Jahody

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátor: Stanley_51

Re: Jahody

Příspěvekod modra7 » 12 čer 2024, 13:47

Nám na balkoně krásně kvete Double pleasures Pink wonder.
Obrázek

Eternal love zkoušela několikrát odnožovat. A to ještě předtím, než začala kvést. Ta by měla mít příchuť lesních jahod.

Jinak máme ještě několik kusů Korony. Jak na balkóně, tak na zahradě. Tam jsme už několikrát i ochutnávali, byly výborné. Pořizovala jsem je na základě zdejší chvály :). Na balkóně si ale ještě počkáme, tam nám svítí jen dopoledne,
Už jsem je musela několikrát sundávat ze zábradlí a zachránit je před silným deštěm, i tak jsou stále dost promáčené..
modra7
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod modra7 » 12 čer 2024, 14:06

Josef píše: Spíše je to už invazní rostlina, která se musí pravidelně likvidovat, vytváří to podrost všude, pod malinami., ostružinami, kolem plotů, pod stromy...

A je to v něčem pro ty maliníky nebo stromy problém? Ptám se proto, že jsem chtěla něčeho takového docílit :), tak abych pak nelitovala. Myslela jsem že je výhoda, že kryjí půdu a nevadí tolik, jak třeba tráva..
modra7
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod kasta » 12 čer 2024, 17:01

Ja si v zahrade lesni jahody pestuju, vytrhavam kolem nich brslici a jiny vyssi plevely, co by je jinak udusily. Nijak jim nebranim aby se tam sirily, jak chteji, v ty divocine nicemu nevadi a mohlo by jich tam byt klidne jeste vic - mne zahradni jahody nechutnaji, ty lesni mam rad.
kasta
čestný člen ( přispívající )

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod Pampel » 07 črc 2024, 13:46

Taky používáme lesní jahody jako půdokryvné rostliny - nemusíme pak likvidovat plevel. Loni jsem ze semínek vypěstovala Korsiky - větší plody než lesní - a letos tedy plevel skutečně nemá šanci. Listy mají trochu větší než lesní a jsou mnohem vitálnější.
Pampel
škvrně
škvrně

Příspěvekod Diana.Jerem » 07 črc 2024, 16:15

Pampel, děkuji za příspěvek, zrovna na Korsiky mám zálusk, chtěla jsem si semínka na jaře pořídit z Permasemínek. Tak příští jaro jdu do nich. S14
Michala
Diana.Jerem

Příspěvekod modra7 » 07 črc 2024, 17:11

Taky jsem chtěla Korsiky, semínka jsem měla, ale těch pár co vyklíčilo později chcíplo. Ale byla to naše vina, měli jsme toho v té době moc..
modra7
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod Pampel » 15 črc 2024, 10:08

Diana.Jerem píše:Pampel, děkuji za příspěvek, zrovna na Korsiky mám zálusk, chtěla jsem si semínka na jaře pořídit z Permasemínek. Tak příští jaro jdu do nich. S14

Máme je z Permasemínek. Vyklíčilo asi všechno, ale dost dlouho jsem otálela s přesazením, až toho už moc použitelného nebylo, sázela jsem jenom snad 30 rostlinek, ale neskutečným způsobem se rozrostly, až je musím probrat a obohatit díky tomu další plochy.
Pampel
škvrně
škvrně

Příspěvekod Josef » 15 črc 2024, 15:05

Modra7: Pochopitelně lesní jahoda a její různé dnes nabízené trochu šlechtěné odrůdy, jako např. Korsika, podrost pod stromy nebo vysazované na krajích výsadbových pásů, nebo plotů u malin, ostružin, borůvek aj. plodin, není nic nového a určitě to zase tak těmto plodinám spíše nevadí. Stromům určitě ne. Sice trošku těmto rostlinám odebírají vláhu a živiny, ale nic podstatného. Jde spíše o to, že po zabydlení se rychle začnou rozšiřovat dovnitř těchto pásů, ty časem zarostou, plody se vytváří většinou na okraji těchto pásů blíže slunci a střed je pouze náhrada trávy s minimem lesních plodů. Šířka pásů se dá udržovat zahr. traktorem nebo sekačkou, ale na střed časem zůstane pouze stará - dobrá motyka. Práce navíc. To je podle mého názoru i zkušenosti lepší do středu pásů malin, ostružin...použít mulč z posečené trávy zahrady, je to ochrana proti odparu a silnému slunci, zároveň hnojivo pro rostliny. Rostlinám, jako jsou lesní jahody, těm bych vybral na zahradě spíše vlhké místo v polostínu zahrady se zeminou kyselejším PH, jak rododendrony, medvědí česnek ap., no a tam je nechal v pokoji a klidu pro své potěšení prosperovat. Stejně za pár let budou ve všech místech zahrady, kde se jim bude líbit. Do pásů plodících rostlin bych je určitě nevysazoval. Ale to je každého názor a věc.
Josef
desátník
desátník

Příspěvekod modra7 » 15 črc 2024, 16:50

Josef: Díky moc za podrobnější popis jak to s jahodami časem dopadá. Maliny máme řešené, tak jak píšete. Jen pod tou trávou máme ještě karton, aby se omezilo prorůstání plevelu (s tím že by se měl během pár měsíců rozložit, ale zatím to tak nevypadá) a navrchu ještě najemno nadrcene větve - většinou z meruněk (trávy bylo málo a ten karton je třeba mít přikrytý, aby nevysychal). Jahody jsem plánovala do jedlého lesa, kde budou stromy a mezi nimi všechno možné.. zatím tam máme rybíz, kamčatky, rakytníky, vinnou révu, hlošiny, cibuli poschoďovou, plánuju i nějaké bylinky. No a mezi to všechno jsem plánovala ty jahody :). Teď mě napadá že mám koupené i nějaké žluté měsíční a ty neodnožují, tak do některé části půjdou asi ty.

