Choroby a škůdci fíkovníku
Moderátor: Stanley_51
Re: Choroby a škůdci
Dakujem, skusim si nieco take zohnat, ak by bolo treba. Ale stale dufam, ze tento rok som bol dostatocne dosledny a vsetky potvory som v skleniku zlikvidoval. Ja viem, naivita 
- kaaja-el
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Děkuji, tak to dnes večer taky zleju neemovým olejem.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kdyz jsme u tech skudcu, mne ted neco zacalo ozirat RdB. Zadny housenky jsem tam nenasel, jeste to zkontroluju po tme. Podeziral jsem nejdriv vrabcaky, ktery radi okusujou zeleny cerstve rasici listky vseho moznyho, ale ty jsem tam taky nepristihl. Nijak se to dal nesiri, je to jen na nekolika listech, tak to asi neni vyznamny. Kdyby se to sirilo, zkusim taky ten neemovy olej, on funguje s vetsi nebo mensi ucinnosti proti vsem tem okusovacum - zmeni proste vuni i chut ty rostliny tak, ze housenky jsou uplne zmateny.

-
Milan Kulka
- nováček

Tento rok mi odešla na jaře odrůda "Golden Honey", tak přemýšlím o tom, z jaké příčiny, jestli to bylo vyschnutí nebo nějaká nemoc. Mohlo by jít i o poškození mrazem, ale tak velké mrazy u nás nebyly, aby došlo k takovému odumření málem celého keře. Zajímavé je i to, že se to nestalo na žádném jiném fíkovníku a to jich mám venku vysazeno přes 90 odrůd. Charakteristické je to praskání kůry, které vidím i teď na pahýlu a její následné vysušení a odumření.

jihozápadní Slovensko, Zemianska Olča 112 m. n. v.
To bude chtít rostlinu kompletně spálit a zeminu v mítě dezinfikovat nebo úplně vyměnit. Odhaduju to nějaký patologický problém a z toho následná situace, smrt fíkovníku ať děláš co děláš. Přiznané ztráty. 
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Hm, za me obycejne poskozeni mrazem. Spodek evidentne zije.
Nevim o zadne chorobe fiku, ktera by se projevila takovymto zpusobem.
Nevim o zadne chorobe fiku, ktera by se projevila takovymto zpusobem.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
-
modra7
- desátník

A nemohlo by to být poškozeni od blesku ..takového toho malého "bratříčka"? Nebo to poškozeni přišlo ještě před prvními jarními bouřkami?
Ještě bych k tomu případu u Milana dodal, že jsem vycházel z informace, že to byl jeden fíkovník z dalších 90 ks na jeho zahradě. Jen tento jediný odešel a to ještě takto podivným způsobem, /viz foto/. Další věc je, že jsem jeho pěstování fíků a zahradu viděl loni v létě, byl jsem tam osobně a rozhodně bych to na mráz netipoval. Mimoto silný mráz na hranici přežití fíkovníků tam nebyl. I když každý klon a odrůda to s minimální teplotou přežití má jiné. Jedině v případě, že by ten fíkovník byl oslaben jakýmkoliv způsobem před zimní sezonou. Ale to záleží na způsobu pěstování na konkrétním místě. U Milana bych o tom pochyboval. Takže co z toho - rostlina je fuč, s tím už nic nenaděláme a náhrad má Milan dost, berme to jako příklad, že ne vždy se naše péče a starosti o fíkovníky promění v kladné výsledky.
Milane - nehraje v tom roli nějaká chemie? Postřik nebo hnojení?
Milane - nehraje v tom roli nějaká chemie? Postřik nebo hnojení?
-
Milan Kulka
- nováček

nic chemií nestříkám a hnojit moc nehnojím, já tipuji na poškození mrazem na jaře, ale také to mohlo být suchem, protože byla u nás velmi suchá zima bez přeháněk. Tato odrůda jinak velmi bujně rostla a za rok venku narostla v dřevě na 6-8 cm, což mohlo způsobit i jeho úhyn.
OK, to byl jen orientační dotaz. 
-
nene

Měli jsme totéž - oddělování větví na fíkovníku - u LSU Gold. Tedy taky u velmi mohutně rostoucí odrůdy - letos jsme ji zrušili, takže bohužel fotky nedoložím. Fíkovník byl ve volné půdě s dostatkem vody, na plném slunci, nehnojený. Přičítali jsme to mohutným přírustkům a větru, který možná ty větve jakoby odlomil....neřešili jsme to, protože jsme ho stejně neměli rádi
.
-
Milan Kulka
- nováček

já to řešil tak, že jsem ho seřízl na tu jednu živou větev a zatřel to sadařským balzámem, tak jsem zvědavý jestli to dá a nevykape celý. Jinak dole na kmenu se objevila prasklina, která se stále zvětšovala, tak jsem jí také zatřel balzámem a už na té jedné větvi nasazuje main crop, takže se nechám překvapit, jinak ženou i od kořene menší odkopky, takže něco z z toho bude.nene píše: ↑10 čer 2025, 12:15Měli jsme totéž - oddělování větví na fíkovníku - u LSU Gold. Tedy taky u velmi mohutně rostoucí odrůdy - letos jsme ji zrušili, takže bohužel fotky nedoložím. Fíkovník byl ve volné půdě s dostatkem vody, na plném slunci, nehnojený. Přičítali jsme to mohutným přírustkům a větru, který možná ty větve jakoby odlomil....neřešili jsme to, protože jsme ho stejně neměli rádi.
Caute,tak a zase ta molovenka...potvora,stříkl jsem to nějakým bio.. co mám na další husenky-na zavíječe
Tak jsem zvědav...
Tak jsem zvědav...