Mrazuodolné mučenky

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: Mrazuodolné mučenky

Příspěvek od radek.god »

Tak jak jsi psal Martine, zadna chutova hitparada to v pripade incarnaty nebyla.
Duzniny malo. Sice vice , nez v caeruele, ale oproti maracuje ci granadille to bylo slabe a ne moc k jidlu E7 .
Chut divna. Lehce sladkokysela, ale jen lehce, naprosto nevyrazne.
Nevim uz jaky plod mi pripominal chutove granadillu, zda lonsky z Clear Sky a nebo z Kathleentje.
Tam bylo vice duzniny a hlavne byla mnohem vyraznejsi a lepsi :P .

Tak aspon mam nejaka semena na blbnuti :-)

otazka je co pak vyroste z rostlin, kdyz plody byly na 99% oplyovane ruznymy hybridama caeruel :shock:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Vysev teda necham na unor jak jsi psal Martine, jen premyslim v jakych podminkach to do toho unora skladovat ?
Zda je treba nedat do lednice s vlhkym piskem nebo necim ? jako stratifikovat ... :-o

Co jsem cetl, tak incarnata klici 1-6 mesicu, ale osobni zkusenost s tim nemam.
Semena co jsem v lete dostal nemusela byt cerstva ani v dobrem stavu a nic mi z nich letos nevyklicilo, mel jsem asi jen 3 tusim ...

Kazdopadne semena jsou asi 1.5x vetsi jak semena caeruely , zajimave :wink:
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Radku, podle seminek to vypada, ze byl plod zraly. Kdyz snis pristi plod hned po opadu, bude urcite lepsi.

Seminka nejlip ocistit, ususit (nepresusit na topeni ap) a dat do krabicky. Stratifikace neni potreba. Pred vysevem je dobry na 24h namocit ve vode. Zivotaschopny seminka se ve vode potopi. Ty, co plavou, vyhazuju

Seminka klici rychle, kdyz maji pres den odpovidajici teplotu: aspon 25, idealne 30 stupnu, vzdy cca pul dne (stridani teplot den/noc nevadi, naopak u spousty mucenek to stimuluje kliceni.)
Do dvou tydnu od vysevu (maximalne do mesice) by mely vylezt vsechny.

No a co z nich bude, to bude prekvapko :) Vzdycky muzes vyhrat v geneticke loterii.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Tak ten mrazivy minuly vikend preci jen prinesl zajimave zjisteni. Venku mi pomrzly vsechny mucenky krome caeruly. Zato na pude vypadaji ze to vetsinou aspon castecne zvladly, nektere i velmi dobre. Vlastne jedina, ktera uplne premrzla, byla Incense, tu uz jsem presunul do sklepa. Super, ze jsem si koupil ten teplomer, aspon vim, jaka tam byla opravdu teplota a graf vypada takto:
Obrázek

Evidentne -7°C na pude neni stejne jako -7°C venku se vsemi dalsimi meteorologickymi jevy. Prezila castecne zelena dokonce i Fata Confetto a treba p.incarnata od Honzy vypada porad dobre
Obrázek

Dalsi velky prekvapeni jsou treba dva semenacky Inspiration (p.incarnata x p.cincinata, tetraploid), tedy hlavne ten jeden vetsi.
Obrázek

No a potvrzuje mi to, ze uvadena mrazuvzdornost je opravdu jenom orientacni udaj, zalezi na spouste dalsich faktoru kolem...
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
02 pro 2025, 09:51
Evidentne -7°C na pude neni stejne jako -7°C venku se vsemi dalsimi meteorologickymi jevy.
Jo Martine na to jsem prisel uz davno :-)
Taky zalezi na umisteni, asi nejvic, zda je to na desti/snehu nebo schovany treba v metr vysokem prostoru pod balkonem.
Teplota stejna, vitr tam asi taky zafouka, nebot to neni kryte, ale je tam sicho a tak mi tam preziji nektere sukulenty ...

Kdyz jsem loni mel jeste touhle dobou ten foliovnik na balkone a v nem i mucenku CLEAR SKY, tak taky pohoda ...
Ale takovy ty hybridy caeruel mi tam neprezily nebo vetsina z nich ne ( kdysi mi tam chcipla Anastasia, Winterland apod ... )

A jaky teplomer, nebo resp stanici jsi si koupil, ze to umi delat takhle grafy ? :o
kasta

Příspěvek od kasta »

Hofis

Příspěvek od Hofis »

Martine, mám podobnou zkušenost jako ty. Mám venku ještě 4 semenáče z té mé incarnaty a tu Fatta Confetto od tebe. Mám to jen dané venku, přímo u jižní zdi. Teplota v Motole klesla minulý víkend pod -9°C, ale přímo u té zdi bylo určitě o dost méně. Bohužel tam nemám čidlo, ale podle zkušeností z VDF to mohla být klidně tak o 2-3°C vyšší teplota. Zatímco ty čisté incarnaty to spálilo celkem dost, Fatta Confetto oproti nim vypadá zatím relativně dobře. :shock: Ale i ty incarnaty zatím nevypadají úplně chcíple, jen tak napůl spáleně a stonek mi přijde pořád zelený. No, uvidíme, jak se to ještě vyvine, třeba potřebují ještě delší čas na uschnutí. Ta moje velká incarnata nechráněná zdí přímo na mraze to už má pro letošek definitivně za sebou.
kasta

Příspěvek od kasta »

Tak to me prekvapuje Honzo, ja myslel, ze ta FC nad zemi da tak -3°C a konec. Prislo mi, ze jeji zelena cast zvladne jeste min nez incarnata. No asi je nejlepsi otestovat si kazdy ty svoje konkretni mista, univerzalni pravidlo stejne nenajdeme :)

U me jsou i incarnaty nalepene na jizni fasade domu komplet premrzle a to bych si tipnul, ze tam mrzlo srovnatelne s tou pudou, jen to mikroklima tam bude jiny. Pro me je tohle pozorovani cenny i proto, ze existuje par dalsich mucenek, ktere v idealnich podminkach (suchy substrat, chranene misto pred sluncem a vetrem) zvladnou zelene i obcasny pokles teploty k -10i stupnum, tak ty bych chtel na te pude casem taky zimovat.

Jinak ja si ted "uzivam" to prisvetlovani LED lampou, vypada to dobre.
Guglielmo Betto
Obrázek
incarnata, kterou nechavam zkusebne v teple
Obrázek

a dokonce i rizky p.tucumanensis, ktere jsou od zacatku prosince v perlitu se stimulatorem, tak uz tvori koreny...
kasta

Příspěvek od kasta »

Dnes jsem vykopal a zazimoval posledni incarnaty, ktere chci pristi rok stehovat, takze venkovni sezona je uz asi ukoncena a muzu napsat male shrnuti, tentokrat ve stylu "To nejlepsi z roku 2025" :) Takze, co mi udelalo behem (skoro) uplynuleho roku nejvetsi radost:

1. Objev rizkovani v perlitu se stimulatorem Rhizopon. Prakticky stoprocentni ucinnost u vetsiny mucenek (vcetne treba obtizne rizkovatelne p.tucumanensis) a to i mimo sezonu.

2. Obe caeruly v Praze, ktere mi predvedly, co dokazou i v nasich podminkach, kdyz jsou umistene na velmi vyhrevnem a chranenem miste. Nakonec jsem je musel ostrihat, protoze desitky plodu padajicich na sousedni garaze, to nedelalo dobrotu, ale videt to stalo zato! Budu je drzet od plotu dal, muzou pokryt svah u nas. Nebude to tak impozantni, ale to nevadi.

3. Fata Nivea. Moc jsem nevedel, co od tohohle noveho hybridu cekat (existuje opravdu jen par let, zkusenosti s nim nikdo moc nema), nakonec to vypada ze jen to nejepsi. Bezproblemovy rust i kveteni podobne jako Fata Confetto, ochotne nasazuje plody, ktere v lete zraji jen cca dva mesice a maji prijemnou sladkou aromatickou chut. A podle Honzy to vypada, ze ma i solidni mrazuodolnost. Takze urcite skvely prirustek do sbirky.

4. Rostlina incarnaty, kterou jsem prevezl z berounska a ktera potvrzuje, ze selekce ma opravdu smysl. Hned po zasazeni z ni byl "premiant". Nejlepe rostla, prvni kvetla, prvni dozraly plody a chutove jasne nejlepsi incarnata, kterou jsem ochutnal. Plody chutovym zazitkem na urovni komercne prodavane marakuji, mozna i lepsi - proste tropicke ovoce.
K tomu bych jeste dodal, ze nevyhoda incarnaty a od ni odvozenych mucenek jsou tvrda semena, ktera neni uplne prijemne chroupat (tak jako treba u marakuji). Mne to v tuhle chvili nevadi, seminka schovavam a vysevam, ale do budoucna poridim urcite nejaky odstavnovac/pasirovac a pri vetsim mnozstvi plodu bude dzus, stejne jako to delaji tam, kde jim volne rostou.

5. Novy zahonek na jizni zdi domu. Ano, to chteji, u nas nemaji slunce a tepla nikdy dost :)

6. Behem roku jsem navazal nekolik zajimavych kontaktu a diky ruznym vymenam a darum jsem ziskal hodne zajimavych mrazuodolnych hybridu pro dalsi experimenty. Takze pristi rok muze byt opravdu zajimavy, uz mam predstavy, co bych chtel vyzkouset, no uvidime, jak to nakonec dopadne :)
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Dobrá práce!
FranTom
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od FranTom »

kasta píše:
10 pro 2025, 20:08
1. Objev rizkovani v perlitu se stimulatorem Rhizopon. Prakticky stoprocentni ucinnost..
Dobré postřehy, díky.
Koukal jsem na ten stimulátor a je to vlastně hlavně o obsahu kyseliny indolylmáselné (IBA).
Ty běžné prášky, gely a vodičky obsahují velmi malé množství, cca 0,1% IBA.
Ty nejlepší na trhu mívají okolo 1% IBA a více.
Pěkné shrnutí třeba tady: https://www.incact.cz/index.php/2020/br ... tory-rustu

I ten Rhizopon lze koupit v různých koncetracích, od 0,5% až snad po 8%.
Jak silný jsi použil?
kasta

Příspěvek od kasta »

mam ten 0,5%
p.s. ale treba kinetin pry funguje taky moc dobre

jo, mucenka, ktera pry opravdu nejde rizkovat ani se stimulatorem, je incarnata.
ale ta zase ochotne pousti koreny z vytrzenych bocnich vyhonu, ktere maji dole ten bily konec stonku
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
10 pro 2025, 22:11
jo, mucenka, ktera pry opravdu nejde rizkovat ani se stimulatorem, je incarnata.
zajimave, me se to povedlo i ve vode, ale nemam vychytane, kdy mucenky ve vode koreni a kdy uz/jeste ne ...

A co ten stimulator + perlit , funguje i na tropicke mucenky ( maracuja, granadilla, quadrangularis, alata apod ?
Ty prvni dve se mi nedari korenit v nicem ...
Jinak v kolarne za sera to moc nesleduji, ale nejen incarnatam se v byte u jizniho okna docela dari :-)
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

I když bylo -9, mučenky se z většiny stále zelenají. Díky částečnému opadu listů jsem objevila tři plody. Jeden byl skříplý do vrat a zjevně prázdný. Druhý, ten zelenější (viz foto), dnes přejela cisterna a rozplácla ho (foto je stav před rozplácnutím). Taky byl prázdný- ten oranžový se válí v kuchyni a čeká na rozlousknutí.

Kde se to vzalo? A proč nemají semena, když už?

Obrázek
kasta

Příspěvek od kasta »

nektere mucenky vytvareji obcas prazdne plody, kdyz nemaji opylovace.
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Kasta: Jo, tak to bude ten případ. Sice jsou vedle sebe dvě mučenky různého původu, ale psal jsi, že to budou nejspíš řízkovanci stejné matečnice. Pro jistotu jsem překrojila i ten třetí plod a taky nic…
Odpovědět