Annona muricata

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Re: Annona muricata

Příspěvekod MonikaV » 15 čer 2024, 07:34

No super Radku, květ na muricate S6 S6 ,
( na letošním roubu otrhání listu asi není vhodné, příště vydrž až na další rok,( únor-březen ), myslím, že příští rok těch květů bude určitě více S6
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 15 čer 2024, 08:16

Moniko vsude to ale radili.Dokonce na youtube nakej american psal, ze kdyby to nedelal, tak nema nic S13 .
A to i presto, ze muricata neni tak opadava jako cherimoya.
Udajne i u nich annona muricata nasadi na poupata a kvete pozde, prijde zima a nic nebo skoro nic nedozravalo.
Ale kdyz odlomi ty listy vcas, tak misto nekterych vyrazi poupata a stihne mu to dozrat.
Pak tam jeste vysvetloval, kde a proc to reze.
Ale je jasny, ze ma aspon oproti me VELKY naskok.
Muj pripad byl asi to co tam uvadel, ze neni vhodny.Tzn mit poupata dole na kmenu a nahore nic.
Nejak si nedovedu predstavit, ze se 3-4 cm nad zemi vytvori velky plod a dozraje, aniz by se ulomil nebo nezplesnivel pri dotyku se zemi ci vodou a zeminou.
Take to prorezaval tak, ze v nejake vysce vytvoril korunu a zbytek vetvi odlamal.Kdy cilem bylo, aby mu mel plody nahore.
Mno mame pred sebou jeste poradny kus cesty, ale verim, ze budeme uspesni a ochutname vlastni plody S14
P.S.: Zatim se mi nedari ziskat Rollinii ani rizek, ale to taky jednou prijde :wink:
Letos to na plody asi nevypada, tak vyckavam na nocni/ranni teploty nad 15°C a pak ji dam na leto ven.Ale casem ji asi budu muset mit na balkone, protoze si nedovedu predstavit, ze bych ji dokazal vynest ven po schodech do bytu i s plody :-o
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod MonikaV » 15 čer 2024, 14:03

Jo jo ,taky jsem v zimnim obdobi na nejake videa koukla a uz jsem to tu psala, , odtrhavaji stare listky a to pred zacatkem raseni,aby nasadily rostlinky na kvet, ale nove roubovane vyhony to jsem nevidela,-- ale natocenych videi je spousta tak tezko rici.
Radku, ale jestli mas roub uz moc dlouhy, tak bych ho spis zastipla, aby zacal vyhazovat dalsi vetvicky a trhani listku bych ted nedelala.
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 16 čer 2024, 09:38

MonikaV píše:Jo jo ,taky jsem v zimnim obdobi na nejake videa koukla a uz jsem to tu psala, , odtrhavaji stare listky a to pred zacatkem raseni,aby nasadily rostlinky na kvet, ale nove roubovane vyhony to jsem nevidela,-- ale natocenych videi je spousta tak tezko rici.
Radku, ale jestli mas roub uz moc dlouhy, tak bych ho spis zastipla, aby zacal vyhazovat dalsi vetvicky a trhani listku bych ted nedelala.

Moniko, nevim, zda a co lze povazovat za "moc dlouhy", podle me nemam, ale ... :shock:
"Dlouhe" rouby mam jen na cherimoyach, konkretne jeden asi 40 cm, ten druhy bude ale kratsi kolem 20-30 cm, oba Fino De Jete od Tebe.Dalsi max 2 maji pod 20 cm, ty jsme nak prestal sledovat.
Doufal jsem, ze na to nejdelsim vyrostou jeste nejaka poupata misto listu, ale rostou na vsech roubech i pres opakovane trhani listu uz jen nove listy S13
Pak tak nevim kolik mesicu na tom nechat roubovaci pasku.Psal o tom tusim Honza v sekci Fejchoa, konkretne aby se roub neuskrtil nebo co :-o
Takze premyslim zda a kdy ho nekde neufiknout a to ufikle nezkusit znova naroubovat na dalsi rostliny ? S21
Nebo ho nechat jeste povyrust a ztloustnout :-o
Ne vsechny rouby se mi chytly ...
Asi taky neni idealni je mit venku na desti v zime (rano bylo behem umisteni rostlin ven nekolikrat i pouze 6-10°C )
Hlavne mam pocit, ze se pak nechce prirustat roubum muricat.
Mam obavu, co se stane s ujatym roubem nebo uz vetvickou, kdyz ho ufiknu treba pred prvnim mistem, ze ktereho vyrustaji listy a nebo pred druhym.
Proste aby nenastala situace jako v pripade, kdy bych se pokusil roubovat roub bez ocek nebo mi ta ocka chcipla.
Cil je jasny, naroubovat vsechny rostliny, ale mit trvaly zdroj Fino De Jete ( nebo dalsi odrudy ci druhy annon) kdykoliv k dispozici.
Zatim jsem rouboval v ruznych vyskach rostlin, do roubovani jak daval v sekci cherimoya Standa, tzn ufiknout annonu nekde uplne dole a na jediny kmen bez vetvi dat roub, to jsem zatim nezkousel, ale dava to nejvetsi smysl.
Taky je otazka kdyz mam roub treba v 1.5 na 2.2 m rostline, tak co je vlastne cilem.
Podle me by melo byt cilem vytvorit korunu, coz se v metrovem truhliku s desitkai rostlin, bude delat blbe S13
Neni holt misto.

P.S.: co nechapu a co se musim zeptat je co za topeni a jak to mas umistene ve skleniku na to, aby to nejen ohralo vzduch, ale aby Ti nezmrzla puda u rostlin, ktere koreni do zeme bez kvetinace.Rekneme ze je venku -15°C , tak ja zajistis, ze ta zeme nezmrzne nebo do jaky hloubky ji dokazes ohrat ? Ja teda sklenik nemam, ale i tak me to zajima, kdyby casem pozemek a sklenik byl. :lol:
radek.god

Příspěvekod MonikaV » 16 čer 2024, 14:11

Radku s pestovani anonn se teprve ucim- co a jak... ale nejake postřehy mam..
V zime sklenik pritapim,aby tam bylo minimum 6 stupnu, (tim padem nemuze zemina zmrznout)tuto teplotu cherimoja zvladne bez problemu , jak v kvetinaci tak v zemi,ale muricata a jackfruit na ne je to uz moc nizke, tak ty ze skleniku prenesu domu!
Roubovaci pasku nechavam cca 2 mesice, po sundani roub. pasky omotavam parafilmem a ten tam necham az sam uplne odpadne.
Ohledne 40 cm roubu- to preci muzes pouzit na dalsi podnoz( tak jak to tu psal longr, z jednoho roubu po vyrosteni narouboval dalsi S6 semenac)
Ohledne tech metrovych truhliku to nebude do budoucna prosperujici- zaslouzi si kazdy svuj kvetinacek S14 - jenze nemas misto- takze je to nekonecny kruh S21
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 16 čer 2024, 16:54

MonikaV píše:Roubovaci pasku nechavam cca 2 mesice, po sundani roub. pasky omotavam parafilmem a ten tam necham az sam uplne odpadne.

No ja 100% roubu omotal parafilmem krome stycnych ploch.
Pod, pres a nad roubem jsem to na podnozi omotal parafilmem.
O neco vic pod, pres a o neco vic nad roubem jsem parafilm prekryl roubovaci paskou a jeste lepici "elekto" paskou ruzne barvy dle druhu roubu.Samozrejme jsem v pripade roubovani do rozstepu dbal i na utesneni v tom "V", kdyby prselo ...

Zatim jsem u niceho nikde nic nesundaval, parafilm se ruzne protrhava, mozna na vyrostlych roubech uz ani neni videt :shock:

Chci jeste blbnout s fejchoama a annonama, takze tolik parafilmu, abych sundal vsechny pasky a dal na to zase znova parafilm, uz nemam S13

Musim najit nekde ten odkaz na aliexpress odkud bral Honza (Hofis) tech 38m parafilmu a poprat se proclenim a vypalnym poste.
Ten parafilm co prisel ze Spanelska byl v pripade 5cm dobrej, ale na 10cm casti byl 5mm prouzek folie, co se jakoby prilepil k parafilmu a pak se parafilm pri oddelovani trhal v tom miste :-(
radek.god

Příspěvekod mitas » 16 čer 2024, 20:27

[quote="radek.god"]
Musim najit nekde ten odkaz na aliexpress odkud bral Honza (Hofis) tech 38m parafilmu a poprat se proclenim a vypalnym poste.
Radek, tu to máš za české koruny a bez cla a výpalného:
https://eshop.oslavan.cz/roubovaci-pask ... 5ks-1civka
mitas
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod Stanley_51 » 16 čer 2024, 21:22

Kupoval jsem parafilm na ebay a spokojenost.
https://www.ebay.com/itm/355081886454?var=624341272975
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvekod radek.god » 16 čer 2024, 21:30

mitas píše:Radek, tu to máš za české koruny a bez cla a výpalného:
https://eshop.oslavan.cz/roubovaci-pask ... 5ks-1civka

Diky za tip S14

Cenove to vychazi stejne nebo mozna i na mnozstvi lepe :wink:

Sice tam bylo neco o prodysnosti, ale moc jsem to z popisu nepochopil, zda je to jen nejaka roubovaci paska potazena voskem nebo zda je to voskova paska nebo :shock:
Resp zeptam se jinak, kdyz tuto pasku pretahnu pres ocko, proroste tim 100% list/vetev, tak jako u parafilmu ? :shock:
Tedy je to z hlediska roubovani 100% nahrada za parafilm ?

Roubovaci pasky mam z OBI kolem 60,- , blbe se utahuje, ale drzi a relativne dobre se omotava a nepraska.Ale list ani vetev z ocka ji neprojdou :-(
radek.god

Příspěvekod Stanley_51 » 16 čer 2024, 21:32

radek.god píše:Resp zeptam se jinak, kdyz tuto pasku pretahnu pres ocko, proroste tim 100% list/vetev, tak jako u parafilmu ? :shock:
Tedy je to z hlediska roubovani 100% nahrada za parafilm ?

Neproroste, je to plastová klasická roubovací páska, s parafilmem nemá nic společného.
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvekod mitas » 17 čer 2024, 10:06

Táto je parafilmová páska a očko cez ňu prelezie. Plastová ( igelitová ) páska je omnoho hrubšia a pri vrúbľovaní s igelitom musíš dávať pozor aby si neomotal očko, lebo sa pod ňou udusí.
mitas
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod mitas » 17 čer 2024, 10:33

Stando 1meter pásky za 11 USD ( približne asi 250 Kč ) sa mi zdá byť celkom dosť.
Na tejto stránke je tých metrov 75 za 1540 Kč. Keby som mal prepočítať tých tvojich 250Kč za meter x 75m, tak by vyšla z toho astronomická suma 18 750 Kč.
Takže, keby ste sa spojili viacerí a rozdelili by ste si tých 1540 Kč : 75 metrov, tak by vám vyšla veľmi priaznivá cena.
Lebo sám minúť 75 m balenie je dosť nepredstaviteľné.
Tu je ten link:
https://www.verkon.cz/parafilm-m-netoxi ... ie/v-8152/
Milan
mitas
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod radek.god » 17 čer 2024, 10:45

mitas píše:Táto je parafilmová páska a očko cez ňu prelezie. Plastová ( igelitová ) páska je omnoho hrubšia a pri vrúbľovaní s igelitom musíš dávať pozor aby si neomotal očko, lebo sa pod ňou udusí.

A mas s ni osobni zkusenost, tedy zda Ti u Tvoji nejlepe annony ev fejchoy/citrusu ocka prorostla skrz ?
Ja uz se radsi ptam, jelikoz nakej "vykuk" z Litvy na ebay taky prodaval "nahradu za parafilm" , v realu koupil levnou folii na baleni potravin :? , nerovnomerne ji rozrezal na podobne casti a pak za draho prodaval a jeste se divil za negativni hodnoceni E7 .
Tusim, ze Martin ( kasta ) nekde v sekci fikovniky a pak i v sekci roubovani uvadel https://www.verkon.cz/parafilm-m-netoxicka-folie/
coz by asi vyslo nejlip. 38m Parafilm M na aliexpresu kolem 4-5 stovek jsem tam ted nenasel.Prisla mi lepsi ta 50mm varianta, tam jsem si vzdy ufiknul 10 mm pasek a tim rouboval.
radek.god

Příspěvekod Franz » 22 čer 2024, 08:33

Obrázek
konečně první vlaštovka 3 týdny po odkvětu se to rozjelo
Franz

Příspěvekod MonikaV » 22 čer 2024, 08:44