No teda Stando, co to máš za mutanty, to fakt nechápu...
U mě včera opadl poslední plod. Je velmi zajímavé, jak se ty plody chovají po namrznutí. Zasáhlo to většinou pouze jednu stranu, přičemž opravdu platí, že čím zralejší a tedy i větší byl plod, tím bylo poškození mrazem menší. Níže 2 fotky plodů, které prošly zmiňovaným mrazem, z obou stran. Ty 2 plody vlevo jsou nepoškozeny, resp. ten spodní je zcela nepoškozen, ten vrchní má pouze mírně chycenou pokožku. Už začínají pomalu vonět.
Toto je ta více poškozená strana:
Foto: Praha-Motol, 12.11.19
Toto ta méně poškozená resp. nepoškozená strana:
Foto: Praha-Motol, 12.11.19
Velice zajímavé také je, jak se toto poškození projevuje. Člověk by čekal, že to začne hnít, jak je obvyklé u naprosté většiny ovoce a zeleniny. Ale není tomu tak, postižená místa vyschnou...
Zde je foto nejmenšího a tudíž nejvíce poškozeného (prakticky celý) plodu. Je uvnitř vyschlý, dužnina skoro nejde vyškrábnout lžičkou, ale stále se to dá jíst, není to shnilé a má to stále chuť po fejchoe, i když to není žádná lahůdka...
Foto: Praha-Motol, 12.11.19
U dalšího, druhého nejvíce poškozeného plodu je velmi zřetelně vidět, jak místa poškozená mrazem zaschla. Prakticky se zde ztlustila pokožka. Dužnina na druhé, prakticky skoro nepoškozené straně byla normálně jedlá, i celkem šťavnatá, ale nebyla úplně zralá, takže chyběly trochu cukry. Ale pokud bych to nechal déle dojít, věřím tomu, že by nepoškozená část dosáhla kvality běžného plodu. Nechal jsem tedy ještě ten poslední plod s vážnějším poškozením dojet.
Zde 2 fota, na tom posledním je i dobře vidět ta dužnina v nepoškozené části.
Foto: Praha-Motol, 12.11.19