Kamčatská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování kamčatek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Re: Kamčatská borůvka

Příspěvek od moonvil »

Aurora je v této chvíli již celkem poživatelná, ale může viset na keřích klidně další 2-3 týdny.
Letošní prvenství během degustací si zatím drží jeden ze semenáčů Aurora x Amur, který si z Amuru vzal sladkost a z Aurory úrodnost. Plody nejsou tak velké jak na Auroře, ale vypadá to na zajímavý materiál pro další šlechtění.
Velikostí bobulí i tento rok zaujal Doč velikána x Jugana, jeho potomci mají už skoro 3 roky a brzy začnou naplno plodit.
Ale těch zajímavostí je tam víc, každý si našel svého favorita.
mavi
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od mavi »

Tibor píše:
06 čer 2026, 09:52
Amur nemá žiadne kyseliny už pri slabo fialovom vyfarbení, nie to ešte pri plnom dozretí, takže ten určite nemáš. To je u zemolezu viacmenej výnimka. Amur sa dá celkom spoľahlivo identifikovať podľa tvaru plodov typických pre odrodu. Fotky tu na fóre určite nájdeš.
Ale väčšinu odrôd musíš nechať visieť ešte minimálne týždeň po plnom vyfarbení aby sa kyseliny stratili. Mám skúsenosť že niektoré odrody ak sa poriadne nezalievajú tak sa pekne vyfarbia, ale ostanú kyslé a také "nedozreté" aj začnu opadávať. Sucho vraj môže potencovať aj horkosť.
Podarilo sa mi tiež kúpiť pár semenáčov(so štítkami odrôd) ktoré mali malé horko-kyslé plody, ale s takou mierou kyslosti akú opisuješ som sa nikdy nestretol nie to ešte pri šľachtených odrodách, takže skôr by som hľadal príčinu v tom suchu.
No, tim suchem by to byt mohlo, ale vzhledem k tomu ze mi poslaly i jiny 2 odrudy z jabloni nez sem si objednal, tak moc neverim ani tem kamcatkam. U jabloni jsem to po par letech poznal, ale u kamcatek netusim.
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

moonvil píše:
06 čer 2026, 13:31
Letošní prvenství během degustací si zatím drží jeden ze semenáčů Aurora x Amur, který si z Amuru vzal sladkost a z Aurory úrodnost. Plody nejsou tak velké jak na Auroře, ale vypadá to na zajímavý materiál pro další šlechtění.
Tohohle křížence bych brala, nemůžes mě zapsat do pořadníku? Aspoň jednu kamčatku bych mohla mít sladši. Včera jsem ochutnávala Wojtka, myslím, že se to trochu zlepšuje. U některých bobulí se mi ale křivil obličej. AI mi pak hezky vysvětlil, proč tak divně reagujeme na kyselé věci.
Obrázek
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

Už od dětí probraná Silginka, ale pro ukázku, jaké měla velké bobule (letos zatím největší ze všech dosud obraných zimolezů):
Obrázek

Pro srovnání - v dlani nahoře je Leningradský velikán, dole zbytky Silginky. Oba keře rostou vedle sebe, stejně staré, metrové keře. Je to podle tvaru opravdu Leningradský velikán, nebo nějaká záměna ? Oba chuťově výborné, ale zatímco Silginka má typickou chuť sladší kamčatky, L. velikán má ještě sladší jahodovou příchuť. Velikánem je spíše ta Silginka. Ale třeba jen lépe zvládá sušší podmínky... ?

Obrázek
EvaOstrava

Krásné. Olomoucko není moc daleko, asi by mi stačil řízek. To bych tě mohla poprosit o řízky? Nějakou ranou a sladkou - Morenu nebo Fialku. Množíš si je někdy? Prý je to nejlepší dřevitými řízky uřezanými v listopadu. A ty by se vlastně daly poslat i poštou, že jo?
Aurora je moc pozdní a už pomalu začínají třešně, které jsou přiliš silná konkurence. (Je to až k nevíře, ale i přes časté mrazíky jsou třešně letos obsypané plody snad víc než loni, jen nedostatek deště dělá velkou probírku.)
palino79
oficír
oficír

Příspěvek od palino79 »

MikeDundee píše:
08 čer 2026, 08:07
Pro srovnání - v dlani nahoře je Leningradský velikán, dole zbytky Silginky. Oba keře rostou vedle sebe, stejně staré, metrové keře. Je to podle tvaru opravdu Leningradský velikán, nebo nějaká záměna ? Oba chuťově výborné, ale zatímco Silginka má typickou chuť sladší kamčatky, L. velikán má ještě sladší jahodovou příchuť. Velikánem je spíše ta Silginka. Ale třeba jen lépe zvládá sušší podmínky... ?
Podľa tvaru a chuti ktorú popisuješ sa naozaj jedná o L.Velikán. Ako povedal jeden čestný člen :wink: tak L. Velikán nie je velikán veľkosťou ale chuťou. S14
palino79
oficír
oficír

Příspěvek od palino79 »

Som obral trochu kamčatiek na raňajky :D

Obrázek
Obrázek

Mix Aurora, B. Beast, B. Blizzard. Na lyžičke je B. Blizzard.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Musim rict, ze me opravdu nadchnul kerik ktery jsem koupil na opylovani Aurory. Mel by to byt Boreal Beast. Zraje tak nastejno, plody ohromny (nevazil jsem, ale mozna i dvojnasobny proti Aurore) a hned od zacatku super boruvkova chut. Ani jsem ho nenechaval dojit, i kyselejsi byl dobry, ta kyselost je takova jemna. Plodu bylo letos jen asi 20, kerik zaplodil prvni rok. Auroru zatim nechavam viset, ta je v tomhle stavu nezralosti takova zbytecne "ostra" to tu chut trochu kazi. Takze shrnu, ze zrajou nastejno, ale Auroru je lepsi jeste nechat na keri, zatimco tenhle se muze trhat hned, jak zmodra.
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

