Dnes jsem vykopal a zazimoval posledni incarnaty, ktere chci pristi rok stehovat, takze venkovni sezona je uz asi ukoncena a muzu napsat male shrnuti, tentokrat ve stylu "To nejlepsi z roku 2025"

Takze, co mi udelalo behem (skoro) uplynuleho roku nejvetsi radost:
1. Objev rizkovani v perlitu se stimulatorem Rhizopon. Prakticky stoprocentni ucinnost u vetsiny mucenek (vcetne treba obtizne rizkovatelne p.tucumanensis) a to i mimo sezonu.
2. Obe caeruly v Praze, ktere mi predvedly, co dokazou i v nasich podminkach, kdyz jsou umistene na velmi vyhrevnem a chranenem miste. Nakonec jsem je musel ostrihat, protoze desitky plodu padajicich na sousedni garaze, to nedelalo dobrotu, ale videt to stalo zato! Budu je drzet od plotu dal, muzou pokryt svah u nas. Nebude to tak impozantni, ale to nevadi.
3. Fata Nivea. Moc jsem nevedel, co od tohohle noveho hybridu cekat (existuje opravdu jen par let, zkusenosti s nim nikdo moc nema), nakonec to vypada ze jen to nejepsi. Bezproblemovy rust i kveteni podobne jako Fata Confetto, ochotne nasazuje plody, ktere v lete zraji jen cca dva mesice a maji prijemnou sladkou aromatickou chut. A podle Honzy to vypada, ze ma i solidni mrazuodolnost. Takze urcite skvely prirustek do sbirky.
4. Rostlina incarnaty, kterou jsem prevezl z berounska a ktera potvrzuje, ze selekce ma opravdu smysl. Hned po zasazeni z ni byl "premiant". Nejlepe rostla, prvni kvetla, prvni dozraly plody a chutove jasne nejlepsi incarnata, kterou jsem ochutnal. Plody chutovym zazitkem na urovni komercne prodavane marakuji, mozna i lepsi - proste tropicke ovoce.
K tomu bych jeste dodal, ze nevyhoda incarnaty a od ni odvozenych mucenek jsou tvrda semena, ktera neni uplne prijemne chroupat (tak jako treba u marakuji). Mne to v tuhle chvili nevadi, seminka schovavam a vysevam, ale do budoucna poridim urcite nejaky odstavnovac/pasirovac a pri vetsim mnozstvi plodu bude dzus, stejne jako to delaji tam, kde jim volne rostou.
5. Novy zahonek na jizni zdi domu. Ano, to chteji, u nas nemaji slunce a tepla nikdy dost
6. Behem roku jsem navazal nekolik zajimavych kontaktu a diky ruznym vymenam a darum jsem ziskal hodne zajimavych mrazuodolnych hybridu pro dalsi experimenty. Takze pristi rok muze byt opravdu zajimavy, uz mam predstavy, co bych chtel vyzkouset, no uvidime, jak to nakonec dopadne