Recetpy na vína

nejen pro labužníky

Recetpy na vína

Příspěvekod papajavti » 04 lis 2007, 11:21

Tak podle tohoto receptu jej delame:

K přípravě rybízového vína potřebujeme:
(na cca 7,5 l hotového vína)

1) 3 l rybízové šávy

2) 4 l vody

2) 2,5 kg cukru

3) 2 sáčky živné soli

4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )

Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.

Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rybízovou šávou do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.

Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.

Toto víno, především z červeného rybízu je kyselejší a i po dodatečném přislazení je stále ostré. Já jej dělám jen pokud mám přebytek rybízu a již nevím co s ním. Ale každý má svou chu a tedy záleží na vlastním výběru.
Uživatelský avatar
papajavti
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 2716
Registrován: 05 srp 2007, 17:20
Bydliště: Moravský Krumlov, 270m.n.m Bpv

Příspěvekod Tchorik » 04 lis 2007, 11:47

Prebytek rybizu mi nehrozi, mam jen dva stromky. Ale zajimal by me ten medunkovy sirup, prosim, prosim ... :lol:
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Příspěvekod papajavti » 04 lis 2007, 13:20

Tchoriku mas ho v receptari pod samostatnou rubrikou ... myslim recepty na sirupy :)
Uživatelský avatar
papajavti
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 2716
Registrován: 05 srp 2007, 17:20
Bydliště: Moravský Krumlov, 270m.n.m Bpv

Příspěvekod Tchorik » 05 lis 2007, 10:19

Diky, mrknu se tam. Vubec bych to neobjevila, oteviram si prispevky z mailu a ani netusim, ze je tohle tema tak prehledne rozdelene :lol: .
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Příspěvekod paloo » 21 led 2008, 09:37

Suchodrzew jadalny (Lonicera edulis) zwany też jagodą kamczacką


Odmiany uprawne pochodzą od suchodrzewu błękitnego spotykanego w stanie naturalnym w północno-wschodniej Azji.
Jest to niewielkich rozmiarów krzew o sztywnych, wzniesionych pędach. Kwitnie na początku kwietnia, a pod koniec maja dojrzewają już pierwsze owoce. Owoc jest podłużną jagodą barwy granatowej, długo?ci do 2,5 cm. Owoce odznaczają się dużymi warto?ciami dietetycznymi. jagody suchodrzewu

Zdjęcie pochodzi z serwisu Poradnik Ogrodniczy

Zawierają do 12% cukrów, 3% kwasów organicznych, sporo witaminy C oraz związki aktywne biologicznie: antocyjany i flawonoidy.
Przepis na wino z jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się na wino. Na butlę 15 l dajemy około 3 kg ?wieżych owoców i 4 kg cukru, zalewamy wodą (można dodać niewielką ilo?ć drożdży winnych), zakładamy rurkęfermentacyjną i cierpliwie czekamy około 2 miesięcy. Po zakończeniu fermentacji zlewamy do butelek i mamy wino o wykwintnym smaku, pięknym bukiecie i wspaniałym kolorze.

Są bardzo smaczne, mają działanie wzmacniające i służą jako lekarstwo przeciw anginie i chorobom żołądka. Można je zamrażać, suszyć, kandyzować, przecierać oraz robić z nich soki, galaretki, kompoty i dżemy.
W handlu spotyka się sadzonki odmian wyhodowanych na Syberii "Czelabinka", "Sinigłazka" i inne. Zaleca się sadzić krzewy dwóch różnych odmian ze względu na lepsze zawiązywanie się owoców. Suchodrzew jest ro?liną długowieczną, lubi stanowiska słoneczne, gleby wilgotne, lekko kwa?ne.
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7338
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod paloo » 15 lis 2008, 21:51

Niekde som videl recept na šípkové víno,neporadí niekto :?:
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7338
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod Majk » 15 lis 2008, 23:16

Šípkové víno vyrobíš tak, že do demižonu nebo velké lahve dáš celé šípky, sušené dávají lepší barvu(nebo můžou být jen napůl usušené). Šípkové víno se vyrábí jako dezertní, takže se použije 250-300g cukru na litr vody. Použije se asi dvojnásobné až trojnásobné množství vody než je šípků. Voda s cukrem se svaří a nechá vychladnout, pak se roztokem zalijí šípky. Přidjí se vinné kvasinky, které jze den předem rozkvasit v troše vlažného jablečného moštu. Dále se přidá živná sůl pro kvasinky, ale až do celkového objemu a nikdy ne do rozkvasu! Kvasíme klasicky pod kvasnou zátkou. První stočení chce provést nejdéle do dvou měsíců, aby nedošlo k autolýze kvasnic. Hotové víno lze případně ještě dosladit. Šípkové víno se hodně špatně čistí, nejlepší je po stočení z kvasnic, nechat tak půl roku ležet v chladném sklepě.
Po prvním stočení lze šípky zalít ještě jednou cukerným roztokem a vyrobit tak druhou várku. Chce to pak použít jen šípky bez kalu, aby nedošlo ke zmiňovanému rozkladu kvasnic. Na druhou várku stačí přidat už jen živnou sůl, kvasinky už v šípcích jsou.

