Pitahaya - Dragon Fruit

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátor: Stanley_51

Re: Pitahaya - Dragon Fruit

Příspěvekod longr » 29 led 2024, 11:53

Právě ty teploty pod nulou udrží kytku zdánlivě nepoškozenou. Pitahaya nemá "nemrznoucí směs", takže voda v pletivech zmrzne a buňky popraskají, ale led je pevný a mráz brání rozkladu. Proto kytky často vypadají, že jsou ok, ale teprve po oteplení se ukáže. Chlorofyl pak začne oxidovat a hnědnout.
longr
velitel
velitel

Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvekod radek.god » 31 bře 2024, 21:58

Tak zkousim roubovani :

Zluta pitahaya na cervenobilou.
Vim, ze nejsem prvni , kdo to zkousel.
Loni se mi to nepovedlo s cerstvymi semenacky, roub nikdy neprirostl a mnohdy upadnul vlivem gravitace a naklonu podnoze.
Tentokrat me napadlo pouzit jako spoj hrebik s odlomenou hlavickou.
Po stranach jsem podnoz i roub oblepil stribrnou izolepou a priklopil ZIPLOCK sackem.

Chtel bych se to naucit a ziskat nekde pak rouby z plodicich rostlin nebo aspon urychlit rust te zlutobile pitahayi.
Pestovani cervenobile varianty ani po 10 letech ke kveteni nevedlo :-(
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod radek.god » 09 dub 2024, 09:52

A stale nekvetou a nekvetou, MRCHY :?

Obrázek
radek.god

Příspěvekod radek.god » 28 srp 2024, 11:04

Zase mrcha nekvete , mno aspon, ze nechipla a roste :shock:
dal bych ji na jizni misto, ale nemam tam prostor a moznost ji upevnit, je to docela tezky kolos :?

Obrázek
radek.god

Příspěvekod radek.god » 12 říj 2024, 21:41

- Tak cervenobila pitahaya je uz 2 tydny v byte v koute :-) , ta moc nevydru, takze tam uz neni duvod experimentovat.

- Na teploty odolnejsi zlutobila sla pak po tydnu domu taky.
Venku na desti se ji uz moc nevedlo, preneseni do foliovniku na balkone na jizni strane to jeste zjorsilo, tam vadila asi kombinace vlhka/mokrehu substratu a chladu.
Ale jednu tam mam na zabradli doted :P .Opakovane dala na par hodin brzo rano +3 °C a v pohode, obcas na ni lehce zaprsi ...
Teploty pod bodem mrazu jsem zkousel loni a to testovane kousky nedaly.

obe varianty testuji rovnez pri pestovani ve sklenici s vodou a obe je tam mam pres rok :D
Zlutobila roste rychleji, nez ty v mensich kvetinacich.Cervenobila je v 30+ cm kvetinaci a tak tam roste rychleji, nez ve vode.
radek.god

Příspěvekod FranTom » 25 bře 2025, 21:10

Trochu jsem si připomněl kaktusářské období v mládí ;)
Na fotce semenáčky Pitahaya - Purple Haze, už přepíchané ze zavařovačky do sadbovače. Semínka z Tropiku, fungují skvěle.

Obrázek
FranTom
nováček
nováček

Příspěvekod radek.god » 26 bře 2025, 00:19

FranTom píše:Trochu jsem si připomněl kaktusářské období v mládí ;)
Na fotce semenáčky Pitahaya - Purple Haze, už přepíchané ze zavařovačky do sadbovače. Semínka z Tropiku, fungují skvěle.

Obrázek

Pekne !

a jak dlouho a v jakych podminkach (svetlo a teplota) Ti klicily ? :-o

Ja sazel barevne podobny snad v lednu a nevyklicilo mi tentokrat ve sklenici nic :-(
radek.god

Příspěvekod FranTom » 26 bře 2025, 20:29

Jejda ja si to nezapsal. Odhaduji že to bylo před cca 2 týdny. Týden byla zavařovačka na krytu akvárka, když se vyklubaly rajčata tak začalo být místo na radiátoru tak šla tam.
FranTom
nováček
nováček

Příspěvekod radek.god » 26 bře 2025, 20:52

FranTom píše:Jejda ja si to nezapsal. Odhaduji že to bylo před cca 2 týdny. Týden byla zavařovačka na krytu akvárka, když se vyklubaly rajčata tak začalo být místo na radiátoru tak šla tam.

a macel jsi je v necem resp treba v teple vode ?

Jako ja to kdysi nedelal a vyklicilo to, ale to jsem mel cerstvy semena z koupenych plodu. S21
radek.god

Příspěvekod FranTom » 26 bře 2025, 21:19

Už nevím, máčel jsem mučenky v čaji a jestli jsem při tom vzal i tohle už si nějak nemůžu vybavit. Zjevně mi to ten ... němec vymazal :shock:
FranTom
nováček
nováček

Příspěvekod radek.god » 31 bře 2025, 14:51

njn, tak chybka, me uz asi nic nevyklici - mel jsem semena vzit v Tropiku.Ja bral jinde annony a 10 semen pitahaye za 50,- jsem tam k tomu priplacnul ...

Tak treba se Ti to rozroste a budes mit navic rizek :-)

Ten muj starsi hylocereus undatus vydrzi vsechno, ale selenicereus megalanthus (proste zluta pitahaya z obchodu) , nejak mi vetsina rocnich semenacku v tom kaktusovym substratu pres zimu chcipla a nevim nevim co prezilo ve vode ... :shock:
Zatim je mam na skrini
radek.god

Příspěvekod modra7 » 31 bře 2025, 15:54

Radku, viděla jsem někde fotku té Tvé a je děsně chaotická. Myslím že to je důvod (nebo jeden z důvodů, proč nekvete). Je potřeba mít silné články, které na sebe souvisle navazují už odspodu a vést je směrem nahoru v jedné jediné linii až do výšky přibližně jednoho metru (vše co odbočuje, rozdvojuje se je potřeba ořezat, aby se posílil růst té jedné linie). Teprve poté se to nechá přes nějakou oporu přepadnout dolů. Zkus sem hodit aktuální foto třeba i z více pohledů, až budeš mít možnost, aby bylo vidět jak to jde od země.
Naposledy upravil modra7 dne 31 bře 2025, 17:05, celkově upraveno 1
modra7
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod modra7 » 31 bře 2025, 16:08

Pardon, ale nějak mi to blbne, když se snažím příspěvek upravit, pokaždé se vytvoří nový :shock: S21
Naposledy upravil modra7 dne 31 bře 2025, 17:12, celkově upraveno 1
modra7
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod modra7 » 31 bře 2025, 17:06

Taky mi chutná jen ta žlutá varianta. Pokud už má někdo ale vyrostlou červenou variantu a chce na ni naroubovat semenáč, tak tady je návod https://youtu.be/DZS0zJhuXVk?si=7V2Xo50ED7En8H2Z
modra7
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod radek.god » 01 dub 2025, 23:46

modra7 píše:Taky mi chutná jen ta žlutá varianta. Pokud už má někdo ale vyrostlou červenou variantu a chce na ni naroubovat semenáč, tak tady je návod https://youtu.be/DZS0zJhuXVk?si=7V2Xo50ED7En8H2Z

Mno, byla to chyba, mel jsme od zacatku pestovat tu zlutou. holt ale stala 2x tolik a ne vzdy byla k prodeji.

Nekdo tady uz to roubovani dle videa uspesne zkousel, asi rok nazpatek.Mozna je to v sekci kaktusu.Lec, me se to nikdy nepovedlo.Nevim, zda jsem je zkousel i prilepit lepenkou, ale napadlo me dat do roubu i podnoze hrebicek.Pak to sice drzelo a nespadlo, ale podnoz chytla rez a roub taky nedopadl nejlip.
Problem byl v tom, ze jsem rouboval na ramena a nepovedlo se mi zajistit rovnovaznost rezu ani v byte, casto rouby spadly.
Spise bude lepsi nechat rizek zakorenit, idealne aby byl z plodici rostliny.

K te chaoticnost :-)
* Samozrejme jsem se dival na fotky ci videa kde a jak se to pestuje, jakou to ma mit oporu apod.Tohle by nebyl problem ve vyhrivanem skleniku, kde na facebooku mel nekdo plodici cervenoruzovou variantu a urcite nemel vetsi a tlustsi casti, nez mam ja.
Zezacatku mala a pomalu rostouci rostlina se za 10+ let dost rozroste.Vetsina z puvodnich semenacku, mozna i vsechny, krome jednoho, jsou uz KO.
Zabije je vetsinou premokreni a hniloba korenu a nebo prilis vysoka/nizka teplota.To vlastne vedlo k tomu, ze mam v kvetinaci klony klonu vytvorenych z klonu jednoho ze semenacku.Pokud neco chcipa, tak proste vemu rizek a flaknu ho vedle zakorenit.Drive jsem mel kvetinacu vic.Ted uz mam jediny dole uzky , nahore 35 cm, nevim ... Jednotlive clanky se pod svoji tihou lamaji.Takze opora je nutna.Tak velka masa jako mam ja, vyzaduje oporu nekolika 2 cm bambusovych tyci a ani ty rostliny poradne neudrzi.Venku jsem je pridelaval stahovacimi pasky k betonovym pilirum plotu.Obcas je vitr/bourka hodne silna.
Ma to nevyhodu, ze nemam rostlinu kam dat na jih, na svetlo, prave kvuli chybejici opore.Takze ji mam u zapadniho plotu pod orechem, kam moc slunce jaksi nejde.
Ale ani letneni v odkrytovane lodzii SE SKLENENYM ZABRADLIM smer jih nikam nevedlo.Naopak, tam se privracene casti clanku za sklem palily, mekly a zloutly a to ikdyz byla lodzie odkrytovana.Vetsi kvetinac nepripada v uvahu.Uz takto je to tezke na tahani 3 patra nahoru a dolu a ten uz bych pak do bytu nenacpal.
Ano, snazim se ty bocni casti odrezavat a vytvaret nahore neco jako korunu.Ale ono ani v prirode nebo neci zahrade to takto byt nemusi.Videl jsem fotky a videa, jak lidem plodi mnohem mensi rostliny a jak jsou kvety a plody i na spodnich bocnich vetvich.Videl jsem v Tunisku to same, ale clanky se pnuly x metru do stran a podel zdi a stropu.Take jsem na rostline videl bocni clanky s 10cm prumerem a delkou asi metr, mozna i dva.To je uplne nekde jinde, nez mam ja.Rozdil mezi jejich a mymi podminkami pestovani je zasadni.Maji celorocne vyssi teploty a hlavne maji temer po cely rok mnohem vice svetla, nez mame my tech par peknych dni v lete.Hnojeni take k nicemu nevedlo.Kdyz ufiknu bocni clanek, za chvili mam jinde jiny ... Zatim jsem rostlinu na slunce netahal.Mam jine, kde je sance na kvety/plody vysii a zase tolik se toho na balkon nevejde ...Ono stejne je zatim cely den malo svetla a hlavne je zima, takze nema smysl to tam tahat ... Rostlina zase tak moc hluboko a rychle nekoreni, je otazka, kam az sahaji koreny pri pestovani v zemi ...
radek.god

PředchozíDalší

Zpět na VŠE OSTATNÍ