J.K: Krása, moc pěkné, gratulace. Čím starší keř, tím budou větší plody. Loňský rok jsem měl plod CH.B. i 42gr. Je to výborná odrůda. Z argut jedna z největších. Zdravě a dobře roste, má také pěkný okrasný list. Na pergolu ideální. Co Ti připomínala chutí a vůní? Tak ať se Ti nadále jen daří.
rasný list. Na pergolu ideální. Co Ti připomínala chutí a vůní? Tak ať se Ti nadále jen daří.
Diky! Priznavam, ze vonu som vobec nesledoval, ale chutovo dobra, moze byt Mal som kedysi argutu s vacsimi plodmi pod oznacenim Ambrosia a u mna sa vobec nedala jest, tak bola mizerna. Vyhodil som ju. Toto je ina kava
Dnes došlo na likvidaci dvacetileté arguty. Předloni ji napadla nějaká, blíže nespecifikovaná choroba ( strupovitost ) a od té doby ošklivý vzhled plodů a hnusná chuť. Takže přišla na řadu pila a krumpáč.
Ja dnes otrhal vetsi cast urody na Japsai, pro jistotu. Par prvnich plodu uz bylo zralych a i nezraly rozrizly plod mel cerny seminka, jak psal Milos, takze je necham postupne dozravat na jablkach. Plody mensi (do 6i g) ale sladky a dobry. Hlavne me prekvapila velikost urody, teprve kdyz jsem se prodral doprostred kere, objevil jsem ty spravne trsy plodu. Nekolikrat jsem si menil krabicku za vetsi a nakonec je toho skoro kilo, takze super prvni uroda arguty!
Tak to u mě je japsai jak šutr. Pořád sbírám ostatní čistokrevné arguty.
Co jsem ale zjistil, že u nás se dají arguty trhat max přímo do pusy z keře. Jak se načešou a hned nesní, tak do druhého dne jsou díky otlakům při sběru měkké a už nevypadají chutně (nikdo to nechce). Jsem zvědavý na japsai, toho také nikdy nebylo na uložení, tak uvidím.
Z jedne. Jeste jsem pak sklidil dalsi podobnou krabici, celkem neco kolem 9kg. Na jare definitivne zlikviduju kolomikty (nevyhovuji mi z mnoha duvodu) a preroubuju je dalsimi argutami, mam tam nachystanou Hardy Red a mozna jeste neco dalsiho.
L.M: Luboši, rád bych se zeptal, jak Vám letos dopadly odrůdy Kiwino, Bojnice a Svatoň, např. velikost, gramáž a chuť? Těším se na ně od Vás příští rok. Snad, pokud na jaře opět nezmrznou. Ještě jednou za zimní rouby děkuji, chytaly se výborně a velice dobře se i roubují na jiné odrůdy.
Moonvil: Michale, u nás když je argut v roce hodně, letos to nehrozí, tak když přejdou mrazíkem a jsou již hodně sladké, tak co nejde do sklepa nebo někomu nedarujeme, tak je přebereme, ty menší a nadbytečné rozmixujeme a přidáváme do kvasu k švestkám a rynglím. Slivovice chytne zvláštní krásnou vůni a chuť. Lepší jak špendlíky. Třeba vyzkoušet. I odborníci u nás na slivovici říkají, že to nemá chybu. Když máme, dáváme 1 kýbl mixu argut na 100kg kvasu. Když to je, jde to jako první na odbyt.
Z jedne. Jeste jsem pak sklidil dalsi podobnou krabici, celkem neco kolem 9kg. Na jare definitivne zlikviduju kolomikty (nevyhovuji mi z mnoha duvodu) a preroubuju je dalsimi argutami, mam tam nachystanou Hardy Red a mozna jeste neco dalsiho.
Co mi říkal zkušený pěstitel p. Fridrich, chinensis jde skladovat do jara, jeho hybridy F do vánoc, kolomikta spadne a musí se spotřebovat hned, tak arguta prý vydrží cca 14 dní. Docela mě tedy překvapilo, že argutu skladuješ několik měsíců. Že by rozdíl nad Brnem a pod Brnem byl tak velký?
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
Ony ty arguty ve sklepe zacnou dozravat po jednotkach kusu brzy po uskladneni, treba ted je tam zralych tak 5% - musi se to chodit prebirat.
Asi to bude zaviset i na odrude, stavu zralosti pri utrzeni a podminkach skladovani. Je mozne, ze letos ve sklepe plnem jablek to bude zrat rychleji. Uvidime.