Dělal jsem ho asi třikrát s následujícím výsledkem. Víno je hodně husté a nikdy ne úplně čiré(odborník by asi řekl, že opalizuje). Šípky nemají skoro žádný vlastní cukr, takže výsledek je opravdu driák z rafinovaného cukru. Rafinovaný cukr je ve víně dost cítit a zaštipuje(podobně jako když se to přežene s cukrem u kvasu na kořalku, která pak hooodně "hřeje"), třtinový nerafinovaný cukr by mohl dát lepší výsledek. Pokud použiješ hlubokoprokvášející kvasinky a kvasíš kolem 18-20st C, nakadí klidně kolem 14procent alkoholu a je to při pití darda. :D8

Osobně mi víc chutná šípkový čaj než víno. Dělám teď už jen rybízák a fajnovou medovinu.
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod paloo » 16 lis 2008, 10:12

Takže šíoky budú v čaji,čítal som chcel som skúsiť :D
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7338
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod Tchorik » 17 lis 2008, 23:05

Majku, jak delas tu medovinu???
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod Majk » 18 lis 2008, 08:56

Už jsem se bál, že se nikdo nezeptá :D . Večer napíšu recept, bohužel ho musím vymyslet, protože ho mám zatím jen v hlavě. Založím na to nové téma...
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod Tchorik » 18 lis 2008, 09:28

:D :D :D
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod Kamco » 04 pro 2008, 23:39

Majk píše: Šípky nemají skoro žádný vlastní cukr, takže výsledek je opravdu driák z rafinovaného cukru. .


Šípky su moja oblubena tema, venujem sa bylinkam a cajom uz nejakych 15 rokov. Aj tento vikend som šiel zbierat šipky a tuto vedla mna sa sušia :wink:
Šipky maju hodne vlastneho cukru ale malo dužiny a vela semien. Možno by stalo za pokus rozrezat šipky napol a semena vydlabať napr. ručkou z malej lyžičky. Asi to bude velmi naročne na čas a nervy.... :roll: za pokus to stoji. Hm? :wink:
Kam
Uživatelský avatar
Kamco
nováček
nováček
 
Příspěvky: 103
Registrován: 15 lis 2008, 22:36
Bydliště: Brno, Czech Republic

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod jurajda » 12 led 2009, 21:15

Šípkové se mi nedaří a dávám vše podle předpisu vinky. Výborné měla babička, nedávala kvasinky a ta chuť. Ale to jsem byl puberťák....
Moje nej je višňové specialně z odrůdy Morellen feuer. Nejdříve rozmačkám višně, šoupnu je do demijonu a nechám je s kvasinkami za občasného promíchání 3-4 dny kvasit. Měl i s peckami vystoupá a já pak oddělím šťávu, změřím její množství a v souladu s vinkou doplním vodu a cukr.
http://www.postimage.cc/image.php?v=Pq2Jqg_r
jurajda
škvrně
škvrně
 
Příspěvky: 16
Registrován: 29 pro 2008, 13:49
Bydliště: Praha

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod jujto » 02 kvě 2010, 12:31

Nerobi niekto vinko z cucoriedok, kamcatiek, ci actinidii?
Nejake z cucoriedok som sa uz pokusal robit, ale dopadlo to biedne.

Na vinko z asimin je asi skoro sa pytat. :)
jujto
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1444
Registrován: 14 bře 2010, 18:40
Bydliště: Turcianska zahradka, 420 mnm

Re: Recetpy na vína

Příspěvekod jujto » 02 kvě 2010, 12:49

No...
Po precitani si likerov, a odkazov z nich, som nasiel nieco aj na temu cucoriedok.
http://www.vina.szm.com/cuco.htm

Arguty, Kolomikty a Asiminy zatial stale zostavaju s otaznikom.

Aspon mam priestor na experimentovanie. :)
jujto
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1444
Registrován: 14 bře 2010, 18:40
Bydliště: Turcianska zahradka, 420 mnm

Další

Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron