Mrazuodolné mučenky

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Re: Mrazuodolné mučenky

Příspěvekod kasta » 10 říj 2024, 16:42

Zacinam si myslet, ze to s tema mucenkama bude na delsi dobu: dnes pri kontrole na plzensku jsem zjistil, ze na nejlepsim vyhrevnem miste u zdi nekolik incarnat za minuly tyden shnilo. Mezi nima i ta nejvetsi rostlina s nejvetsimi plody. Plody uz jsou skoro zrale, ale jak rostlina odumira, zacinaji meknout. Tak jsem jeden dnes zkusebne otevrel. Chutove byl dobry, sladky, ale seminka nezrala, bezova. Zkusim je tam jeste par dni nechat, ale myslim, ze uz moc nedozrajou. Jsem zvedavy, kolik rostlin z tech sedmi tam pristi rok na jare vyrasi. No, vzdycky je alternativa pestovat je tam ve velkych kvetinacich a ty na vetsi mrazy uklizet do sklepa.

Hezky dozravaji plody na Fata Confetto, jen nejsou moc vyplnene. Chut je intenzivni, ale mam tak 4-5 seminek v prumeru z jednoho plodu. Vloni druhy plod byl mnohem vice vyplneny, nevim, jestli se to da ovlivnit mnozstvim plodu, hnojenim ap.

A hezky rostou dva hybridy Fata Confetto X incarnata, tady kvet ktery se otevrel bez moji pomoci :)
Obrázek
kasta
čestný člen ( přispívající )

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod MonikaV » 10 říj 2024, 17:42

Ty kvety jsou uchvatne!- (jen skoda ze nevydrzi delej)
U nas jeste kvete Snow queen,kasta.
Obrázekkasta
Po vcerejsim vetrisku vsechny kere na zeni, a tak Viktorii i Snow queen jsem ostrihala a pristi rok budou nahrazeny jinymi druhy( Victoria 3 ks plodu, ale prazdne a Snow q. sice plodu spousta, ale malinko duzinky, takze pujdu do jinych druhu)

Obrázeksnow queen

Obrázekvictorie
Haze a Kastu mam v zemi, ty si nechavam, jen je ostriham a zakrytuji S6
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 12 říj 2024, 15:27

kasta píše:No, vzdycky je alternativa pestovat je tam ve velkych kvetinacich a ty na vetsi mrazy uklizet do sklepa.

No zalezi jake mas moznosti Martine.
Ja mam 40cm kvetinac a je tak tezky, ze jsem rad, ze ho posunu po zemi pod zidku o 2m.Tahat ho do sklepa, to bych si strhnul zada a je otazka, zda bych neponicil pri tom okraje kvetinace.Pak nevim jake ma mucenka pres zimu naroky na vodu a na svetlo.Preci jen u me v kolarne je tma, zalevat by se to jednou za 1-2 tydny asi dalo, ale obden bych tam chodit nechtel.A doma touhle dobou mucenky docela chlastaji.

Premyslim, ze Constance Eliott dam do bytu, jeden 1.5cm plod uz zloutne (to bude asi k nicemu) a druhy by mohl skoncit podobne.Poupe tam je, ale nema duvod se otevrit v te tme a zime.

Clear Sky je odolnejsi, ta uz sice poupata nema, ale plody jsou stale zelene a ten plovicni oranzovy se sice uz dlouho nezvetsuje, ale drzi tam, zatim ho tam asi necham.

Kathleentje stale kvete, plody jsem nesledoval.Ten co uz mam doma, je uz suchy, tak jsem zvedav, zda a co bude vevnitr.

Update :
- tak jsem nevydrzel a plod otevrel :) .Min 2 tydny, mozna i dele, byl doma a povrch byl uplne suchy.
- 17 cernych semen , zadne nedozrale, minimum duzniny, ale vuni a chuti na ocucani vyborne :-)

Zbytek premyslim, ze presunu do 30cm kvetinace, ten se da unest a hlavne se nekam doi bytu jeste umisti :-)
Navic ho mam na balkone, takze spise se prenesou jen rostliny a presadim si to pekne na balkone :-)
radek.god

Příspěvekod kasta » 12 říj 2024, 16:36

Uplne nevim ty prumery kvetinacu Radku, ale 30l kvetinac do sklepa dotahnu. Mucenky mam zatim v mensich 10-15l ty jsou uplne v pohode.

Vetsina tech ovocnych mucenek, o ktery mam zajem, tak na zimu zatahuje, takze je to mnohem jednodussi nez s caeruleou. Proste je necham prejit mrazem, zmrzlou nadzemni cast ustrihnu a kvetinac s koreny soupnu do sklepa, svetlo tam netreba. Je to o tom jaky mucenky pestujes, kazda to ma jinak...
kasta

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod radek.god » 12 říj 2024, 20:03

kasta píše:Vetsina tech ovocnych mucenek, o ktery mam zajem, tak na zimu zatahuje, takze je to mnohem jednodussi nez s caeruleou. Proste je necham prejit mrazem, zmrzlou nadzemni cast ustrihnu a kvetinac s koreny soupnu do sklepa, svetlo tam netreba. Je to o tom jaky mucenky pestujes, kazda to ma jinak...

Martine pestuju maracuju, granadillu a nove zkousim quadrangularis ty bych si je do "sklepa" netroufnul dat.
A pak mam caeruelu, Clear sky, Kathleentje, Snow queen, Victoria, Constance Eliott a tam zatim nevim mno.Vse mam az od letosniho roku a caeruelu a Clear Sky jsem mel v byte pres zimu snad dokonce ve sklenici s vodou na zakoreneni.

* Caeruelu jsem kdysi mel v Troji na zasklene lodzii, zelena vydrzela snad -15 (nebo proste to maximum co pred par lety v Praze bylo)
jenze jakmile se otepilo, tak chcipla.Takze vlastne to maximum z hlediska mrazu nevydrzela.A uz se neprobrala.Ale uznavam, ze nevim, zda jsme ji vyhodil hned nebo ji za nejakou dobu nedal sanci.
V Suchdole ve foliovniku na balkone prezila teploty blizici se -10 °C jen Kathleentje, vse ostatni (caeruela, Amethyst, Winterland a dalsi i zde nevyjmenovane chciply ).Tam nelze vyloucit prilisnou vlhkost substratu v kombinaci s mrazem.Naky dny pak bylo i pod -10 a to jsem uz neriskoval ani s Kathleentje.

Spis me zajima jak casto to bude chtit vodu v tom sklepe a co se stane, kdyz bych to nad povrchem neufiknul a nechal to tam tak jak to doted narostlo :-o
Urcite se mi nechce zacinat od nuly, ale cilem je spise mit na jaro hotovou rostlinu :)
radek.god

Příspěvekod radek.god » 12 říj 2024, 20:21

MonikaV píše:Po vcerejsim vetrisku vsechny kere na zeni, a tak Viktorii i Snow queen jsem ostrihala a pristi rok budou nahrazeny jinymi druhy( Victoria 3 ks plodu, ale prazdne a Snow q. sice plodu spousta, ale malinko duzinky, takze pujdu do jinych druhu)

Moniko, ale za jake druhy je chces nahradit ? :shock:
MAs vyhlednuto neco konkretniho ?

- ty tropicke co mam ja vyzaduji podle me tropicky/v zime vytapeny VYSOKY sklenik a pestovani v zemi.Aspon tedy nevim o nikom, komu by kvetly a plodily v kvetinaci pri pestovani v byte s letnenim venku.A nebo ten kvetinac musi byt fakt velky :D
* mozna jeste mit tu Edulis konkretne "Frederick", napada me jeste Edulis "Suntropics" co meli na eshopu v Horbachu ...

- pak me napada molissima, ale s tou nemam zadne zkusenosti.

Taky uz bych radsi neco s objemem duziny na urovni maracuja/granadilla, tohle olizovani seminek prestava byt uspokojujicim :?

P.S.: ad ten vichr, jeste ze mi vsechny mucenky prokorenily aspon trochu do zeme a ty v mensich kvetinacich mam vc plodu pridelane k plotu stahovacimi pasky 8) .Kathleentje trochu zavlala, ale nespadnul jediny list :wink:

jo a Martine a Moniko, co delate s tema semenama ? sazite neco uz ted nebo je schovavate vsechny az na zacatek jara nebo treba uz vysev unor-brezen :shock: ?
radek.god

Příspěvekod kasta » 12 říj 2024, 20:39

Radku o zimovani caeruly uz jsem se tu nekolikrat podrobne rozepisoval, co si o tom myslim.

Seminka se chystam vysit pristi rok v kvetnu primo na svoji zahradu, nemam prostory, kde bych je predpestoval. Pujdou do noveho zahonku, ktery jim chci na jare pripravit.
kasta

Příspěvekod Radim K » 12 říj 2024, 21:57

Ohromnými plody překvapila 5 měsíců stará sazenice Passiflora loefgrenii (Corupa), která začala kvést až někdy koncem srpna a první květy okamžitě samy nasadily na plod, který neskutečně rychle přirůstá do celkem impozantních rozměrů a jsou na mučenku dost těžký, tak jsem na ně zvědav. Lahůdka to nebude, plody by měly smrdět po česneku a gumě, ale to mě asi stejně vadit nebude :lol: . Tak si říkám, že jde o potenciálně zajímavého rodiče pro budoucího velkoplodého a celkem odolného hybrida, jen se musí potlačit, nebo přetvořit zápach plodů v něco příjemnějšího :lol: .. Tato mučenka je doma v nevelké oblasti ve státě Santa Catarina v Brazílii a je patrně nejjižnější populací. Samotná by kolem -5°C měla dát docela hravě, v kořenech víc. Všechny mučenky jsem před několika dny schoval do studeného skleníku a furt nechtějí přestat kvést.

foto asi před 14 dny, nyní má plod asi 10 - 12 cm délku
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Radim K
admirál
admirál

Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a

Příspěvekod kasta » 13 říj 2024, 09:41

Radime, taky zajimavy! Zvlast jestli nadzemni cast normalne vydrzi -5°C bez poskozeni... vic uz vydrzi nad zemi snad jenom p.caerulea. Jak jsi psal vedle o slechteni incarnaty, tak tohle je taky super, ze se uz tolik lidi pokousi i o krizeni ruznych odolnych plodicich mucenek a zapojujou tam i takovy exoticky druhy jako je napr. p.umbillicata ap.

Ja mam bohuzel omezeny prostory a navic to, co si treba v UK nebo v Italii predstavujou pod pojmem "mrazuvzdorna mucenka" neni pro nas dostatecny. Takze se zameruju na tu proverenou nejvic mrazuodolnou a nadejnou linii "vylepseny incarnaty" krizenim s p.tucumanensis, p.cincinnata a mozna bych tam casem pribral i nejaky hybrid s p.edulis. U tech je ta dosahovana mrazuvzdornost sice nizsi, ale daji se pestovat v nadobe a po zatazeni v zime strcit do sklepa.

Kazdopadne zavidim tem co si muzou dovolit tyhle hodne divoky experimenty, kde je sice sance na uspech mnohem nizsi, ale zase kdyz se to povede.... !

P.S. pak dej vedet, jestli byla jedla. a co kvety, nesmrdi? Pamatuju ze na FB psali, ze hybrid Heva odvozeny od p.eichleriany, kdyz vykvetl, smrdelo to v byte jako kdyz unika plyn. (ostatne ta Incense je taky husta, nekdo tomu rika vune, ja teda citim zapareny hadr :) )
kasta

Příspěvekod MonikaV » 13 říj 2024, 14:54

radek.god-- já semínka nesbírala, o nových rostlinkách teprve načítám informace, takže zatím rozmýšlím S14 (ale určitě to vidím na květináče- myslím, že na kolečkách a bude to v cajku :D )

Radim K-- no pěkně, pěkné, 10cm je velmi uspokojivé, ještě aby to bylo chuťově dobré a příští rok objednávám sazeničku S9

kasta-- šak ty jsi taky úplný čáryfuk, jak umíš klonovat, takže o nové druhy nemám strach S6
Jen ať se vám daří S6 ať máme zase po čem toužit!!
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 15 říj 2024, 16:04

Radim K píše:foto asi před 14 dny, nyní má plod asi 10 - 12 cm délku

Radime ten kvet je NADHERNY !!! :P , ten smrad a chut uz ale nepotesi, aneb neni dost mista na pestovani neceho, co se nema potencial zaplodit a sezrat to :x

Kdyz bys mel doporucit mucenku/ky, ktere jsou schopne vytvorit plody s VETSIM MNOZSTVIM CHUTNE DUZINY a to pri pestovani v kvetinaci v lete venku se zimovanim v byte/sklepe, aniz by to zabralo cely byt, kterou/ktere bys doporucil ?

Vpodstate hledam ekvivalent za granadillu, prip za maracuju , ale ne aby to vyzadovalo sklenik, ktery nemam.
Ano, vim, ze tam mate treba edulis Frederick, ale nevim jak moc se lisi od mnoha let starych semenacu, ktere mi stejne nekvetou a mam podezreni, ze bez velkeho kvetinace ci pestovani v zemi a ve skleniku nezakvetou a nezaplodi.

Mucenky zalozene na caeruele mi sice kvetou i plodi, ale na jidlo to kvuli malemu mnozstvi duziny proste neni :-(
radek.god

Příspěvekod kasta » 16 říj 2024, 07:02

Srovnani s tim obrim plodem incarnaty, co jsem daval do vedlejsi diskuse - Fata Confetto ma sice mensi a min plne plody, ale zase maji zajimavejsi exotickou chut a muzou se sklizet kdyz zacnou zloutnout a doma dojdou...
Obrázek
kasta

Příspěvekod Argout » 16 říj 2024, 15:50

Dnes ráno poprvé mrzlo, ale mučenka na vratech kvete dál

Obrázek
Argout
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod kasta » 17 říj 2024, 10:02

Muj hybrid FC X incarnata dnes naplno otevrel kvet, navzdory pocasi (chce to trpelivost Martine :) ). Zajimavy jak maji oba ruzne namichane geny zucastnenych mucenek. Tenhle vypada, ze je chladnomilnejsi, ma i peticetne listy a i v tomhle pocasi nakvetaji pomalu dalsi poupata (barvy jsou diky chladu tmavsi a sytejsi). Na druhem uz je jen jedno poupe, nevim, jestli se jeste vubec otevre. Jsem zvedavy, jak si oba povedou pristi rok.
Obrázek
kasta

Příspěvekod radek.god » 17 říj 2024, 12:31

Argout píše:Dnes ráno poprvé mrzlo, ale mučenka na vratech kvete dál

Obrázek

Pekny !

u me snad jeste nemrzlo, ale kvete mi uz delsi dobu jen Kathleentje, jinak proste nic.A to jsou vsechny na jihu na slunci.
Dokonce nektere rizky caeruely uz dole usychaji u kmene, zatimco jine ze stejne rostliny hned vedle nich jedou vesele dal ...
radek.god

PředchozíDalší

Zpět na MUČENKY ( Passiflora )