MartinS píše:Ten Borealis sice stoji za prd, ale aspon ma vela antioxidantov.
Ťažko povedať koľko má Borealis v porovnaní s inými odrodami antioxidantov. Je všeobecne známe že farbivá s vysokou antioxidačnou schopnosťou sa nachádzajú v šupke, takže sedliacký rozum mi tiež hovorí že čím väčší plod, tak tým menší podiel šupky k objebmu. Je dosť pravdepodobné že šľachtením sa u najnovších odrôd výrazne znížil pozitívny zdravotný účinok. Napríklad pri starých odrodách z Bakčaru sa uvádza obsah antioxidantov-vit. P, vit. C atď. Pri nových odrodách už uvádzajú iba vit. C, obsah cukrov, pektínov... Ktovie prečo asi už antioxidanty neuvádzajú
Cez zimu som na youtube pozeral nejaké Poľske video o zimolezoch, tak hovorilo sa tam niečo o tom že plody sú veľmi hodnotné lebo okrem antokyanových farbív obsahujú aj iridoidy, ktoré majú podobné zdravotné účinky a navzájom sa vhodne doplňujú. Túto kombináciu obsahuje len málo ovocných druhov. U nás to sú tiež niektoré odrody drieňov. Už si to presne nepamätám tak snáť som to nejako nepoplietol. Tiež tam hovorili že väčšie množstvo iridoidov spôsobuje horkú chuť.
Tu je obsah vit. P uvádzaný pri niektorých starších odrodách(Bakčar):
Zoluška: vit.P-599mg/100g vit.C-140mg/100g
Assol: vit.P-530mg/100g vit.C-34mg
Gerda: vit.P-1470mg/100g vit.C-23mg/100g
Goluboje vreteno: vit.P-992mg/100g vit.C-106mg/100g
Berel: vit.P-1263mg/100g vit.C-23mg/100g
Ohnivý opál: vit.P-1620mg/100g vit.C-16mg/100g
Lazurnaja: vit.P-1010mg/100g vit.C-22mg/100g
Selena: vit.P-1828mg/100g vit.C-18mg/100g
Sírius: vit.P-1524mg/100g vit.C-16mg/100g
Silginka: vit.P-už sa neuvádza vit.C-42mg/100g
Sibirjačka: vit.P-už sa neuvádza vit.C-32mg/100g
Bakčarský velikán: vit.P-už sa neuvádza vit.C-37mg/100g