Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hofis » 10 říj 2019, 15:16

Jj, vím, už několikrát jsi tu o tom psal. Chtěl jsem to spíš zprostředkovat ostatním, kteří třeba o LdA uvažují. Moc informací tu zde o něm není a informaci o ranosti považuji pro pěstitele v naprosto hraničních oblastech, jako jsem já, za zcela zásadní. Co bych za to dal, kdybych sám tuhle informaci věděl předem. Chápu ale, že takoví zkušení borci jako ty to mají v malíku... :)
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3763
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hanele12 » 10 říj 2019, 18:51

Odrůdy se chovají různě. Zaštipla jsem BT a 13.6. už měl nasazené fíčky jak malinké hrášky. Bohužel dosud neuzrál ale ani nerostly nové výhony, tedy tak 5 cm a krátké vzdálenosti mezi listy a hned i na nových kraťoučkych nasazoval. A Desert King po zastipnuti vyrazil nové výhony teď cca 50 cm a začal je vytvářet 31.7. Teď dřevnatí no bohužel v září nasadil na vyzralych větvích fíčky . Což jsem tedy nechtěla. Tím jsem přišla o brebu. Tak také váhám nad řezem v příštím roce, asi až na konci července. Je to mladá rostlina spíš ji potřebují vytvarovat . Ale sleduji i její chování při řezu. No bylo to tedy za 5 listem, možná zkusím hlouběji za druhým a uvidím co vyrazí a kdy to vyzraje.
Poradíte mi nekdo, zda by mělo smysl zastipovat třeba 3x v sezóně. Nepodpořil tím vždy násadu na zkráceném výhonu?
Hanele12
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 722
Registrován: 30 kvě 2019, 21:22
Bydliště: Labská Stráň 350 m.n.m.

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hanele12 » 10 říj 2019, 19:09

Hofis píše:Ještě jedna zkušenost k LdA, pokud by to někoho zajímalo. Přijde mi celkem raný, je rozhodně tak minimálně o 14 dní ranější než oba moje BT, možná i ještě o trochu víc, když vezmu v úvahu klimatické poměry mezi VDF a Prahou.

Mohu se zeptat, zda LdA máte venku v kontejneru bez krytu? BT vám tedy také ještě nezraje? Mně letošní Pálavu v zemi bez krytu už trochu pocuchal mrazik...
Hanele12
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 722
Registrován: 30 kvě 2019, 21:22
Bydliště: Labská Stráň 350 m.n.m.

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hofis » 10 říj 2019, 19:54

Hanele12: Řeším podobný problém, hodně pomohly příspěvky k zaštipování zde na fóru, doporučuji rozšířené vyhledávání v sekci fíkovníků na zaštipování. Michal tam psal, že když to štípneš moc brzy, netvoří se fíky, ale vyjedou nové výhony. Otestuji příští rok zaštípnout hned na jaře za druhým listem a uvidím, co to udělá. Jinak na malém řízku LdA, jsem zaštipoval již 3x, vždy za druhým listem, abych vytvaroval stromek. Tady to funguje, ale to je malý řízek, takže to vůbec o ničem nevypovídá. LdA mám venku ve volné půdě schovaný ve výklenku u jižní zdi pod římsou. Sice mrzlo (-2,2), ale jak je schovaný, tak se zdá že to přežil celkem v pohodě. Vysadil jsem minulý rok na jaře a zimoval zabalený ve staré dece a poté ještě v rohoži za postel z palmového dřeva. Přežil bez úhony. Ale zima byla velmi mírná, i ve Varnsdorfu byla Tmin -11,8 stupňů, takže to také o ničem moc nevypovídá. Uvidíme, až přijde pořádná zima.
Jinak BT v Praze mi právě začíná dozrávat, ale tady zatím vůbec nemrzlo. Teď bude pěkně, takže čekám, že to vezme příští týden pěkný švunk... :)
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3763
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Fíkovník

Příspěvekod Martin 46 » 11 říj 2019, 15:18

Ahojte práve som objavil zaujímavú stránku .Tento rok tam predávali odrezky a budú znova .Tie obrázky čo sú na FB sú pastva pre oči až mi sliny tečú http://figaholics.com/
Martin 46
škvrně
škvrně
 
