muchovník

zde můžete probrat vše o pěstování muchovníku

Moderátor: Stanley_51

Re: muchovník

Příspěvekod Radek » 24 zář 2024, 20:04

Veverka, Kasta: Díky za odpověď. Až budu na zahradě, tak ty svoje chudinky nafotím. Na muchovníku mi vyhovuje, že plodí před borůvkami, takže toho není najednou moc. Zajímavé bylo, že jeden Martin od Neneho mi plodil dokonce dvakrát, při jeho výšce asi 50cm. První "sklizeň" byla 10 plodů, druhá 2. Bylo jich málo, ale byly chutné. Říká se, že když rostlina někdy zakvete, tak to je už jen ze zoufalství, aby zůstaly po ní aspoň semínka. Doufám jen, že to nebyl ten důvod. Zatím jsem tady nečetl, že by muchovník kvetl dvakrát.
Radek
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod Hofis » 25 zář 2024, 08:36

Mě už se to stalo, a dokonce na velké statné rostlině, ale také jen pár plodů. Takže žádný strach, muchovník je extra držák, u mě snáší úplně všechno. Extrémní sucho, mrazy, cokoliv. Nedokážu si moc představit, co by se muselo stát, aby to muchovník nepřežil. :wink:
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod moonvil » 25 zář 2024, 12:40

Rostlina jako taková přežije opravdu všechno. Pokud chcípne, tak to byla snad jedině nějaká vadná sazenice nebo fatální pěstitelská chyba.
Ale ovoce pokaždé být nemusí. Letos jsem třeba neochutnal ani bobulku. Ani vlastně nevím co se stalo, prostě tam nebyly.
moonvil
administrátor
administrátor

Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Příspěvekod kasta » 25 zář 2024, 16:10

moonvil: nemohlo to pomrznout? ja mel jen par plodu na jinak spolehlive plodicim Martinovi na spodni casti zahrady, kde se to chova nejvic jako mrazova kotlina. Thiessen na druhe chranene zahrade byl normalne obaleny.
A nejvetsi zahada opet Princ William: kvetl naplno, byl chraneny komplet kralicim pletivem i seshora a stejne mel jen par kulicek. Vedle rostouci Northline mel plodu jako obvykle... je to zahada, letos ten PW neresim, ale jestli to tak bude i pristi rok, asi ho nahradim...
kasta

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod moonvil » 25 zář 2024, 17:15

kasta píše:moonvil: nemohlo to pomrznout?

Počítám, že to částečně zmrzlo, zbytek květů a plůdků poničil květopas a různí podobní nosatí neřádi. To, co přežilo, sezobali ptáci ještě za zelena.
moonvil
administrátor
administrátor

Příspěvekod Radek » 25 zář 2024, 19:24

Manželka měla obavy, aby jí tři muchovníky, přesazené nad její skalkumu, tak aby jí příliš nezastínily. A oni, jako by to tušili si dali letos pohov. Ani jsem manželce neříkal, že mohou být až 4m vysoké i více. Měl jsem za to, že je zkrotím řezem. Nic jsem však stříhat nemusel. Na jaře maximálně přistřihnu suché konečky.

Nejmenší Martin 2x plodící
Obrázek
Martin
Obrázek
Northline
Obrázek

Dva Muchovníky Lamarckii, nejsou nad skalkou a přece jen trochu měli přírustky.

Obrázek
Radek
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod MikeDundee » 10 říj 2024, 20:59

Máte někdo muchovník Ballerina ? Je chuťově podobný ostatním lamarckům (např. Vicky), nebo je v něčem lepší ? Když člověk vidí ty ceny, kolik za něj chtějí, tak si říká, že to musí být něco extra :D
MikeDundee
nováček
nováček

Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvekod Sidney » 11 led 2025, 17:50

Potřeboval bych doporučit nějaký kompaktněji rostoucí muchovník. Přemýšlel jsem nad odrůdou Obelisk, ale tady jsem se dočetl, že plody nic moc...Nějaké nápady nebo je to nereálné? Prince William už mi přijde moc velký...
Sidney
nováček
nováček

Příspěvekod Hofis » 11 led 2025, 18:03

Doporučil bych Martin. Mám ho a z vlastní zkušenosti v Praze se dá vydatným řezem udržet i celkem na uzdě. Někde kolem 2 metrů výšky. A plody jsou top kvality, velké, sladké a šťavnaté. Ale každý muchovník má tendenci se táhnou hodně do výšky, má podobný habitus jako třeba topol (samozřejmě jen tvarem, je to keř). Když to necháš a nebudeš to řezat, má to za chvíli 4-5 metrů jak nic.
Hofis

Příspěvekod kasta » 11 led 2025, 18:48

Sidney: muj nejvic kompaktni je prave ten Princ William. Ma asi 1,5m na vysku a rozrusta se spis do stran korenovymi vybezky. Jeste kompaktnejsi je snad muchovnik vybezkaty (a.stolonifera), ten nabizeji v Tropiku, ale zkusenosti s nim nemam.
kasta

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod Sidney » 12 led 2025, 08:24

Hofis píše:Doporučil bych Martin. Mám ho a z vlastní zkušenosti v Praze se dá vydatným řezem udržet i celkem na uzdě. Někde kolem 2 metrů výšky. A plody jsou top kvality, velké, sladké a šťavnaté. Ale každý muchovník má tendenci se táhnou hodně do výšky, má podobný habitus jako třeba topol (samozřejmě jen tvarem, je to keř). Když to necháš a nebudeš to řezat, má to za chvíli 4-5 metrů jak nic.

Díky, zrovna Martin mě zaujal, jen jsem netušil, jestli půjde řezem udržet v rozumné výšce.
Sidney
nováček
nováček

Příspěvekod Hofis » 12 led 2025, 08:33

Jde to, ale řez muchovníku je dost specifický, protože plodí na dvouletém dřevě. Pokud ho ořežeš celý, nebudeš mít další rok žádné plody. Je třeba se zaměřit na vyřezávání těch nejsilnějších výhonů uprostřed keře, které se právě nejvíce táhnou nahoru, aby se vytvořil boční obrost. Ten už se pak tolik nahoru netáhne.
Hofis

Příspěvekod moonvil » 12 led 2025, 10:53

Všechny olšolisté hodně valí do výšky, včetně toho Martina. Nevidím mezi nimi žádný rozdíl v růstu. Ale udržet to cca do 2m lze docela v pohodě.
moonvil
administrátor
administrátor

Příspěvekod Sidney » 13 led 2025, 00:01

Tak 2 metry i 2,5 je celkem v pohodě. Přemýšlel jsem i nad Asiminou (Prima 1216), ale tam bych si asi moc nepomohl, muchovník půjde snad řezem krotit snadněji a pro Asiminu zkusím najít jiné místo. Sice už mám "podobného" ovoce až až (10 odrůd zimolezů, 39 odrůd borůvek), ale nějaký muchovník chci už dlouho. Jen místo už na zakradě dochází, mám tam kolem 160 různých ovocných odrůd a každou novou rostlinu už musím hodně zvažovat. Navíc mi spoustu místa sežrala nová konstrukce pro arguty, takže budu muset zredukovat i některé neperspektivní odrůdy.
Sidney
nováček
nováček

Příspěvekod nene » 13 led 2025, 02:30

Zkrotit řezem asiminu problém není, je to možná i to nejsnazší z toho, co máme na zahradě. Když už je moc vysoká, tak uříznout terminál a podřídit větve (vystříháváme prostřední prodlužující) - a je na dlouho klid, nedělá vlky.
nene

PředchozíDalší

Zpět na MUCHOVNÍKY ( Amelanchier )