Mám takový problém se sítěmi proti ptákům. Mám oka cca 9mm, šíře 6m (takže krásně vystačí přes 1,7m širokou i vysokou dospělou kamčatku), dlouhá, položená nad celou řadou zimolezů. Dokonale odradí ptáky, ti se ani nesnaží ozobávat horní bobule. U země jsou sítě zatíženy různými tyčkami. Nesmí být u země žádná mezera, jinak toho využijí ptáci a dostanou se dovnitř. Nestalo se mi nikdy ani to, že by se v síti zamotala nějaká sýkorka, jak tady někteří reportovali.
Má to ale vedlejší efekt, že mi ta síť zabíjí hady - letos jsem našel několik (cca 5) mladých užovek a slepýšů, kteří chtěli tou sítí prolézt (hledají a likvidují slimáky), ale zasekli se v půli těla. Stačí 1-2 dny a je po nich. Jak toto řešit ? Pořídit s většími oky ? Bude to pak stále chránit proti ptákům ?...
Napadlo mě, že bych na spodní stranu stávající sítě (tam kde je zatížená tyčkami u země) přivázal pás nějaké sítě s mnohem většími oky a u země pak tyčemi zatížil právě tuto část, ve které se hadi nezaseknou.
Jak to případně řešíte vy ostatní ?
EvaOstrava

Jak velké oko had potřebuje? Dávala jsem kolem borůvky králičí pletivo proti ptákům. Takže by šlo třeba udělat kolem celého záhonu nízký pruh-obrubník z pletiva a nahoru připnout sítě. Nebo vyšší plastový obrubník, aby tam neprolézali vůbec. Ale had asi umí šplhat.
U nás asi moc nejsou, jen jednou jsem tu viděla užovku a strašně jsem se lekla, tak už se mi raději neukazují.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

To bys musel používat takové ty ultra jemné sítě co jsou z nich dělané organza sáčky. Jinak se vždy něco chytne.
Já letos nějak rezignoval na dokonalé utěsnění u země, v tomto počtu keřů už se to moc nedá. Takže jsem to jen přeházel přes vršky a spodem si pár ptáků holt cestu dovnitř i ven najde.
Tibor
nováček
nováček

Příspěvek od Tibor »

Čo tak na niektorých miéstach na zemi položiť nejakú rúru napr. 50cm x 4cm? Možno by si to ten had všimol a radšej by chodil tadiaľ.
Pokial ide o zamotávanie sa vtákov, tak mám také skúsenosti že sieť musí byť poriadne napnutá a vtedy sa nezamotajú. Najhoršie je keď sa to len prehodí cez ker. Vtedy niečo vymotám aj každý druhý deň. Ale záleží od sezóny. Niektoré roky je drozdov viac a vtedy ozaj nevedia čo zo sebou, ale občas sa pritrafí aj rok keď ich nie je až tak moc a sú kľudnejšie.

Sieť som kúpil takú tu zelenú s malými očkami myslím šírka 5 m a dĺžka 100m, ale dobrá investícia to nebola. Strašne zle sa s tým manipuluje(motá sa to) a veľmi ľahko sa to trhá.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Tak uz zobu Auroru, ta je opravdu jedinecna, ma takovou "plnou" chut, zacinam na nich byt zavisly :) Ty starsi odrudy me nikdy tak nebavily. Takze asi jeste na jeden kerik pristi rok dojde. A jak jste me Michale s Honzou inspirovali, zasadil jsem par seminek z Aurory a kdyz nesezenu neco vylozene zajimavyho, dam tam zkusebne semenacek, jestli mi nejaky vyroste (do cilenyho krizeni se teda nepoustim, ale kdyz to bude jako Aurora, budu spokojeny).
nene

Příspěvek od nene »

Martine, podívej se na tu svoji Auroru, jestli nemá u země nějakou větvičku, která se dá ohnout na hřížení. Vysoce pravděpodobně tam nějaká bude - ohni ji k zemi, nasypej pod ni a na ni trochu lepší půdy - třeba hrabanku - a připlácni ji nějakým placatým těžkým šutrem tak, aby nějaký kousek s listy ještě koukal ven. A zapomeň na ni. Kdyby bylo nějaké strašné sucho, tak si třeba vzpomeň a zalij to. Namulčuj to. Snaž se, aby ta vybraná větvička byla schovaná co nejvíc ve stínu stávajícího keře, prostě ať to má trochu vlhko a nemusíš na to myslet. Příští rok budeš mít novou Auroru k výsadbě. Koření to velice ochotně.
kasta

Příspěvek od kasta »

nene: Jirko dik, ja bych ji i narizkoval, jak tu psal Honza, ty zimolezy koreni opravdu snadno. Ale chci zkusit semenacek kvuli lepsimu vzajemnymu opylovani v budoucnu. Bude to trochu i zalozni reseni, nekdo tu zminoval jeste nejake nove zajimave odrudy, treba se u nas napresrok objevi.

Kazdopadne tyhle odrudy co mam (Aurora, Boreal Beast) tak u me ty zimolezy posouvaji z te puvodni kategorie "prvniho ovoce" (kdy to clovek zobal hlavne protoze nic jinyho nebylo) do kategorie "ovoce vyberovyho", takze uz mi ani nevadi pozdejsi zrani, mne osobne chutnaji vic nez treba soucasne zrajici jahody a tresne.
Odpovědět