Ja som pestoval Asiminu Primu 1216 5 rokov a prvé tri roky mi robila presne to čo opisuješ. A to som pri výsadbe jamu nijak nevylepšoval. Asi v polovici augusta sa začali objavovať škvrny a takmer všetky listy predčasne opadli. Nikdy som nezistil presnú príčinu, ale prikladal som to tomu, že listy mladých rastlín sú citlivé na slnečný úpal. Nerobil som s tým nič, keďže som nevedel čo jej chýba. Od štvrtého roku to Asimina už nerobila. A v piatom roku, teda v tomto roku keď prvý krát zarodila tiež nebol už žiadny problém. Problém bol akurát v tom keď sme po ochutnaní zistili, že nám nechutí. Takže už je po piatich rokoch vonku vykopaná a uvoľnila miesto na niečo čo sa u nás bude aj jesť a čo nám chutí. S tropickými a menej známymi ovocnými druhmi som už skončil. Chuťové poháriky ani žalúdky v našej rodine nie sú na tieto druhy ovocnín uspôsobené. Zjedol som len dve lyžičky Asiminy a bolo mi z toho nevoľno. Bratovi tiež. U nás teda Asiminu nemusíme, rovnako ako Hurmikaki, figu, kiwi, ázijské hrušky. Pekný deň.Minikiwi píše: ↑28 srp 2025, 21:08Posledních několik roků mám problém s Prima 1216 (psal jsem už v minulosti, teď to nemohu najít), zhruba od poloviny srpna se objevují skvrny na listech a listy opadávají. Rostlina je vysazená 2020, je v částečném stínu, téměř nepřirůstá, výška stále cca 1,5m, letos měla 2 květy, ty opadly. Vloni i letos jsem zkoušel síran draselný, mulčování trávou i hrachovými lusky, přihnojování zředěným slepičákem, zálivku. Molybden jsem zatím nezkoušel. Do jámy pro výsadbu průměr 0,6, hloubka 1m jsem smíchal původní zeminu s kompostem, rašelinou, dolomitickým vápencem, popelem z dřeva a trochou NPK. Pokud by někoho něco napadlo budu rád. Zatím ji vykopávat nebudu, nechám ji trápit, ale chtěl bych koupit 3-4 sazenice vhodných odrůd a těm již půdu pro výsadbu určitě vylepšovat nebudu.
![]()
Pawpaw - Asimina triloba
Moderátor: Stanley_51
Re: Pawpaw - Asimina triloba
-
veverka
- mírně pokročilý

Minikiwi "Posledních několik roků mám problém s Prima 1216....."
Na ty fotce má problém i ten pnoucí plevel, taky má místy nazloutlou barvu, tak si to cuclo něceho co nevyhovuje. Bala bych se ze to nezvladne zimu a koukla bych dolu, darí se korenum? zvrchu to nevypada dobre.
Na ty fotce má problém i ten pnoucí plevel, taky má místy nazloutlou barvu, tak si to cuclo něceho co nevyhovuje. Bala bych se ze to nezvladne zimu a koukla bych dolu, darí se korenum? zvrchu to nevypada dobre.
-
Kika
- ouško

Já letos snad poprvé ochutnám (Primu)
Sázela jsem ji před několika lety a furt jsem si stěžovala, že moc nepřirůstá. Tak letos to docela dohnala, několik let skoro žádné přírůstky a vloni a letos to rozjela. Nedávala jsem jí při sázení nic, je na chalupě, takže jen trochu kompostu, ani ji nezalévám (krom prvního léta), ale jsme blízko potoka, takže podmínky vlhkosti trochu lepší než jinde.
Sázela jsem ji před několika lety a furt jsem si stěžovala, že moc nepřirůstá. Tak letos to docela dohnala, několik let skoro žádné přírůstky a vloni a letos to rozjela. Nedávala jsem jí při sázení nic, je na chalupě, takže jen trochu kompostu, ani ji nezalévám (krom prvního léta), ale jsme blízko potoka, takže podmínky vlhkosti trochu lepší než jinde.
- kasta
- čestný člen ( přispívající )

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Ja jsem na jare zalozil asiminovy zahon vysetim asi 20 semen. Kdyz jsem to videl v lete, bez zalivky, zahonek prakticky porad vyprahly, nikde nic nerasilo, tak jsem usoudil, ze to na berounske zahrade bez zalivky fakt nepujde. Takze jsem se ted rozhodl, ze ho zrusim a zasadim tam neco suchovzdornejsiho.
No a pri tom prekopavani a odplevelovani jsem vyryl nekolik rasicich semenacku asimin. To jsem pako! Dva jen trosku poskozene semenacky jsem tam tedy vratil (a zalil) a nastesti pulku zahonku jsem jeste nepreryl, takze budu doufat, ze tyhle prezijou a jeste nejaky vylezou opodal. Rostlinky jsou malicky, ale maji mohutny koreny, opravdu se aklimatizujou a dokazaly zvladnout i letni prisusek pri raseni.

