Mrazuodolné mučenky
Moderátor: Stanley_51
-
Hofis
- čestný člen ( přispívající )

Re: Mrazuodolné mučenky
Hezky, Martine! Já jsem ještě teď na podzim zkusil zasadit tu Fattu Nivea, měla už celkem slušné kořínky ale už i v pěstítrně byla docela zima, jen kolem 15°C a vypadá to, že to nakonec nedala. Ale kořen byl celkem mohutný, tak počkám do jara, jestli třeba nevyrazí na jaře přímo z něj.
Jinak mučenky už to balí, ta moje incarnata úplně a ani Kathleentje nevypadala už moc šťastně, uklidil jsem jí už raději na zimoviště. Jinak u jižní zdi mám stále ještě 4 semenáčky z té mé a tvé incarnaty a Fattu Confetto (na fotce úplně vpravo).

Foto: Praha-Motol, 21.11.25
Tak pořád čekám, až to zmrzne a zatáhne se to, abych to konečně mohl také uklidit. Ale nejsem si úplně jist, jestli je to takhle v květináči dobrá volba a neměl bych to taky spíš dát na to zimoviště.

Foto: Praha-Motol, 21.11.25
Tak pořád čekám, až to zmrzne a zatáhne se to, abych to konečně mohl také uklidit. Ale nejsem si úplně jist, jestli je to takhle v květináči dobrá volba a neměl bych to taky spíš dát na to zimoviště.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Honzo, ja je taky nechavam premrznout v kvetinaci, jen si hlidam, aby mi do nej uz ted neprselo. Mam je na pude (vcetne te od tebe) a pocitam, ze po tomhle vikendu uz jich budu moct vetsinu prestehovat do sklepa.
Dnes jsem vykopal asi 15 nejzajimavejsich rostlin na berounsku a uz je taky dam do sklepa. Nektere jeste nebyly uplne premrzle, ale i tak jsem je uz zastrihl a vzal jen koreny, ta horni cast uz to stejne balila. Koreny jsou celkem pekne, tak doufam, ze to zvladnou, i kdyz tenhle rok byl pro jejich rust spatny.
Vykopal jsem i semenacek p.tucumanensis - horni cast byla omrzla, ale cca do dvou metru od zeme byl zeleny. Taky jsem ho zastrihl, ale dam ho za okno do kuchyne, do tepla. A taky si letos doma nechavam jednu mensi incarnatu z bocniho vyhonu, za oknem s LED prisvitem. Jsem zvedavy jestli poroste.
Dnes jsem vykopal asi 15 nejzajimavejsich rostlin na berounsku a uz je taky dam do sklepa. Nektere jeste nebyly uplne premrzle, ale i tak jsem je uz zastrihl a vzal jen koreny, ta horni cast uz to stejne balila. Koreny jsou celkem pekne, tak doufam, ze to zvladnou, i kdyz tenhle rok byl pro jejich rust spatny.
Vykopal jsem i semenacek p.tucumanensis - horni cast byla omrzla, ale cca do dvou metru od zeme byl zeleny. Taky jsem ho zastrihl, ale dam ho za okno do kuchyne, do tepla. A taky si letos doma nechavam jednu mensi incarnatu z bocniho vyhonu, za oknem s LED prisvitem. Jsem zvedavy jestli poroste.
-
radek.god

Mno letos mam venku 3 caeruely a jedna z nich je Snow queen od Moniky, tak uvidime
Zatim na pohodu, vse zelene
Jo jeste teda Clear Sky na balkone, ale ta je zatim na parapetu v kvetinaci ...
Foliovnik uz nemam, tak ji asi flaknu do loznice k oknu (sever 7-13°C )
Zatim na pohodu, vse zelene
Jo jeste teda Clear Sky na balkone, ale ta je zatim na parapetu v kvetinaci ...
Foliovnik uz nemam, tak ji asi flaknu do loznice k oknu (sever 7-13°C )
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Ty máš v ložnici 7-13°C ?
To teda gratuluju
To teda gratuluju
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
moonvil: ja mival v loznici kolem +10. ale na stary kolena uz jsem vymekl a udrzuju tam kolem +15. Taky premyslim, ze bych tam na zimu nastehoval nejakou choulostivejsi mucenku, ale zatim na to nedoslo.
U me po tehle posledni noci nastala zajimava situace. Venku bylo kolem -10i, na dome Tmin -8 a na pude -7,1°C. Trochu me mrzi, ze nebylo tak o 3 stupne tepleji, protoze myslim, ze tahle teplota uz sejme vsechny mucenky nad zemi bez rozdilu (krome p.caerulea). Ale muze se vyskytnout nejake prekvapeni ohledne mrazove odolnosti, budu to sledovat. Zatim jsem si vsiml, ze incarnaty na fasade vypadaji o poznani lip, nez ty volne, a taky hybridy p.colvillii pusobi, ze jeste mozna komplet nepremrzly. Skody se ale projevi naplno az po otepleni.
V kuchyni za oknem jsem zacal prisvecovat 2-3 hodky denne a vypada to, ze mucenky reagujou hodne dobre. Castecne zakoreneny rizek Guglielmo Betto zacal tlacit ze zeme novy vyhon (dela jim urcite dobre i to, ze ted vic sviti slunce a za jiznim oknem to na ne hezky "pere").