Příspěvky: 24
Registrován: 04 říj 2019, 19:46
Bydliště: Borovce okres Pieštany 160 m.n.m

Re: Fíkovník

Příspěvekod BXL » 14 říj 2019, 14:55

Takže už týždeň dozrieva figovník kúpený ako rdb.Figy menšie ako breba,ale dobrej chuti.
BXL
oficír
oficír
 
Příspěvky: 519
Registrován: 01 lis 2011, 10:01
Bydliště: skoro LC,254 m n.m

Re: Fíkovník

Příspěvekod moonvil » 14 říj 2019, 18:19

RdB je unifere, nemá brebu.
Uživatelský avatar
moonvil
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 4031
Registrován: 16 čer 2009, 08:34
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Re: Fíkovník

Příspěvekod Brano70 » 15 říj 2019, 07:45

Pomaly dozrievaju dalsie plody na Perette, aj ked vrchnu cast jej opalil mraz:


Obrázek

Obrázek
Uživatelský avatar
Brano70
oficír
oficír
 
Příspěvky: 504
Registrován: 19 úno 2017, 19:38
Bydliště: Žibritov,okr. Krupina(SR),500mn.m.;USDA7a; Rézhegy (Belianske kopce),155 m n.m., USDA7b/8a

Re: Fíkovník

Příspěvekod MikeDundee » 15 říj 2019, 22:28

Moonvil: Jak je to tedy s tím zaštipováním ? Nedávno jsi na fóru odpověděl:

moonvil píše:Bavíte se o běžně prováděném "pinchingu", čili zaštipování obvykle za 5. až 6. listem právě z důvodu urychlení tvorby a následně zrání letní násady.
Určitě se to tu už několikrát řešilo, dělám to skoro u všech fíkovníků, většinou to funguje dobře.


Když jsem se Tě na zaštipování ptal o měsíc dříve, tak jsi mi napsal:

moonvil píše:Já ty konce zastřihuju v podstatě pořád, protože fíkovníky ve skleníku strašně rychle a neustále přirůstají. Ale hlavně to dělám proto, abych ty fíky vůbec přes listy viděl a trochu to prosvětlil, jinak je to džungle šílená.
No a dozrává to víceméně stejně jako nezkracované rostliny v kontejnerech venku.


Tak jsem tedy nedělal nic. Teď ale koukám na komentáře, že se snad nějakým vhodným zaštipováním dá něco urychlit... Mám venkovní BTčko obalené letními fíky, ale všechno zelené bez jakékoliv známky zrání... Musím to příští rok už konečně nějak řešit...
MikeDundee
ouško
ouško
 
Příspěvky: 72
Registrován: 17 čer 2016, 17:24
Bydliště: Olomoucko 280m

Re: Fíkovník

Příspěvekod moonvil » 16 říj 2019, 07:40

Asi jsem se nevyjádřil úplně přesně. Pokud nechám nějaké kontejnerované rostliny nezaštípnuté, tak proto, že ochotně nasazují a po vytažení ven sami zarazí další růst (některé to dělají) - a pak opravdu dozrávají plus mínus podobně jako zaštípnuté keře ve skleníku.
Takže říkám zaštipovat ano tam kde je to potřeba, zejména kvůli co nejrychlejší násadě fíků.
Venkovní keře v zemi se asi obvykle nezaštipují, já jich moc nemám, takže ani nevím kdy by to zaštípnutí bylo nejefektivnější, ale věřím, že se to moc lišit nebude od těch kontejnerů - chce to prostě zkoušet, třeba na dvou, na třech větvích a pak porovnat.
Uživatelský avatar
moonvil
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 4031
Registrován: 16 čer 2009, 08:34
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hofis » 16 říj 2019, 18:02

MikeDundee píše:Tak jsem tedy nedělal nic. Teď ale koukám na komentáře, že se snad nějakým vhodným zaštipováním dá něco urychlit... Mám venkovní BTčko obalené letními fíky, ale všechno zelené bez jakékoliv známky zrání... Musím to příští rok už konečně nějak řešit...