Takze projekt asimina bude pokracovat, i kdybych mel vysit dalsi seminka pristi rok. A jsem zvedavy, jestli neco vyrasi i v remizku, kam jsem taky nastrkal par zbyvajicich semen a v lete jsem si taky rikal, ze tam neni sance
No a pri tom prekopavani a odplevelovani jsem vyryl nekolik rasicich semenacku asimin. To jsem pako! Dva jen trosku poskozene semenacky jsem tam tedy vratil (a zalil) a nastesti pulku zahonku jsem jeste nepreryl, takze budu doufat, ze tyhle prezijou a jeste nejaky vylezou opodal. Rostlinky jsou malicky, ale maji mohutny koreny, opravdu se aklimatizujou a dokazaly zvladnout i letni prisusek pri raseni.

Takze projekt asimina bude pokracovat, i kdybych mel vysit dalsi seminka pristi rok. A jsem zvedavy, jestli neco vyrasi i v remizku, kam jsem taky nastrkal par zbyvajicich semen a v lete jsem si taky rikal, ze tam neni sance
-
longr
- desátník

- Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Mně semena po vysetí na podzim po konzumaci plodů začínají klíčit někdy kolem června-července. Semenáčky jsou dostatečně odolné, přežijou zimu venku v půdě i sadbovači. Jen po nich jdou slimáci. V sadbovačích udržuju stále mírnou vlhkost, aby půda nikdy na dlouho nevyschla.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Ja testuju, jestli semenacky vyrostle primo na miste ze semen, se dokazou lip prizpusobit drsnejsim podminkam na moji zahrade, loni jsme to tu trochu resili. Mam tam jednu malou, vysazenou,. Po 7i letech ma asi 80 cm a ted uz je z pulky opadana a zluta po letnim prisusku. Proste bud porostou samy, nebo to holt nepujde. Ale podle stavu korenu, co jsem na nich videl, myslim, ze by to zvladnout mohly (kdyz je teda nebudu priste vykopavat).
-
longr
- desátník

- Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Určitě je lepší, když semenáč vyroste rovnou na místě. I v případě přeroubování jsou ty kořeny narostlé bez omezení přesazením nebo růstem v malém prostoru květináče/sadbovače.
- Stanley_51
- administrátor

Letos moje Asimina Overlees konečně pořádně zaplodila a po loňském fiasku má spoustu docela solidních plodů. Prcky jsem otrhal ještě na začátku léta a probírka se vyplatila. Dokonce se utvořil cluster i na mladém roubu Zimmerman, tak jsem zvědav na rozdíl v chuti oproti mateční rostlině. Letos jsem narouboval ještě rouby PA3 a Shenandoah.

Stanley_51
-
veverka
- mírně pokročilý

Stanley_51, nádhera, zastrihujes nebo zastipujes nejak asiminy aby se rozvetvily nebo nechavas at si rostou a ony rozvetvi sami a zvladaji tihu plodů ? ,at se ti vse daří 
- Stanley_51
- administrátor

Asiminu nezaštipuji ani nestříhám. Stromek roste docela pravidelně a ne příliš bujně,takže není potřeba ho nějak tvarovat. Semtam vystřihnu nějakou zaschlou větvičku, ale to je tak veškerá péče o vzhled. Letos jsem pouze musel udělat probírku, malé jednotlivé plody jsem otrhal a nechal jen velké, perspektivní clustery. Vyplatilo se to, takhle velké plody jsem zatím nikdy neměl.
Stanley_51
Naozaj velmi nerad to sem davam, az mi je doplaču z tohoto članku, je ich k dohladaniu viacej.
napr.
https://www.tyrantfarms.com/pawpaw-frui ... a-triloba/
Pravdepodobne budem musiet dobre zvazit ci budem dosadzat dalsie desiatky stromov paw paw a ci ich budeme jedavat tolko ako som mal povodne v plane a bez problemov ich davat aj detom.
Asi ostaneme len pri sezone, sem tam zjest ako dezert ale nebudeme to prehanat.
Budem rad ak sa skuseni pestovatelia paw paw vyjadria.
napr.
Pravdepodobne budem musiet dobre zvazit ci budem dosadzat dalsie desiatky stromov paw paw a ci ich budeme jedavat tolko ako som mal povodne v plane a bez problemov ich davat aj detom.
-
nene

Dobrý souhrn problematiky. Už se to tady hodněkrát řešilo...všeho moc prostě škodí, kolik je to "všeho moc" je individuální. My sníme tak maximálně deset plodů za rok. Je to zajímavost, chuťovka, pro nás nic víc...a nikomu to nenabízíme.
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Ono kdyby člověk důsledně pátral po kompletním chemickém složení všeho co konzumuje, tak by asi nemohl jíst skoro nic.
Řada rostlin (plodů) obsahuje přirozeně látky, které mohou být ve větším množství jistým způsobem nebezpečné. Namátkou mochyně, rebarbora, bezinky, možná něco z lilkovitých, no bude toho víc. A to nemluvím o obsažených insekticidech a fungicidech, kterými jsou kupované potraviny doslova prolévány. Takže pokud člověk slupne za sezónu par desítek asimin v bio kvalitě a nepozoruje na sobě žádné negativní účinky, tak bych byl asi v klidu.
Každopádně mi připadá, že mít na zahradě víc jak třeba 5 dospělých plodících exemplářů je úplně zbytečné. Pro někoho úplně stačí 1-2.
Řada rostlin (plodů) obsahuje přirozeně látky, které mohou být ve větším množství jistým způsobem nebezpečné. Namátkou mochyně, rebarbora, bezinky, možná něco z lilkovitých, no bude toho víc. A to nemluvím o obsažených insekticidech a fungicidech, kterými jsou kupované potraviny doslova prolévány. Takže pokud člověk slupne za sezónu par desítek asimin v bio kvalitě a nepozoruje na sobě žádné negativní účinky, tak bych byl asi v klidu.
Každopádně mi připadá, že mít na zahradě víc jak třeba 5 dospělých plodících exemplářů je úplně zbytečné. Pro někoho úplně stačí 1-2.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
-
Markus
- škvrně

Po prvý krát mi zarodila odroda Prima. Odtrhol som dva plody, boli približne rovnako veľké. Prvý som ochutnal asi pred dvoma týždňami, pretože bol z jednej strany prasknutý a mal som obavy aby nezhnil. Musím povedať že bol lahodný, jednoducho vynikajúci. Druhý som odtrhol dnes 26.9. Nebol zlý, ale pravdepodobne nie úplne dozretý, ešte to chcelo nejaký ten čas. Ešte sú tam asi štyri kusy, tie už nechám na strome aby dobre uzreli.

V našej rodine sme mali jednoducho možno šťastie, že nám pawpaw nechutí. Jedli sme to traja, ja, brat a mama a každý z nás len po jednej čajovej lyžičke a o pár hodín sa ohlásili žalúdočné problémy a bolesti brucha, štípanie u každého z nás čo sme to jedli. Takže sme to už nikomu ďalej nedávali ochutnávať. Skutočne som si pripadal ako keby donesiem domov jedovaté huby a spravíme hubovú smaženicu, keď nás to všetkých troch takmer naraz chytilo. Na takéto prípady mám našťastie bleskurýchlu pomoc, a síce adsorpčné uhlie z kokosových škrupín v prášku. Jedna čajová lyžička elixíru z toho uhlia zmiešaného s vodou a za pol hodinu po probléme. Toto uhlie ma už zachránilo aj pred operáciou slepáku. Asimina už je vonku, nepestujem nič čo nám nechutí a už vôbec nie čo nám v rodine spôsobuje zdravotné komplikácie. Podobne ako som sa pred pár rokmi zbavil rebarbory. Tá nám zasa naopak chutila, ale neodporúčam ju na konzum. Jej nadmerný obsah kyseliny šťaveľovej odčerpáva vápnik a mali sme veľké bolesti kĺbov. Nevedeli sme si to vysvetliť a príčinu som našiel v rebarbore. Mnohí oponujú, že kyselina šťaveľová kulminuje v rebarbore až v júni, júli a najmä v listoch, vtedy ju už vôbec neodporúčajú konzumovať. Ale bez ohľadu na to kedy ju konzumujete stále obsahujú aj stopky nadmerné množstvá kyseliny šťaveľovej. Takže pri dnešných osteoporózach a iných chorobách pohybového aparátu ju ja na konzum neodporúčam vôbec. Pekný deň.Mis.Dub píše: ↑26 zář 2025, 10:38Naozaj velmi nerad to sem davam, az mi je doplaču z tohoto članku, je ich k dohladaniu viacej.
napr.![]()
![]()
![]()