Ale máme zásaditou půdu, tak třeba to ani nevyjde.. kvůli jahodám PH lokálně měnit nebudu (myslím v tom jedlém lese).
modra7
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod duso1979 » 08 zář 2024, 14:34

Zdravim
Ake staleplodiace jahody su podla vas najlepsie?
duso1979
škvrně
škvrně

Příspěvekod moonvil » 08 zář 2024, 21:28

Nejlepší by byly ty, co plodí i někdy jindy než jen v červnu. Bohužel se mi poslední roky vůbec nedaří je k tomu donutit. Na slunku vůbec a ani ty, které přesunu do polostínu již znova nezakvetou a mám co dělat, abych je vůbec udržel při životě.
moonvil
administrátor
administrátor

Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Příspěvekod EvaOstrava » 09 zář 2024, 14:26

duso1979 píše:Zdravim. Ake staleplodiace jahody su podla vas najlepsie?
Já teď pěstuji Mara de Bois, má zajímavou chuť a na parapetu se dařila výborně.
V roce 2020 jsem si po delší době koupila dvě stáleplodící odrůdy, už nevím jaké, a ty bohatě nasadily velké plody. A pak začalo lít, a lilo a lilo, a všechny plody shnily a nakonec i rostliny. To celkem souhlasí s tím, co mi odpověděl jeden zahradník, který se specializoval na prodej jahodové sadby, když jsem se ho zeptala, jaká odrůda je nejlepší: "Každá, dokud nezačne pršet." :)
EvaOstrava

Příspěvekod veverka » 10 zář 2024, 10:09

Diana.Jerem píše:Pampel, děkuji za příspěvek, zrovna na Korsiky mám zálusk, chtěla jsem si semínka na jaře pořídit z Permasemínek. Tak příští jaro jdu do nich. S14

toto jsem si zde precetla asi tyden po vlozeni a hned jsem si korsiky objednala,uplynul dalsi tyden nez jsem se dostala k balicku, hned jsem polovinu zasela, jako pokus, a ted uz asi mesic delají pidi výhony, rostliny mají asi osm cm, jsou krásne silný , nebojim se o ne pres zimu,mají dlouhé koreny, . Pak mam i na doporuceni zde jahodnik yellow a rujana zasete letos v bbreznu hned ven do nadob, plodí neustále a plody velikosti jako umelý nehet :-) ,pak jsem si poridila sadbu asi pred mesicem pinne berry ananasový jahody (na zaklade prispevku zde o vyborny chuti), velmi dobre korení,rostou, a tesim se na urodu pristi rok, vse mám zatím v nádobách..

v nadobe vyseta korsika jak uz dela slahouny :-)

tady yellow a rujana, ted bez zralych plodů, necekala jsem ze budu fotit a pes to rano ožral,umi to pekne opatrne stahnout
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil veverka dne 11 zář 2024, 18:16, celkově upraveno 1
veverka
nováček
nováček

Příspěvekod veverka » 10 zář 2024, 12:57

Obrázek
pak mam jeste tuto , letos v cervnu porizeny konec slahounu ktery na mě koukal :-), tak jsem ho...vzala s sebou, a on to takle zvladnul :-) prcek jeden. Mam ho ve vysce aby pes na to nemohl, a chci zkusit nechat si seminka. ma uvnitr jeste hodne poupat, nejaka plodna odruda. nevim zda ze seminek pujde kdyz se u tehle ruzovo kvetoucich píše f1. ale teši me podlouhle plody snad budou dobre uzravat.
veverka
nováček
nováček

Příspěvekod Flori » 10 říj 2024, 16:19

Reference ohledně jahod: stále plodícím odrůdám letošní vlhké léto skoro vůbec nepřálo. Jsou mnohem slabší než byly loni dokonce mám podezření že tam pod nimi určitě musí mít myši svoji chodbičku. Z těch,co jsem nasázela letos, tak se stalo, že první sklizeň měla úplně jinou chuť než ta druhá, která byla o mnoho horší. A celkově to nebylo žádná sláva. Plody zároveň zahnívaly a zasychaly, jednou plodící Mailing Century z Vraňan až v září vykvetl a plodil podruhé tak to asi určitě nebyl on. A Anke se nápadně podobala Mara de Bois - na staleplodící odrůdu velmi brzy začala pouštět odnože, sem tam na nich byl kvítek.
Z loňských jahod vlhčí léto moc nedává zejména Evie 2 :-( A to ze dvou různých zdrojů..i Mara de Bois byla mnohem méně úrodná než.loni,v truhlíku i na záhoně..
Takže podobné zkušenosti, jak píše Eva z Ostravy.
Naposledy upravil Flori dne 10 říj 2024, 16:44, celkově upraveno 4
Flori
nováček
nováček

PředchozíDalší

Zpět na VŠE OSTATNÍ