U me po tehle posledni noci nastala zajimava situace. Venku bylo kolem -10i, na dome Tmin -8 a na pude -7,1°C. Trochu me mrzi, ze nebylo tak o 3 stupne tepleji, protoze myslim, ze tahle teplota uz sejme vsechny mucenky nad zemi bez rozdilu (krome p.caerulea). Ale muze se vyskytnout nejake prekvapeni ohledne mrazove odolnosti, budu to sledovat. Zatim jsem si vsiml, ze incarnaty na fasade vypadaji o poznani lip, nez ty volne, a taky hybridy p.colvillii pusobi, ze jeste mozna komplet nepremrzly. Skody se ale projevi naplno az po otepleni.
V kuchyni za oknem jsem zacal prisvecovat 2-3 hodky denne a vypada to, ze mucenky reagujou hodne dobre. Castecne zakoreneny rizek Guglielmo Betto zacal tlacit ze zeme novy vyhon (dela jim urcite dobre i to, ze ted vic sviti slunce a za jiznim oknem to na ne hezky "pere").

-
radek.god

V noci klidne i behem holomrazu vetrame na 1-2 ventilacky, je cistsi a cerstvy vzduch a lepe se pri tom spi.
Zachumlat pod nekolik dek a/nebo perin se da, takze teplo je.
Horsi je to v lete
Mam tam ale ted na parapetu jen kvajavy a ugni molinae.
Minuly rok jsem tam zimoval naopak annony cherimoly s maracujou v metrovem truhliku a predminuly k tomu na druhem parapetu i citrusy (grep marsh seedless a ponderosu)
Jeste tam na druhem parapetu misto je, v uvahu pripada presun rostlin z jizniho sirsiho parapetu u topeni :
incarnaty, fikovnik, citrusy semenace apod ...
caeruely mam v 32cm kvetinaci, to tam nenacpu
zbytek jsou narancily, tropicke annony, syzigia nebo teplomilne mucenky
Ted je teda den naprd, uplne sedobila obloha a zadne svetlo
Jsem zvedav na ty caeruely venku
Premyslim, zda jeste kolem nich neudelat z listi nejaky kopecek nebo se na to vykaslat.
Jedna znich uschla letos asi k 50+ cm od zeme, zbytek zustal zeleny , tak uvidim co zustane pristi rok
Taky chci nejak rozmistit do zeme ty incarnaty.
Ted jak bylo svetlo a teplo za jiznim oknem, tak se pekne rozrostly.
Jeden upadly plod je zeleny a zacina byt videt obcas nazloutla barva + otlaky ...
Tmeve oranzovy plod caeruely stale nesel oddelit od rostliny a uz zacal krome scvrkavani se i misty hnit. Musel jsem ho ustrihnout nuzkama.
Duznina zadna, bylo to jen na ocisteni semen v puse od cervenooranzoveho povlaku a uz to zacinalo plesnivet, holt jsem to tam nechal moc dlouho ...
Je tam jeste jeden zeleny plod, ktery zacina zloutnout, ale vice se tesim na ten z incarnaty, ten jsem jeste nemel.
Vubec ta caeruela je naprd. Pekny kvety a odolnost, ale k jidlu to neni.
Jsem zvedav na ty mucenky z plodu Forrest Egg, jestli treba pristi rok zajkvetou. Nebo zda to bude jen zelena plazivka bez kvetu jako maracuja a granadilla ... Mozna bych naky plody jeste koupil, az budou zase SIPI farmers v OC Novy Smichov .
Ty posledni jsem nechal doma lezet moc dlouho. Sice bez plisne, ale duznina vyschla uplne natrout.
K tem mrazuodolnym, CLEAR SKY ,,, nakonec jsme vymeknul a dal ji do bytu. Kvetinac s ni je ve 2 do sebe zasunutych 18cm kyblicich nad topenim, aby nebylo u korenu moc velky horko. Jako ne ze by to nedala, ale nechce se mit o pak pracne mnozit z rizku, pokud teda mam vubec dalsi rostlinu ve sklepe.
- kasta

