Zahradní brusinky

zde můžete probrat vše o pěstování borůvek

Moderátor: Stanley_51

Re: Zahradní brusinky

Příspěvekod mates » 18 zář 2022, 10:11

Loni rozrostlá Koralle letos téměř uhynula, uvidíme jak příští rok dopadne ten zbytek co se rozkořenil z původní rostliny. Ze dvou květináčových Fireballs jedna chcípla, druhá měla pěknou letní úrodu a teď i tu podzimní.
Obrázek
mates
oficír
oficír

Příspěvekod Teresie » 05 čer 2024, 15:13

mám otázku na někoho zkušenějšího. maji zahradní brusinky stejné účinky jako koupená klikva velkoplodá jako píší tady https://www.castemoceni.cz/klikva-velkoploda/ ? jde mi hlavně o účinky na močové cesty a záněty močáku.
Teresie
škvrně
škvrně

Příspěvekod EvaOstrava » 05 čer 2024, 21:09

To je spíše dotaz pro bylinkáře. Je fakt, že čaje a přípravky na močové cesty obsahují klikvu. Podobné účinky určitě budou mít obě brusnice.
Klikva se na zahradě taky pěstuje. Našla jsem starý příspěvek
viewtopic.php?f=21&t=92&start=15

Článek o brusinkách https://living.iprima.cz/zahrada/uzitko ... -pestovani
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod sidbin » 05 srp 2024, 15:08

Mám dotaz ke Klikvě. Borůvky mám v maltovníku, kde je naspodu 5cm Keramzitu a otvory pro odtok vody ve výšce 5cm. Jak to řešit u klikvy, stejně? Konkrétně jde o Klikvu Ben Lear a Early Black. Hranaté maltovníky mám zatím na cestě a řeším jak je upravovat. Jestli to udělat jako u Borůvek, nebo jak to je pár stránek zpět odvodňovací trubku jako několik stránek zpět. Plete se tu totiž dohromady brusinka a klikva (Vaccinium macrocarpon). Narazil jsem dokonce i klikvu bahenní (Vaccinium oxycoccos). Každá má jistě ráda jinou vlhkost substrátu.
sidbin
škvrně
škvrně

Příspěvekod radek.god » 07 zář 2024, 23:33

mates píše:Loni rozrostlá Koralle letos téměř uhynula, uvidíme jak příští rok dopadne ten zbytek co se rozkořenil z původní rostliny. Ze dvou květináčových Fireballs jedna chcípla, druhá měla pěknou letní úrodu a teď i tu podzimní.
Obrázek

Ja uz mel tolik brusinek a plodu se nedozila zadna rostlina - uz to zkouset nebudu.
Dokonce jsem je naflakal ke kanadskym boruvkam, jako stineni pred upalem a konce leta se nedozila zadna.
Aspon, ze ty boruvky, mrchy, letos poprve zaplodily :D - to jsem necekal.Taky uz mi jich v kvetinaci dost zarvalo, tak jsem neotalel a loni je zakoipal do zeme :-)
Dokonce v Kauflandu sou ted ve vyprodeji hnojiva od Kristalonu na boruvky a rododendrony, tak jsem rozbil prase a koupil to.
Hned jsem tam kus hnojiva flaknul, smad nejake preziji.

P.S.: ale jako ty brusinky me lakaji a to i bez svickove a bez kance :-) :P
radek.god

Příspěvekod EvaOstrava » 08 zář 2024, 06:32

sidbin píše:...Plete se tu totiž dohromady brusinka a klikva (Vaccinium macrocarpon). Narazil jsem dokonce i klikvu bahenní (Vaccinium oxycoccos). Každá má jistě ráda jinou vlhkost substrátu.

https://www.florenium.cz/blog/klikvy-a- ... i-zahrady/
EvaOstrava

Příspěvekod Braun » 01 říj 2024, 14:29

Dobrý den, chtěla bych požádat zkušené pěstitele o radu. Mám už cca 4 roky brusinku, ale letos v létě jí začaly hnědnout listy - vypadá to, že odumírá. Tipuji, že by se mohlo jednat o nějakou houbovou chorobu. Je šance rostlinu ještě nějak zachránit nebo nezbývá než ji zlikvidovat? Nechtěla bych, aby se mi nakazily i ostatní brusinky, které zatím vypadají v pořádku.

Obrázek
Braun

Příspěvekod Stanley_51 » 01 říj 2024, 15:55

Braun píše:Dobrý den,

Ahoj, vítám tě na kiwifóru. E5
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvekod Franz » 02 říj 2024, 08:06

Sice brusinky nepestuju, ale spíše se přikláním k poruše výživy co je mrtvé vystrihat do živého zkontrolovat Ph popřípadě upravit na Ph 4 a I teď prihnojit komplexním hnojivem s nízkým obsahem dusíku a vysokým obsahem drasliku
Franz

Příspěvekod Braun » 03 říj 2024, 21:12

Franz píše:Sice brusinky nepestuju, ale spíše se přikláním k poruše výživy co je mrtvé vystrihat do živého zkontrolovat Ph popřípadě upravit na Ph 4 a I teď prihnojit komplexním hnojivem s nízkým obsahem dusíku a vysokým obsahem drasliku

Děkuji za radu, zkusím a dám vědět na jaře, zda se rostlina vzpamatovala.
Braun

Příspěvekod mates » 07 říj 2024, 10:19

Mě takhle zhnědly obě brusinky, které jsem přesadil do záhonů k borůvkám (předtím tam byly také, ale ve svých květináčích). A ty brusinky co jsem měl předtím a byly taky přímo u borůvek skončily stejně. Takze to "vzdávám" a dva nově zakoupené keříky Fireballs a Red Candy zase jen přesadím do větších hranatých květináčů, ale už tam zůstanou, přímo do substrátu k borůvkám už je sázet nebudu. Je tu někdo, kdo pěstuje brusinky v záhonu (vitis idaea) tak, že se mu tam samy rozrůstající a může se podělit o zkušenosti jak na to?
mates
oficír
oficír

Příspěvekod mates » 07 říj 2024, 10:34

Tak jsem se ještě moderně zkusil zeptat copilota. Z toho sumáře mě zaujala jedna věc, uvedená v článku na Primě (https://living.iprima.cz/vysadte-si-na- ... uvek-85290). Dám sem jen tu jednu část, týkající se pěstování.

Brusinky dávají přednost kyselejší půdě a mají podobné nároky na pěstování jako kanadské borůvky. Mohou se proto pěstovat společně, na jednom záhonu, kdy brusinky tvoří nižší podrost borůvkám.
Brusinky však mají raději méně vlhkou půdu než borůvky. Při nadměrné, déletrvající vlhkosti jim někdy černají listy vlivem houbového onemocnění. Proto rašelinu kolem brusinky promíchejte s trochou písku, stačí 2–3 plné hrsti. Půdu před výsadbou také prohnojte dlouhodobě se uvolňujícím hnojivem. Hnojivo promíchejte s rašelinou.

Tedy u mě to nejspíše bude tím přemokřením, prostě té vody bylo poslední měsíce až moc, takže to květináčové pěstování + částečné zapuštění do borůvkového záhonu bude ok, dělat brusinkový záhon zatím nebudu (uvidíme, jestli se ozve někdo na můj předchozí příspěvek...).
mates
oficír
oficír

Příspěvekod Hofis » 07 říj 2024, 15:55

Zkoušel jsem také pěstovat brusinky na severu jako podrost u kanadských borůvek. Sice mi ty původní rostliny chcíply, ale něco málo se rozrostlo kolem. Nicméně po několika letech tam už není vůbec nic, takže jsem to vzdal...
Hofis

Příspěvekod MonikaV » 07 říj 2024, 19:18

Brusinky jsem taky zkousela pestovat ( sak mi to prislo docela jednoduche, ze se musi darit :lol: )-- jenze opak byl pravdou, darilo se cca par mesicu, nez zacaly nejak chradnout a ztracet se,-- pricinou byla nase kocka , ta si v zahonu udelala loznici i se zachodem :lol: , takze jsem zahon jsem zrusila, nebot nepomohlo ani oploceni!! Kdybych si brusinky znovu porizovala, tak uz pouze do truhliku nebo kvetinace- brusinkam to urcite bude stacit S6
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod longr » 07 pro 2024, 18:19

Měl jsem léta takové malé rašeliniště u našich na Novojičínsku. V podstatě jezírko, vyložené folií, vysypané rašelinou a zalité vodou. Na povrchu rostl rašeliník. Měl jsem tam masožravky a pár rostlin z cest do Švédska a Norska. Časem to přešlo kvůli nepravidelnému vodnímu režimu i kvůli občasnému zalití studniční vodou ve slatinu. Brusinkám se tam ale dařilo velmi dobře, rozrůstaly se i s klikvou po okolí v mulčovací kůře.
Tady v Brně mám něco podobného, ale už to není ono, brusinky nerostou. Ovšem klikva velkoplodá roste dobře a taky se plazí do mulče okolo.
longr
oficír
oficír

Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Předchozí

Zpět na BORůVKY ( Vaccinium )