MikeDundee píše:Tak jsem tedy nedělal nic. Teď ale koukám na komentáře, že se snad nějakým vhodným zaštipováním dá něco urychlit... Mám venkovní BTčko obalené letními fíky, ale všechno zelené bez jakékoliv známky zrání... Musím to příští rok už konečně nějak řešit...
Tady se musím Michala zastat (i když ten to asi moc ani nepotřebuje
), ale já osbně vnímám velký rozdíl mezi pojmy „řez“ a „zaštipování“. Řez chápu jako hlubší seříznutí již vyzrálého dřeva, zatímco u zaštipování se jedná o odstranění zelených konečků nových ještě zelených výhonů.
Jinak jsem měl stejně jako ty velké problémy s dozráváním BT. Abych řekl pravdu, tak mi ani v Praze většinu let podzimní fíky nestačily dozrát, a když, tak jen opravdu pár kusů v pozdním podzimu, když vyšlo celkem dobré počasí. Letos jsem zaštípnul ze zcela jiného důvodu na začátku července, viz můj přispěvek výše, nicméně výsledek mě velmi překvapil. Vypadá to, že na BT letos dozrají všechny nasazené podzimní fíky a to dokonce ve skoro stejnou dobu. V současné době je stav následující:
Foto: Praha-Motol, 16.10.19
Takže ano, dle mého názoru se tímto zaštípnutím dozrávání urychlylo tak o 2-3 týdny oproti předchozím letům, a to jsem to zaštípl relativně dost pozdě. To samé sleduji i na mém venkovním fíkovníku, který měl také problémy s dozráváním, a to třeba i minulý rok, ve kterém bylo období srpen-září o dost teplejší než letos. Z něj již týden sklízím zralé podzimní fíky.
Foto: Praha-Motol, 16.10.19
Jinak jen tak mimochodem, tomu již také opadávají listy, zatímco BT v květináči s pravidelnou zálivkou je stále pěkně zelený. Jedná se opět o dopady sucha.
Bohužel jsem k tématu zaštipování nenašel žádný ucelený materiál, který by toto téma nějak obšírněji pojednával, abych si mohl své pozorování nějak hodnotně ověřit. A to ani v angličtině. Ale něco málo jsem přeci jen našel a podle toho je zaštipování u fíkovníků pěstovaných v méně vhodných klimatických podmínkách ve volné půdě naprostá nutnost, aby se docílilo kvalitní podzimní úrody. Takže za mě jednoznačně rezignuji na brebu u fíkovníků pěstovaných ve volné půdě (stejně mi ji z větší části sežerou mravenci, vosy a jiná havěť) a od přístího roku budu zaštipovat všechny výhony začátkem až v půlce června, nehledě na to, kolik listů výhon má, abych zajistil kvalitní a včasnou hlavní úrodu na podzim. Má to i další výhody, jako že dřevo pěkně vyzraje a bude méně náchylné vůči mrazu a navíc se bude stromek na jaře přirozeně větvit a neporoste až do nebe. S brebou si budu hrát pouze u květináčových rostlin, které zimuji s citrusy a nemusím se tak bát omrznutí nevyzrálého dřeva a navíc se to dá i daleko lépe ochránit před případnými škůdci.
Jinak když už jsem se tu tak rozepsal, tak bych chtěl poprosit o pomoc s následujícími dvěma věcmi:
Letos se mi na fících objevila zčernalá, jakoby tečkovaná místa. Na chuť to nemá žádný vliv, tedy až na to, že pokožka je v postižených místech ztvrdlá. Viděl jsem na tom dokonce i nějaký hmyz podobný komárovi, který měl relativně dlouhý sosák zabořený do fíku. Chtěl jsem ho vyfotit, ale při přiblížení okamžitě odlétá, je to nějaká chytrá svině. Tak nevím, jestli to s tím může souviset. Zde foto:
Foto: Praha-Motol, 16.10.19
A nakonec bych chtěl ještě požádat o pomoc s určením odrůdy tohoto mého venkovního fíkovníku. Jak breba, tak i podzimní fíky zůstávají zelené, maximálně chytají takový slabý žlutavý nádech. Mrazuvzdornost je dobrá, relativně vysoká, v zimě 2016/17 vydržel poměrně dlouhé období slušných mrazů kolem -15 °C (Tmin -16,2 °C) v krytu z rákosové rohože s celkem malým poškozením, omrzly pouze jednoleté výhony tak z jedné až ze dvou třetin. Původně jsem si myslel, že je to EBT, ale to očividně není. Na fotkách níže i s celkem pěkným BT pro porovnání. Plody jsou letos malé kvůli suchu, bývají tak o třetinu větší, ale i tak jsou chuťově vynikající, velmi sladké a aromatické.
Foto: Praha-Motol, 15.10.19