Tady se musím Michala zastat (i když ten to asi moc ani nepotřebuje :)), ale já osbně vnímám velký rozdíl mezi pojmy „řez“ a „zaštipování“. Řez chápu jako hlubší seříznutí již vyzrálého dřeva, zatímco u zaštipování se jedná o odstranění zelených konečků nových ještě zelených výhonů.
Jinak jsem měl stejně jako ty velké problémy s dozráváním BT. Abych řekl pravdu, tak mi ani v Praze většinu let podzimní fíky nestačily dozrát, a když, tak jen opravdu pár kusů v pozdním podzimu, když vyšlo celkem dobré počasí. Letos jsem zaštípnul ze zcela jiného důvodu na začátku července, viz můj přispěvek výše, nicméně výsledek mě velmi překvapil. Vypadá to, že na BT letos dozrají všechny nasazené podzimní fíky a to dokonce ve skoro stejnou dobu. V současné době je stav následující:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 16.10.19

Takže ano, dle mého názoru se tímto zaštípnutím dozrávání urychlylo tak o 2-3 týdny oproti předchozím letům, a to jsem to zaštípl relativně dost pozdě. To samé sleduji i na mém venkovním fíkovníku, který měl také problémy s dozráváním, a to třeba i minulý rok, ve kterém bylo období srpen-září o dost teplejší než letos. Z něj již týden sklízím zralé podzimní fíky.
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 16.10.19
Jinak jen tak mimochodem, tomu již také opadávají listy, zatímco BT v květináči s pravidelnou zálivkou je stále pěkně zelený. Jedná se opět o dopady sucha.

Bohužel jsem k tématu zaštipování nenašel žádný ucelený materiál, který by toto téma nějak obšírněji pojednával, abych si mohl své pozorování nějak hodnotně ověřit. A to ani v angličtině. Ale něco málo jsem přeci jen našel a podle toho je zaštipování u fíkovníků pěstovaných v méně vhodných klimatických podmínkách ve volné půdě naprostá nutnost, aby se docílilo kvalitní podzimní úrody. Takže za mě jednoznačně rezignuji na brebu u fíkovníků pěstovaných ve volné půdě (stejně mi ji z větší části sežerou mravenci, vosy a jiná havěť) a od přístího roku budu zaštipovat všechny výhony začátkem až v půlce června, nehledě na to, kolik listů výhon má, abych zajistil kvalitní a včasnou hlavní úrodu na podzim. Má to i další výhody, jako že dřevo pěkně vyzraje a bude méně náchylné vůči mrazu a navíc se bude stromek na jaře přirozeně větvit a neporoste až do nebe. S brebou si budu hrát pouze u květináčových rostlin, které zimuji s citrusy a nemusím se tak bát omrznutí nevyzrálého dřeva a navíc se to dá i daleko lépe ochránit před případnými škůdci.

Jinak když už jsem se tu tak rozepsal, tak bych chtěl poprosit o pomoc s následujícími dvěma věcmi:
Letos se mi na fících objevila zčernalá, jakoby tečkovaná místa. Na chuť to nemá žádný vliv, tedy až na to, že pokožka je v postižených místech ztvrdlá. Viděl jsem na tom dokonce i nějaký hmyz podobný komárovi, který měl relativně dlouhý sosák zabořený do fíku. Chtěl jsem ho vyfotit, ale při přiblížení okamžitě odlétá, je to nějaká chytrá svině. Tak nevím, jestli to s tím může souviset. Zde foto:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 16.10.19

A nakonec bych chtěl ještě požádat o pomoc s určením odrůdy tohoto mého venkovního fíkovníku. Jak breba, tak i podzimní fíky zůstávají zelené, maximálně chytají takový slabý žlutavý nádech. Mrazuvzdornost je dobrá, relativně vysoká, v zimě 2016/17 vydržel poměrně dlouhé období slušných mrazů kolem -15 °C (Tmin -16,2 °C) v krytu z rákosové rohože s celkem malým poškozením, omrzly pouze jednoleté výhony tak z jedné až ze dvou třetin. Původně jsem si myslel, že je to EBT, ale to očividně není. Na fotkách níže i s celkem pěkným BT pro porovnání. Plody jsou letos malé kvůli suchu, bývají tak o třetinu větší, ale i tak jsou chuťově vynikající, velmi sladké a aromatické.
Obrázek
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 15.10.19
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3763
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Fíkovník

