpké . A tím sušením ,vlastně dozráváním bez slupky, to ovoce musí tu trpkost ztratit.
od milos 51 » 15 lis 2018, 09:15
Odstraňování trpkosti u plodů kaki. Jsou tam odborně popsány všechny způsoby včetně napíchnutí plodu jehlou namočenou do alkoholu.
http://www.walterreeves.com/gardening-q ... tringency/
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod nene » 13 led 2019, 13:43

Jakou funkci tam má to kukuřičné šustí?
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4175
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 13 led 2019, 14:21

Nic mě nenapadá . Jedině snad ,že má zabránit aby plody nevyplavaly na povrch .Trpkost se odstraňuje za nepřístupu vzduchu . A v tom teple .
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod nene » 13 led 2019, 14:43

Ještě je zajímavé, že tu první vodu druhý den neslije pryč a nedá novou, ale použije tu původní (s vylouhovanými kaki a šustím), kterou znovu ohřeje na těch asi 40 stupňů. Na šetření vodou to nevypadá....
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4175
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 13 led 2019, 16:08

Ta nová nebo stará voda nebude mít žádný vliv. Trpkost se odstraní i ve studené ,jenom musí být plody ponořené . Ale důležitá je ta teplota ,ta to urychluje . Ještě by bylo zajímavé porovnat chuť takto upravených plodů z vody a z toho alkoholového pytlíku. Pokud by to bylo stejné ,tak ta voda vychází levněji a navíc i rychleji :D Škoda slivovice !
Rád bych věděl jak dopadla Nikita v alkoholu u Ivana . Ivane ozvi se .
...ale Nikite tých 7 dní bolo málo, bola trpká, skúsim ju "v alkoholovom opojení" nechať dlhšie( polovicu plodov mám ešte na strome), som zvedavý, ktoré budú chutnejšie
ivan
velitel


Příspěvky: 765
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod nene » 13 led 2019, 17:32

milos 51 píše: Škoda slivovice !


Tak tak, přesně o to jde :wink: .
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4175
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod nene » 13 led 2019, 17:40

Ještě k tomu kukuřičnému šustí - on se z toho nějak vyrábí bioetanol - právě ze stonků a listí.
Chtělo by to chemika (Sasmane :) ?)
https://biom.cz/cz/odborne-clanky/prehn ... u-a-stonku
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4175
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod ivan » 13 led 2019, 18:46

Miloši, za 9 dní "v alkoholovom opojení" bola aj ( tvrdá) Nikita bez náznaku trpkosti- takže "pokus" sa vydaril- funguje to,.... ostatné plody som nechal v studenom sklade "bez pokusov"- plody dozreli "do mäkka" a boli sladké cca začiatkom decembra...
...je pravda, že mäkké plody nie každému chutia - ale tá chuť mäkkých je podľa mňa lepšia...napr. známym som dal pred vianocami na "degustáciu" mäkké plody Pakistanu-(boli unesený tou chuťou)- potom skúsili niekoľko kupovaných plodov takto nechať dozrieť-a vraj neboli ani zďaleka také chutné...
Ako som už písal niekedy v septembri,- na dozrievanie "pomáha" aj vyššia teplota - aj upadnutý ešte nie celkom vyfarbený plod dozrel na priamom slnku do sladka bez náznaku trpkosti...( "koštovali" sme ho síce až keď bol mäkký)- ale budúci rok to skúsim už skôr- nechám ich utrhnuté na priamom slnku,a načneme ešte pokiaľ bude tvrdý- takže stále je čo s tomelmi skúšať...( aj s tou vodou, pálenkou, na teple...)
Dnes bolo po 12 dňoch zimného počasia takmer jarné počasie- polojasno, bezvetrie a +3°C, tak som von povynášal a kontroloval uskladnené hrozno, kaki, kiwi...
Kaki (Pakistan) je super sladký má 15,5 °BRIX
Kivi asi tento rok mi nevydrží dlho v sklade, ( po veľmi teplej jeseni bolo zrelé už v novembri, mával som ich zrelé až okolo vianoc)- veľa plodov už teraz je mäkkých - majú 14,5°BRIX
Hrozno nám ešte nejaké 2 týždne vydrží- má 18°BRIX
ivan
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 19 led 2019, 10:32

Re: Tomel hybrid - Nikita's Gift
od juraj+ » 28 říj 2013, 22:24

Trochu fantázie a ide to . Bombičky cez sifón sa mi neosvedčili.

juraj+
pokročilý


Příspěvky: 327
Registrován: 11 črc 2011, 17:57
Bydliště: Okres, Komárno
Našel jsem ten Jurajův prístroj. Bohužel se to zobrazilo bez fotky .
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 20 led 2019, 19:08

Sušení tomelů
https://www.youtube.com/watch?v=Fn6ZG8nOIJ4
K sušení se používají zralé , pevné ,oloupané ale trpké (astringent) tomely. S Nikitou by to mělo jít taky ,jenom výsledek by byl menší :D
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

PředchozíDalší

Zpět na TOMEL ( Diospyros )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron