Kanadská borůvka
Moderátor: Stanley_51
-
EvaOstrava
- čestný člen ( přispívající )

Re: Kanadská borůvka
Rubel to u mě asi nebude, ale ta chuť je zvláštní. Kupodivu moje dcery ji nějak neregistrují. Ale z těch 12 borůvek, které mám, tuhle chuť já bezpečně rozeznám. Možná by se dala označit třeba za chuť pryskyřice.... Ostatní moje borůvky žádnou výraznou příchuť nemají.
Nejspíš už je to pasé, ale u nás (480 mnm) plodí nejdřív Concord (ten český, ne americký, ten je pozdní). Obvykle od 10.7., letos od konce června. Plodí ještě před odrůdou Duke, který roste těsně vedle. Plody má velké jako Duke, aromatické s lehkou kyselinkou, proti tomu Duke je jenom sladký. Plodí vydatně už měsíc a ještě pořád je na něm spousta plodů zelených, které postupně nabírají standardní rozměry. Konzumovat se dá hned po zmodrání a na keři drží bytelně, takže při pravidelné sklizni ptáci nezvládnou plody krást. Maximální spokojenost. Jeden keř je na celodenní výhni, jeden v polostínu a oba na vichrné pozici.Argout píše: ↑30 dub 2026, 15:00Když jsem zjistila, že tu lidi zahajují sklizeň i 14 dnů před námi, šla jsem do sebe a dokoupila rané odrůdy. Chanticleer a Duke. Chanticleer už dávno kvete - jako první ze všech. Přitom podle popisu má zrát zhruba nastejno s Duke. No uvidíme. Bohužel zmizely cedulky u starých borůvek, ale vím, že máme Chandlera, Elisabeth, Early Blue, Draper, Patriot a asi Spartan. Vše beznadějně pozdní (tedy aspoň u nás).
Doporučíte kromě Chanticleeru nějaké další velmi rané?
Stávající ráz pošasí "srovnává" zrání skorých a pozdnějších odrůd, je ale i nerovnoměrné zrání plodů na jednotlivých keřích. Plody jsou vybarvené, slušně sladké, ale stále ještě "moc" drží na keřích.

Mám doma na dvě odrůdy udělaný lehce rozebiratelný forichtung z přebytečných sítí do oken. V očekávání silnějšího slunce, ale i hlavně kvůli kosákům, jsem dodělal ještě stříšku z bílé netkanky.

Mám doma na dvě odrůdy udělaný lehce rozebiratelný forichtung z přebytečných sítí do oken. V očekávání silnějšího slunce, ale i hlavně kvůli kosákům, jsem dodělal ještě stříšku z bílé netkanky.

-
Hofis

Na severu ve VDF je sklizeň borůvek v plném proudu. Jím je po hrstech k snídani, obědu i večeři, děti zobou průběžně tak kilo denně, koláč už moc nikdo ani nechce jíst, ptáci se vesele krmí a stále to nějak neubývá.
Rané budou už pomalu končit a začínají se vybarvovat pozdní.

Foto: Varnsdorf, 30.07.26

Foto: Varnsdorf, 30.07.26
Hofis- to je paráda u mě by to bez sítí nevydrželo ani dva dny, na sousední opuštěné zahradě jsou denně stovky špačku ty by to obrali okamžitě.
-
Hofis

Jo, máme kliku, chodí na to jenom "domácí" kosáci, ale zatím to stále ještě střídají s muchovníkem a teď už i jeřabinami, které už zrají. Ale na podzim mi třeba i ti kosáci dokáží komplet obrat hlošiny. 
U nás už muchovniky stihli obrat před měsícem.
...no rozdiely sú neskutočné- my sme obrali boruvky už cca 15.6.Hofis píše: ↑30 črc 2026, 12:38Na severu ve VDF je sklizeň borůvek v plném proudu. Jím je po hrstech k snídani, obědu i večeři, děti zobou průběžně tak kilo denně, koláč už moc nikdo ani nechce jíst, ptáci se vesele krmí a stále to nějak neubývá.Rané budou už pomalu končit a začínají se vybarvovat pozdní.