Příspěvekod MikeDundee » 16 říj 2019, 21:20

Hofis píše:Tady se musím Michala zastat (i když ten to asi moc ani nepotřebuje :)), ale já osbně vnímám velký rozdíl mezi pojmy „řez“ a „zaštipování“. Řez chápu jako hlubší seříznutí již vyzrálého dřeva, zatímco u zaštipování se jedná o odstranění zelených konečků nových ještě zelených výhonů.


Já jsem o řezu nikde nic něříkal :-) Ptal jsem se, cituji: "...nepomohlo by třeba nějaké zastřihnutí konců ?" což je naopak prakticky to zaštipování.
Ale tím samozřejmě nikomu nechci nic vyčítat, jen jsem si to chtěl celé ujasnit. Jsem naopak rád, že mi zde někdo dal naději, že správnou metodou můžu příští rok zkusit nechat dozrát na venkovních rostlinách podzimní fíky. Takže díky za experiment a poznatky z něj.
MikeDundee
ouško
ouško
 
Příspěvky: 72
Registrován: 17 čer 2016, 17:24
Bydliště: Olomoucko 280m

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hanele12 » 17 říj 2019, 07:42

Také bych si to chtěla u ujasnit. Když už v červnu zastipnete, korigujete a hned zastipujete i nově výhony, které e zastipnutim vyrazí? Prostě omezit růst tak, aby šlo vše do zrání fíků? Pálava mi totiž zastipnutim strašně vyrazila a co teď má vsedě malinké fíčky.
Hanele12
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 722
Registrován: 30 kvě 2019, 21:22
Bydliště: Labská Stráň 350 m.n.m.

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hofis » 17 říj 2019, 09:21

Hanele: Po zatím pouze letošní zkušenosti se těžko odpovídá, bude potřeba alespoň ještě jeden další rok na ověření. Ale podle toho, co jsem vyčetl na anglických fórech i mé zkušenosti, tak po zaštípnutí vrcholku letošního výhonu žádné nové výhony nevyráží, ale okamžitě se začnou na letošních výhonech tvořit fíky. Tak jsem to měl u LdA, zaštípnul jsem vrcholek ještě u poměrně mladé, 2leté (no teď už pomalu 3leté) rostliny a místo aby vyrazily nové výhony, což jsem chtěl, tak to udělalo fíky. Každý fíkovník je zřejmě jiný, asi neexistuje žádné uniformní pravidlo, jak na to. Ale podle mě byla ta tvoje Pálava ještě moc mladá nebo jsi jí zaštípla příliš brzy. Chce to ty nové letošní výhony asi nechat trochu vyrůst a zaštípnout nejdříve za 3. listem. Jinak se uvádí za 4.-5. listem. Ale závisí to dost na tom, kolik listů ti tak do půlky června vyroste. To je podle mého názoru tak hraniční termín pro zaštípnutí v našich podmínkách. Přímo u tebe bych to možná zaštípnul už v první polovině června. LdA jsem štípnul za 4. listem a udělal fíky. Chce to prostě zkoušet.
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3763
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Fíkovník

Příspěvekod Hanele12 » 17 říj 2019, 13:39

Hofis diky.
Přidá se ješte někdo se zkušenostmi při zaštipovani vlastnich fíkovníků?
Mně by třeba zajímalo, zda tedy stále zaštipovat vyrážejici větvičky. V případě že se vytvoří fiky a rostlina se dále rozvetvi a pokouší růst...
A už se vidím na jaře, jak stojim u fiku a sbiram sílu ho seřiznout a hlavně kde....
Hanele12
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 722
Registrován: 30 kvě 2019, 21:22
Bydliště: Labská Stráň 350 m.n.m.

PředchozíDalší

Zpět na FÍKOVNÍKY ( Ficus )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků