Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kaaja-el
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: Fíkovník

Příspěvek od kaaja-el »

Milan Kulka píše:
10 črc 2025, 22:45
tak jenom někteří, já mám 5 m vysoký fíkovník doma, ale je obsypaný fíky breby a main cropu a ještě mi dá i třetí vlnu, takže od července plodí v kuse až do začátku listopadu :D

Obrázek
To je nějaké BT? Kdy v červenci ti začíná breba?
Tom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od Tom »

Zdar 5m ? někde mám fotky,že na jižní moravě,jižní slovensko,jsou tyto velikosti standart a ještě větší...už to z dálky nevypadá jako fík,ale nějaký ořech,kaštan... :D :D :D :D
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Vypadá nevypadá, je to fík jako FÍK, loni jsme tam trhali na studijním pobytu u Milana a je to zážitek.... Úplně obsypané to bylo. :) S6
gr81

Příspěvek od gr81 »

Je možné , že už pak ani nerostou moc do vysky a 5-6m je max.
Já takový kolos ještě neviděl, hlavně ty kmeny, prostě regulerní strom. To já v Praze nezažiju. Možná děti, vnoučata :lol: :lol: :lol:
Milan Kulka
nováček
nováček

Příspěvek od Milan Kulka »

kaaja-el píše:
11 črc 2025, 06:32
To je nějaké BT? Kdy v červenci ti začíná breba?
ano, nějaké EBT, minulý rok už měla zralou brebu, tento rok je to opožděné
jihozápadní Slovensko, Zemianska Olča 112 m. n. v.
nene

Příspěvek od nene »

gr81 píše:
11 črc 2025, 09:17
....To já v Praze nezažiju. Možná děti, vnoučata :lol: :lol: :lol:
Ještě tak dvakrát taková teplá zima a určitě zažiješ. Při rychlosti růstu fíkovníku v našich úrodných půdách....my máme fíkovníky asi deset roků a kdybychom neřezali a neklučili (akumulátorovou pilku jsme si kvůli nim pořídili), tak stromy už máme taky vysokánské. Snažíme se nechat je nízké a keřovité - a pořád se ještě zřejmě snažíme málo :shock: .
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Máte někdo fíkovník Wakefield?
https://medium.seznam.cz/clanek/michal- ... kum-165761
Možná ho teď budou sázet všude možně z důvodu uvedeném v článku :D.
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Letos má hodně fíkovníků takový zakrnělý růst. Člověk by čekal touto dobou metrové přírůstky ale často jsou jen 10-20 cm a listy jsou malé, občas i zkroucené. Zdá se, že je trefil nějaký lehký mrazík, budu asi muset lépe chránit.

Jinak kdysi mi někdo říkal proč trápím fíkovníky v květináči a nevysadím je do volné půdy. No z těch 5 co mám ve velké půdě, nebo obřích nepřebosných kontejnerech venku letos sklidím tak 4 ks breby max a jestli bude nějaký maincrop tak na prstech jedné ruky. Z přenosných kontejnerů bude stovky. A letos nejlépe vypadají rostliny co mají i menší kontejnery.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

kaossik píše:
11 črc 2025, 21:52
Jinak kdysi mi někdo říkal proč trápím fíkovníky v květináči a nevysadím je do volné půdy. No z těch 5 co mám ve velké půdě, nebo obřích nepřebosných kontejnerech venku letos sklidím tak 4 ks breby max a jestli bude nějaký maincrop tak na prstech jedné ruky. Z přenosných kontejnerů bude stovky. A letos nejlépe vypadají rostliny co mají i menší kontejnery.
A ma smysl "trapit je" ve 20l kvetinacich? Kolik se potom tak cca muze sklidit fiku z rostliny? Ty "dvacitky" se mi tu jeste relativne snadno prenaseji, ale treba 30l uz je uplne na doraz, co jeste zvladnu odstehovat do sklepa. Takze bych je radsi mel v tech dvacetilitrovych, pokud to ma smysl.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Mam mladsi rosliny i ve dvacitkach a lze z toho sklidit par desitek fiku. Obecne maly kontejner u fiku neni prekazkou, problem je pak to v lete uzalivat.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

moonvil píše:
12 črc 2025, 14:05
Mam mladsi rosliny i ve dvacitkach a lze z toho sklidit par desitek fiku. Obecne maly kontejner u fiku neni prekazkou, problem je pak to v lete uzalivat.
Super, to by mi stacilo, mam je pres leto trvale v podmiskach s vodou, tak ja to zkusim. Samozrejme hnojit ap. jak se tu uz popisovalo, s tim pocitam. Dik!
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

U 20 l květináče mívám sklizeň půl kila fíků u Jaune. Ta samá odrůda v 90l dává cca 2 kg.
kasta

Příspěvek od kasta »

kaossik píše:
12 črc 2025, 15:32
U 20 l květináče mívám sklizeň půl kila fíků u Jaune. Ta samá odrůda v 90l dává cca 2 kg.
Tak ja zatim ty kvetinace nebudu zvetsovat, Becane uz mam ve 30l, RdB teda zustane ve 20l a uvidim.
Dik!
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Nikdy jsem to nepocital na kila, protoze rozdily ve velikosti fiku u jednotlivych odrud jsou obrovske, ale kdyz jsem ted mrknul na kytky ve 20L, tak obvykly pocet nasady na triletem fikovniku zapestovanem na 3 plodonosne vyhony je 30 kusu.
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Já to právě spíš počítám na ty kg, protože občas nějaký fíkovník sice vyplodí hodně plodů, ale jsou to takové jednohubky, že když člověk odečte šťopky tak z toho moc nezbude.

Jinak co se týká kg na litry zeminy tak loni mi velmi dobře vyšel ten tvůj Noname Pastiliere co jsem si od tebe před dvěma roky přivezl.
Odpovědět