Actinidia arguta

zde můžete probrat vše o pěstování kiwi

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
J.K.
oficír
oficír

Re: Actinidia arguta

Příspěvek od J.K. »

Ten moj jediny plod na Chang Bai uz tiez dozrel.
Obrázek Obrázek
Josef
generál
generál

Příspěvek od Josef »

J.K: Krása, moc pěkné, gratulace. Čím starší keř, tím budou větší plody. Loňský rok jsem měl plod CH.B. i 42gr. Je to výborná odrůda. Z argut jedna z největších. Zdravě a dobře roste, má také pěkný okrasný list. Na pergolu ideální. Co Ti připomínala chutí a vůní? Tak ať se Ti nadále jen daří.
J.K.
oficír
oficír

Příspěvek od J.K. »

Josef píše:
25 zář 2025, 08:49
rasný list. Na pergolu ideální. Co Ti připomínala chutí a vůní? Tak ať se Ti nadále jen daří.
Diky! Priznavam, ze vonu som vobec nesledoval, ale chutovo dobra, moze byt :wink: Mal som kedysi argutu s vacsimi plodmi pod oznacenim Ambrosia a u mna sa vobec nedala jest, tak bola mizerna. Vyhodil som ju. Toto je ina kava S6
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

Dnes došlo na likvidaci dvacetileté arguty. Předloni ji napadla nějaká, blíže nespecifikovaná choroba ( strupovitost ) a od té doby ošklivý vzhled plodů a hnusná chuť. Takže přišla na řadu pila a krumpáč.
Obrázek
Stanley_51
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Ja dnes otrhal vetsi cast urody na Japsai, pro jistotu. Par prvnich plodu uz bylo zralych a i nezraly rozrizly plod mel cerny seminka, jak psal Milos, takze je necham postupne dozravat na jablkach. Plody mensi (do 6i g) ale sladky a dobry. Hlavne me prekvapila velikost urody, teprve kdyz jsem se prodral doprostred kere, objevil jsem ty spravne trsy plodu. Nekolikrat jsem si menil krabicku za vetsi a nakonec je toho skoro kilo, takze super prvni uroda arguty!
Obrázek
gr81

Příspěvek od gr81 »

Tak to u mě je japsai jak šutr. Pořád sbírám ostatní čistokrevné arguty.
Co jsem ale zjistil, že u nás se dají arguty trhat max přímo do pusy z keře. Jak se načešou a hned nesní, tak do druhého dne jsou díky otlakům při sběru měkké a už nevypadají chutně (nikdo to nechce). Jsem zvědavý na japsai, toho také nikdy nebylo na uložení, tak uvidím.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Taky jsem dnes sklidil arguty. Jsou drobnější, ale ve sklepě vydrží obvykle až skoro do Vánoc přičemž postupně docházejí.

Obrázek
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

moonvil: sklizen v trochu vetsich rozmerech :) z kolika je to rostlin?
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Z jedne. Jeste jsem pak sklidil dalsi podobnou krabici, celkem neco kolem 9kg. Na jare definitivne zlikviduju kolomikty (nevyhovuji mi z mnoha duvodu) a preroubuju je dalsimi argutami, mam tam nachystanou Hardy Red a mozna jeste neco dalsiho.
paloo

Příspěvek od paloo »

U mňa dnešnú noc zmrzli a znova nedozreli :(
Josef
generál
generál

Příspěvek od Josef »

L.M: Luboši, rád bych se zeptal, jak Vám letos dopadly odrůdy Kiwino, Bojnice a Svatoň, např. velikost, gramáž a chuť? Těším se na ně od Vás příští rok. Snad, pokud na jaře opět nezmrznou. Ještě jednou za zimní rouby děkuji, chytaly se výborně a velice dobře se i roubují na jiné odrůdy.
Josef
generál
generál

Příspěvek od Josef »

Moonvil: Michale, u nás když je argut v roce hodně, letos to nehrozí, tak když přejdou mrazíkem a jsou již hodně sladké, tak co nejde do sklepa nebo někomu nedarujeme, tak je přebereme, ty menší a nadbytečné rozmixujeme a přidáváme do kvasu k švestkám a rynglím. Slivovice chytne zvláštní krásnou vůni a chuť. Lepší jak špendlíky. Třeba vyzkoušet. I odborníci u nás na slivovici říkají, že to nemá chybu. Když máme, dáváme 1 kýbl mixu argut na 100kg kvasu. Když to je, jde to jako první na odbyt.
nene

Příspěvek od nene »

Měli jsme možnost ochutnat víno z argut a taky to byl zážitek :) - fakt výborné. Sasman by asi poradil, jak to dělal :) .
Jakomag
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od Jakomag »

moonvil píše:
02 říj 2025, 19:25
Z jedne. Jeste jsem pak sklidil dalsi podobnou krabici, celkem neco kolem 9kg. Na jare definitivne zlikviduju kolomikty (nevyhovuji mi z mnoha duvodu) a preroubuju je dalsimi argutami, mam tam nachystanou Hardy Red a mozna jeste neco dalsiho.
Co mi říkal zkušený pěstitel p. Fridrich, chinensis jde skladovat do jara, jeho hybridy F do vánoc, kolomikta spadne a musí se spotřebovat hned, tak arguta prý vydrží cca 14 dní. Docela mě tedy překvapilo, že argutu skladuješ několik měsíců. Že by rozdíl nad Brnem a pod Brnem byl tak velký?
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Ony ty arguty ve sklepe zacnou dozravat po jednotkach kusu brzy po uskladneni, treba ted je tam zralych tak 5% - musi se to chodit prebirat.
Asi to bude zaviset i na odrude, stavu zralosti pri utrzeni a podminkach skladovani. Je mozne, ze letos ve sklepe plnem jablek to bude zrat rychleji. Uvidime.
Odpovědět