Banánovník

zde můžete probrat vše o pěstování banánovníků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Rudolf M
admirál
admirál

Re: Banánovník

Příspěvek od Rudolf M »

Z květů se dělají různé verze salátů, většinou se květ krátce povaří, nebo spíše propaří v hrnci, vždy je fajn si najít nějaký recept a toho se držet. My kdysi dělali takový ostrý salát po thajsku, vypadalo to úžasně, ale zůstala tam hořkost a spolu s tou pálivostí to bylo pro mě nejedlé :D .
Jozef
nováček
nováček

Příspěvek od Jozef »

Děkuji asi to jíst nebudu
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Preci jeden pokvete :D
Obrázek
MatyPV
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od MatyPV »

Ahoj. Pěstuji Musa basjoo v nádobách, předchozí 3 roky ok, ale letos se ne a ne pořádně probrat a začít růst. Má to taky tak letos někdo, se spožděním, nebomám začítmírně zmatkovat? :D A chtěl bych se zeptat, náhodou někdo z okolí Prostějov, Olomouc by se tu nenašel, kdo by měl třeba i kousek Ensete v. Maurelli nazbyt?
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
PavelP
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od PavelP »

MatyPV píše:
25 kvě 2025, 21:15
Ahoj. Pěstuji Musa basjoo v nádobách, předchozí 3 roky ok, ale letos se ne a ne pořádně probrat a začít růst. Má to taky tak letos někdo, se spožděním, nebomám začítmírně zmatkovat? :D A chtěl bych se zeptat, náhodou někdo z okolí Prostějov, Olomouc by se tu nenašel, kdo by měl třeba i kousek Ensete v. Maurelli nazbyt?
Letos to nechce růst kvůli teplotě, denní teploty celkem pohoda, ale noc kosa S13 dokonce to u mě jeden z velkých kmenů vzdal, vyhnil mu střed s novým listem. Nikdy se mě nic podobného nestalo.

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) PavelP dne 29 kvě 2025, 20:37, celkem upraveno 1 x.
PavelP
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od PavelP »

MonikaV píše:
25 kvě 2025, 19:19
Preci jeden pokvete :D
Super S6 u mě dva největší kmeny - jeden z nich vloni vítr zlomil napůl. A přesto zvládl udělat novou "korunu" a letos květ.

Obrázek

Obrázek
Rudolf M
admirál
admirál

Příspěvek od Rudolf M »

Žádná trága to není, basja už mají solidní kmeny, listy zaostávají, ale stačí týden dva tepla a nikdo sic nepozná :) .
Obrázek
ladisg
škvrně
škvrně

Příspěvek od ladisg »

Pavle já mám Basja 4 roky a letos mi jich zimu nepřežilo dokonce 5 (ty nejstarší 4 a 3 roky staré, nakonec i ten v pravo ještě odešel. Do teď jinak přežily vždy všechny .Nechápu to, nebyly velké mrazy a co se týče sražek, byla to dokonce nejsušší í zima u mě, akorát jsem je teda letos odkryl asi o 6 týdnů později, než minulé roky.
No a k tomu mi už 3 x letos na jaře zmrzly, tak nemají ještě ani jeden celý list.

Měl jsem dát vědět jak mi ty banánovníky na Bruntálsku porostou, tak po 4 letech hlásím, že každé jaro, kdy vy ostatní máte 3-4 listy, tak já mám většinou jeden, vždycky vám závidím :D . Noci tu bývají dost studené a basjům to tu moc nevyhovuje. Po 3 létech měli sice skoro 4 metry, loni ale jen tak 3,5 metru( 4 léto, bylo tu loni mnohem méně teplých nocí). Hnojím králičina bobkama a trochu rozpuštěnou močovinou, předloni jsem to s ní ale přehnal a většina listů byla křivých( do vývrtky), ale Basja po ní rostli i 25 cm za den, to jsem čuměl. Tož tak nějak :)
Obrázek
Rudolf M
admirál
admirál

Příspěvek od Rudolf M »

I tohle považuji na Bruntálsku za veliký úspěch :) , předpokládám že cormy nezmrzly a vyrazí ze země S14 .
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Tak jsem přestěhoval a vysadil kontejnerovaný banánovník na zahradu, kde obsadil místo po fíkovníku. Vyryl jsem ďůru, na dno dal kýbl a půl kompostu, na něj postavil rostlinu a obsypal pytlem kokosového substrátu, smíchanou zeminou s pískem a prolil vodou.

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
I s 30ti litrovým kontejnerem se vlezl do Yarise, stačilo sklopit sedadla a listy, opět pomohla strečovka, tentokrát i panímáma. Listy se trochu motaly do řazení, ale vše v pohodě. Po vysazení je z něj "prcek", doma byl skoro až po strop. S9
PavelP
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od PavelP »

Mirku, pěkná práce S6 venku teprve bude mít pořádnou velikost, hlavně když dostane dostatek vody.

Ať to roste!
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

PavelP píše:
15 čer 2025, 13:09
Mirku, pěkná práce S6 venku teprve bude mít pořádnou velikost, hlavně když dostane dostatek vody.

Ať to roste!
Děkuji. Vody tam bude mít dostatek, ale už si toho všiml i krtek a ryje přímo pod ním.
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Botanicka zahrada versus Monika zahrada ( jeste to bude chtit doladit :lol: :lol: )
ObrázekXObrázek
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

MonikaV píše:
19 čer 2025, 13:48
S8 S6
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

MonikaV píše:
19 čer 2025, 13:48
Botanicka zahrada versus Monika zahrada ( jeste to bude chtit doladit :lol: :lol: )
ObrázekXObrázek
A nebude to částečně jinou odrůdou? Podle mě úspěch ke kterému gratuluji! S6
Odpovědět