tomel
Moderátor: Stanley_51
Re: tomel
Mike: Vývoj ,hledání a šlechtění nových odrůd se určitě nezastavil a jede dál . Zkus zapátrat přímo na Ukrajině , odkud všechny tyto novinky pochází . Nejlépe na podobném fóru jako je toto . Forum vinograd . Můžeš se tam i zaregistrovat a přímo zeptat . A poděl se potom o informace s náma . A je snad možné i přetáhnout jejich fotku k nám , protože já jsem svoji fotku ( zamotaného neudržovaného kiwi ) u nich objevil . Což mě potěšilo . 
- Stanley_51
- administrátor

Podívej se na fb na tyto stránky, případně si na nich najdi jméno Andrey Sanchugov. Je to ukrajinský pěstitel tomelů a žije v Plzni. https://www.facebook.com/groups/tomelMikeDundee píše: Ví někdo, jaké jsou ještě další odrůdy 4. generace kromě Daru Sofievky ?
https://www.facebook.com/andrey.sanchugov/
Stanley_51
milos51, právě jsem četla článek v dubnovém čísle Receptaře, je právě o p. Urbánkovi. Samozřejmě mě zaujala odrůda Cangzhou, ale přestože nemám o pěstování kaki ani ponětí
tak se ptám, jestli je tahle odrůda samosprašná.Diky
minka : Odrůda Cangzhou nepotřebuje opylovače . Označení samosprašná u odrůdy Cangzhou ale není přesné , protože tato odrůda se sama neopyluje - nesprašuje . Plody se vyvíjí i bez opylení ,tedy partenokarpicky ( podobně jako např. fíky ) a v tom případě se neutvoří semena . Pokud je ale tato odrůda opylena opylovačem nebo jinou odrůdou ,která má i samčí květy ,tak se v plodech vytvoří semena . Jinak je tato odrůda velice raná a hlavně není trpká . Není potřeba trpkost odstraňovat .
K tomu článku v Receptáři :
Píše se tam ,že jsem zjistil ,že nezralé plody kaki zesládnou v hrnci se slivovicí
Kaki musí být zralé a etylen , který se uvolňuje z alkoholu , odstraní jenom tu trpkost -astringenci z trpkých plodů . No a nezjistil jsem to pochopitelně já , ale dělá to tak od nepaměti celá Asie . Tak to dělejte taky tak .

K tomu článku v Receptáři :
Píše se tam ,že jsem zjistil ,že nezralé plody kaki zesládnou v hrnci se slivovicí
Kaki musí být zralé a etylen , který se uvolňuje z alkoholu , odstraní jenom tu trpkost -astringenci z trpkých plodů . No a nezjistil jsem to pochopitelně já , ale dělá to tak od nepaměti celá Asie . Tak to dělejte taky tak .

Naposledy upravil(a) milos 51 dne 17 kvě 2026, 18:45, celkem upraveno 3 x.
Děkuju za odpověd´, docela bych se tedy do toho pustila, dívala jsem se , že se dá i sehnat. Ještě bych potřebovala vědět, jaké velikosti dorůstá, abych našla vhodné místo.
Ten článek je bezva, rady skvělé

