Mno, byla to chyba, mel jsme od zacatku pestovat tu zlutou. holt ale stala 2x tolik a ne vzdy byla k prodeji.
Nekdo tady uz to roubovani dle videa uspesne zkousel, asi rok nazpatek.Mozna je to v sekci kaktusu.Lec, me se to nikdy nepovedlo.Nevim, zda jsem je zkousel i prilepit lepenkou, ale napadlo me dat do roubu i podnoze hrebicek.Pak to sice drzelo a nespadlo, ale podnoz chytla rez a roub taky nedopadl nejlip.
Problem byl v tom, ze jsem rouboval na ramena a nepovedlo se mi zajistit rovnovaznost rezu ani v byte, casto rouby spadly.
Spise bude lepsi nechat rizek zakorenit, idealne aby byl z plodici rostliny.
K te chaoticnost
* Samozrejme jsem se dival na fotky ci videa kde a jak se to pestuje, jakou to ma mit oporu apod.Tohle by nebyl problem ve vyhrivanem skleniku, kde na facebooku mel nekdo plodici cervenoruzovou variantu a urcite nemel vetsi a tlustsi casti, nez mam ja.
Zezacatku mala a pomalu rostouci rostlina se za 10+ let dost rozroste.Vetsina z puvodnich semenacku, mozna i vsechny, krome jednoho, jsou uz KO.
Zabije je vetsinou premokreni a hniloba korenu a nebo prilis vysoka/nizka teplota.To vlastne vedlo k tomu, ze mam v kvetinaci klony klonu vytvorenych z klonu jednoho ze semenacku.Pokud neco chcipa, tak proste vemu rizek a flaknu ho vedle zakorenit.Drive jsem mel kvetinacu vic.Ted uz mam jediny dole uzky , nahore 35 cm, nevim ... Jednotlive clanky se pod svoji tihou lamaji.Takze opora je nutna.Tak velka masa jako mam ja, vyzaduje oporu nekolika 2 cm bambusovych tyci a ani ty rostliny poradne neudrzi.Venku jsem je pridelaval stahovacimi pasky k betonovym pilirum plotu.Obcas je vitr/bourka hodne silna.
Ma to nevyhodu, ze nemam rostlinu kam dat na jih, na svetlo, prave kvuli chybejici opore.Takze ji mam u zapadniho plotu pod orechem, kam moc slunce jaksi nejde.
Ale ani letneni v odkrytovane lodzii SE SKLENENYM ZABRADLIM smer jih nikam nevedlo.Naopak, tam se privracene casti clanku za sklem palily, mekly a zloutly a to ikdyz byla lodzie odkrytovana.Vetsi kvetinac nepripada v uvahu.Uz takto je to tezke na tahani 3 patra nahoru a dolu a ten uz bych pak do bytu nenacpal.
Ano, snazim se ty bocni casti odrezavat a vytvaret nahore neco jako korunu.Ale ono ani v prirode nebo neci zahrade to takto byt nemusi.Videl jsem fotky a videa, jak lidem plodi mnohem mensi rostliny a jak jsou kvety a plody i na spodnich bocnich vetvich.Videl jsem v Tunisku to same, ale clanky se pnuly x metru do stran a podel zdi a stropu.Take jsem na rostline videl bocni clanky s 10cm prumerem a delkou asi metr, mozna i dva.To je uplne nekde jinde, nez mam ja.Rozdil mezi jejich a mymi podminkami pestovani je zasadni.Maji celorocne vyssi teploty a hlavne maji temer po cely rok mnohem vice svetla, nez mame my tech par peknych dni v lete.Hnojeni take k nicemu nevedlo.Kdyz ufiknu bocni clanek, za chvili mam jinde jiny ... Zatim jsem rostlinu na slunce netahal.Mam jine, kde je sance na kvety/plody vysii a zase tolik se toho na balkon nevejde ...Ono stejne je zatim cely den malo svetla a hlavne je zima, takze nema smysl to tam tahat ... Rostlina zase tak moc hluboko a rychle nekoreni, je otazka, kam az sahaji koreny pri pestovani v zemi ...