Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Franz
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od Franz »

to nebude alergie jen si musí mikrobiom zvyknout já s tím nemám problém, ale sušené jsem ještě nejedl.
na někoho to tak působí, že musí být v dosahu, zase pokud někdo trpí na zácpu :wink:
PavelP
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od PavelP »

Moje Prima měla na jaře stovky květů a podařilo se ji uchránit před mrazy. Nakonec je z toho do cca 20ks plodů a bude tak akorát pro mě :D ženě ani dětem to nevoní.
Obrázek
Mis.Dub
škvrně
škvrně

Příspěvek od Mis.Dub »

Zdravim,
vedeli by ste mi prosim niekto poradit ? Mam niekolko mladych asimin vysadzanych minuly rok ale jedna sa mi o tieto dve.
Su to semenace sadene minuly rok na jar, su od seba 2 metre, sadene v rovnakom case , šetrtne s ohladom na korienky, do rovnakej pôdy, polievane a hnojene rovnako.
Jedna prosperuje, velke prirastky na kazdej vetvicke, krasne velke tmavozelene listy. Ta druha prirastky velmi biedne, ovisnute listy trosku bledsej zelenej farby ako ta druha. Na jar boli obe pekne ale potom zacala ta druha chradnut.

Obrázek

Obrázek

Dostali tak ako vsetky molybden, humát kyslý, siran draselny, granulovany hnoj, kristalon.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Mne se teda zdaji obe dve hezke. Nevidim tam nejaky zasadni problem na tech fotkach.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Není ta první podrytá ?
Zkusit přidupnout a dobře zalít
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

Taky mi přijdou v pohodě. Některé kytky trochu věší listy. Mám taky dvě stejně staré rostliny 2 m od sebe. Obě jsou zdravé a mají přírůstky, jedna (Mango) je ale u bývalého zbořeného septiku a blíž k velké jabloni a roste pomaleji. Prima je tak 2x větší. Nikdy nevíte, na co kytka v zemi narazí, jaké jsou kořeny apod. Důležité je, že rostou a nezasychají.
Minikiwi

Příspěvek od Minikiwi »

Posledních několik roků mám problém s Prima 1216 (psal jsem už v minulosti, teď to nemohu najít), zhruba od poloviny srpna se objevují skvrny na listech a listy opadávají. Rostlina je vysazená 2020, je v částečném stínu, téměř nepřirůstá, výška stále cca 1,5m, letos měla 2 květy, ty opadly. Vloni i letos jsem zkoušel síran draselný, mulčování trávou i hrachovými lusky, přihnojování zředěným slepičákem, zálivku. Molybden jsem zatím nezkoušel. Do jámy pro výsadbu průměr 0,6, hloubka 1m jsem smíchal původní zeminu s kompostem, rašelinou, dolomitickým vápencem, popelem z dřeva a trochou NPK. Pokud by někoho něco napadlo budu rád. Zatím ji vykopávat nebudu, nechám ji trápit, ale chtěl bych koupit 3-4 sazenice vhodných odrůd a těm již půdu pro výsadbu určitě vylepšovat nebudu.
Obrázek
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

Problém je, že se jí nechce kořenit. S tím vykopáváním velkých a hlubokých sadbových děr nemám dobré zkušenosti. Voda po zalití z namíchaného substrátu mizí někam hluboko, místo aby se udržela u kořenů. Teď bych nehnojil žádnými ostrými hnojivy, ani těmi ředěnými slepičáky, ale molybden bych dodal. Ideální by bylo, aby měla neustále mírnou vláhu. Ne mokro, ale jen vlhko, tedy každý den zalít troškou vody, aby půda úplně nevyschla. Jinak ty mladé kořínky a vlásečnice hrozně trpí. Jakmile už trochu zakoření, nebude tak háklivá.
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

Možná problém s dolomitickým vápencem a jím blokováním příjmu jiných živin? U asimin se doporučuje k dodání vápníku použít šedou sádru.
A jestli můžu poradit, co se mi pro podporu růstu osvědčilo (dodání všech možných stopových prvků), tak

https://agromanualshop.cz/yaratera-tens ... e_YAtvUTPO
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Taky jsem letos s jednou Primou bojoval. Byla celý rok podobně světlá jako by jí chyběl dusík, ale nepomohlo ani opakované přihnojování vším možným včetně mikroprvků.
Teď už ji trápit nebudu, jen jsem ji navysoko namulčoval koňským hnojem a už moc nezalévám. Snad se na jaře vzpamatuje.
vrana1
škvrně
škvrně

Příspěvek od vrana1 »

roste to jako z vody,chtěl jsem to nahoře zkrátit,ohnul a prásk.má to měké dřevo asi jako vrba.některý plod je kulatý,jiné podlouhlé.Semena vyhazuju.Nechávám až do konce října.kde berete ten molybden?
nene

Příspěvek od nene »

První plody už padají - Overlease.
Minikiwi

Příspěvek od Minikiwi »

To: longr, zkusím ten molybden a častěji zalévat, dosud to bylo nárazově 1-2 konve, 2-3x týdně, na zahradu dojíždím a nemám to úplně v moci
To:Petr z H. začínám být přesvědčený, že to vylepšení výsadbové jámy vůbec nebyl dobrý nápad, ano problém může být v dolomitickém vápenci, možná více v popelu a do TENSO mikroprvky půjdu, lze ho koupit i v malém pro akvaristy
To: Moonvil na jaře pěkně vyrazila, měla relativně tmavé listy, po týdnu deště začaly listy světlat - viz fotka v období, kdy jsem si toho všimnul, viz fotografie a dnes máhnědé fleky a listy začínají opadávat, podívám se jestli bych sehnal patel koňského hnoje
Každopádně dalším sazenicím už nebudu půdu tak vylepšovat a s velikostí jámy to také nebudu přehánět

Obrázek
Minikiwi

Příspěvek od Minikiwi »

To: Vrana
Molybden se prodává tekutý na ALLEGRO www.allegro.cz jako MIKROVOT MOLYBDEN od INTERMAG 1l za cca 200-Kč+ doprava.
Například tady https://allegro.cz/produkt/viceslozkove ... 3117860650 Doručení by mělo být do pár dní
V 1l má být 33g (jestli tomu lze věřit nevím) molybdenu
Jsou tam i jiné mikro a makro prvky, bohužel zde také doporučovaný nikl tam není
Jen nevím jak ho ředit a jestli aplikovat do zálivky nebo na list.
nene

Příspěvek od nene »

Pawpaw jsou letos velice malé, ale zato velice chutné, krásně žlutooranžová dužina (Overleas), sladká, výrazně banánová. Po loňské hořkosti ani stopa. Padají už když jsou jen nepatrně měkké, nepřezrávají.
Odpovědět