Ten článek je bezva, rady skvělé
-
modra7
- desátník

Také jsme teď nedávno Cangzhou koupili a zasadili těsně před tou mrazovou epizodou. Byl to jen holý kmen a jedna větev. Nic na ní v té době nerašilo (předpokládám, tedy spíš doufám
, že tomely raší až později). Ještě máme objednané Jiro. Plánuju je dát pár desítek metrů od sebe, aby se snížila šance vzájemného opylování a té tvorby semen. Ale vlastně ani nevím, jestli se v době květu potkávají..
Obidve odrody maju iba samicie kvety, takze je to v poriadkuJožka píše:Mám Jiro a Sosnovsku asi 4metry od sebe a žádné semeno jsem ještě nenašel a to jsou už 9 let u sebe.
Nikita je na tom rovnako, s ostatnymi odrodami skusenost nemam. Ale ak su ich plody bez semien, tak budu zrejme tiez ciste samice. Co som zaregistroval, obojake kvety robi Bozi dar, takze jemu je lepsie sa vyhnut.
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Nevi nekdo co by mohlo byt za odrudu oznacenou zkratkou JT ?
Nejak se mi to po dvou sezonach vykourilo z hlavy a zaboha si nemuzu vzpomenout co to tady vlastne mam naroubovane.
Nejak se mi to po dvou sezonach vykourilo z hlavy a zaboha si nemuzu vzpomenout co to tady vlastne mam naroubovane.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

JT 01-02 Josephine x Taishuu VKHmoonvil píše:Nevi nekdo co by mohlo byt za odrudu oznacenou zkratkou JT ?
http://www.nuttrees.net/persimmon.html:
Mikkusu kaki Hybrid = JT-02 - A hybrid of Josephine V. X Taishu Kaki, a true 50/50 hybrid. Bred in Japan, imported by Jerry Lehman in 2006 and grown in several locations in the USA. Medium to large fruit, square-ish shape, is an astringent type till soft and then mouthwatering tasty, 2.5 to 3.0-inch fruit. It is a smallish tree, not vigorous at all, and is precocious, has spreading growth habits and must be staked to support fruit load. It is a very heavy producer, very cold hardy and has never had any freeze damage or cold injury. Zone 5b and ZONE 8 / tested to -16 Degree F (-26°C).
-
MikeDundee
- mírně pokročilý

- Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
V seznamu persimmon.html se píše u odrůdy Sosnovská: "The variety itself is an excellent pollinator." Podobnou větu jsem zahlédl v jiném zdroji zase o Daru Sofievky. Tak doufám, že ani jedno není pravda kvůli semenům, které by se vytvořily v plodech jiných odrůd
Spíš mi přijde že ta věta se jim tam dostala z popisu Božího daru.
Vidím tam taky odrůdu:
V. Derevyanko - This is a newly introduced Ukrainian hybrid that is cold hardy to Zone 5 and is said to produce large, excellent fruits
To je možná jeden z těch dalších nových hybridů 4. či ještě novější generace na které jsem se zde nedávno ptal. Pokud mu šlechtitel propůjčil své jméno, tak by to mohlo být něco opravdu kvalitního..
Tohle jsem našel v dokumentu, kde Derevyanko a spol. představovali Dar Sofievky a ukazovali tam srovnání odolnosti vůči mrazům (0=žádné poškození, čím je číslo větší tím víc odrůda namrzla, uvedené roky u nich udeřila zvlášť krutá zima). Ve spodní třetině jsou ještě nepojmenované semenáče, které z tohoto hlediska považovali za perspektivní. Jeden z nich nakonec pojmenovali jako Dar Sofievky. Tak je možné že pojmenovali a vydali další z těchto semenáčů.

Vidím tam taky odrůdu:
V. Derevyanko - This is a newly introduced Ukrainian hybrid that is cold hardy to Zone 5 and is said to produce large, excellent fruits
To je možná jeden z těch dalších nových hybridů 4. či ještě novější generace na které jsem se zde nedávno ptal. Pokud mu šlechtitel propůjčil své jméno, tak by to mohlo být něco opravdu kvalitního..
Tohle jsem našel v dokumentu, kde Derevyanko a spol. představovali Dar Sofievky a ukazovali tam srovnání odolnosti vůči mrazům (0=žádné poškození, čím je číslo větší tím víc odrůda namrzla, uvedené roky u nich udeřila zvlášť krutá zima). Ve spodní třetině jsou ještě nepojmenované semenáče, které z tohoto hlediska považovali za perspektivní. Jeden z nich nakonec pojmenovali jako Dar Sofievky. Tak je možné že pojmenovali a vydali další z těchto semenáčů.