Moniko, pekne narostla. Ale je na ni videt, ze nejakym mrazem si prosla, jste tam taky museli mit k -10°C, ze jo?
Radku, takovy nitky bych venku snad ani nenechaval.
Ja svoji caerulu Kasta uklidil pred mrazem na pudu, ale ta zelena cast, kterou jsem jen odstrihl a nechal ji viset venku na konstrukci, tak ty teploty kolem -9/-10°C zatim prezila. Trochu morbidni, jak tam visi, budu ji muset sundat

Vsechny incarnaty venku jsou uz samozrejme premrzle, co me ale prekvapilo, ze hodne mucenek - hybridu incarnaty - na pude, tak si proslo nekolikadennim mrazem, s kratkym poklesem az -7°C a presto vypadaji, ze to jeste uplne nebali a zustavaji zelene. Jeste se uvidi za par dni..
Ja svoji caerulu Kasta uklidil pred mrazem na pudu, ale ta zelena cast, kterou jsem jen odstrihl a nechal ji viset venku na konstrukci, tak ty teploty kolem -9/-10°C zatim prezila. Trochu morbidni, jak tam visi, budu ji muset sundat

Vsechny incarnaty venku jsou uz samozrejme premrzle, co me ale prekvapilo, ze hodne mucenek - hybridu incarnaty - na pude, tak si proslo nekolikadennim mrazem, s kratkym poklesem az -7°C a presto vypadaji, ze to jeste uplne nebali a zustavaji zelene. Jeste se uvidi za par dni..
U nás bylo určitě -9 a obě caeruley jsou pořád zelené. Po tom mrazu se mi zdály chycené, ale nakonec zvadlo jen pár listů a zbytek drží
Čekala jsem několik dní, ale furt dobrý.
-
radek.god

Martine, bohuzel vic od letosniho jara ( nebo v pripade jedne mucenky dokonce za cca rok v zemi ) nevyrostly.kasta píše: ↑27 lis 2025, 08:40
Ono je to diky okolnim budovam u zapadnimu plotu temer celorocne ve stinu a tak tam toho moc neroste a kdyz tak ne rychle .
Jinak mel jsem caeruelu po cely rok v kvetinaci na jizni zakrytovane lodzii. Pres zimu byla zelena, spise tmaveji zelena, tak jsem si rikal, jak je odolna ... Zadne poskozeni okem videt nebylo . Ale s prvnim roztatim komplet chcipla. Uvidime jak nizko az pujdou mrazy.
Ted spise resim, ten asi pred mesicem upadly vubec prvni plod incarnaty ...
Na omak je to namekle, nikde to nehnije, ale te zlute nebo nazloutle tam moc neni ...
Tak nevim, mam ho uz sezrat
Jde mi primarne o semena incarnaty abych mohl blbnout na jare, ale jsme zvedavy i na tu chut... ta caeruela me uz nudi

- kasta

Radku, jak uz jsem tu psal, plody incarnaty po utrhnuti uz nedokazou vic dozravat, nedojdou a uz jenom degradujou, takze snist nejlip hned, max par dni po utrzeni (opadu)
seminkum by se snad nic stat nemelo, kdyz si to takhle nechal...
seminkum by se snad nic stat nemelo, kdyz si to takhle nechal...
-
radek.god

No a nemuze to byt jedovaty nebo to obsahovat ty jedovaty latky, kdyz je to treba cerstve upadly nebo jen zeleny bez znamek zlute ?
Mam jeste jeden plod na rostline, ale ten je o neco mensi.
Tenhle upadly teda zitra zkusim
- kasta

Radku barva plodu u incarnaty o nicem nevypovida, nektere proste zustanou zelene.
Nezrale plody co jsem mel, tak byly spis nechutne, moc kysele s takovou divnou chuti, ze to clovek ani nepozrel.
Kazdopadne, co neuzraje na rostline, to uz neuzraje a jen se to pomalu kazi.
Nezrale plody co jsem mel, tak byly spis nechutne, moc kysele s takovou divnou chuti, ze to clovek ani nepozrel.
Kazdopadne, co neuzraje na rostline, to uz neuzraje a jen se to pomalu kazi.