Mandloň

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátoři: moonvil, Stanley_51

Odpovědět
Mirek223
admirál
admirál

Re: Mandloň

Příspěvek od Mirek223 »

moonvil píše:
26 srp 2026, 14:43
Nema nekdo informace jak dopadly letos mandlone v mandlonovych sadech v Hustopecich?
Nevím, jestli hustopečské mandloně slouží ke sklizni mandlí, každopádně však slouží jako šaškec když to kvete. Celkem nedávno jsem dostal "madloňovici" a složení? Líh z Francie a mandloňové aroma. Další varianta" vinný líh (Itálie), vinný mošt, přírodní hořkomandlové aroma.

Tyhle "likéry" mandle z Hustopečí v životě neviděly, ale pro "pražáky" dobrý.
longr
desátník
desátník
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

Jedna věc je taková ta turistická mandlovka, tedy aromatizovaný likér nebo špiritus, který je "levný", a poctivá mandlovice, tedy destilát z mandlí nebo špiritus z macerovaných mandlí, který by ale nikdo nezaplatil, ani ten Pražák :)
Mirek223
admirál
admirál

Příspěvek od Mirek223 »

longr píše:
26 srp 2026, 17:25
Jedna věc je taková ta turistická mandlovka, tedy aromatizovaný likér nebo špiritus, který je "levný", a poctivá mandlovice, tedy destilát z mandlí nebo špiritus z macerovaných mandlí, který by ale nikdo nezaplatil, ani ten Pražák :)
Destilát z mandlí? To snad ne.
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

Brano70 píše:
26 srp 2026, 06:52
Tétényi Bőtermő už dozrieva:

Obrázek
Braňo- vieš aká obrovská je u mňa mandľa- začali zrieť 11.8. (ale to už v posledných rokoch - okolo 15.8. je "normálne")...ešte pred "pár" rokmi vždy zrela v septembri až okóbri...
- aj teraz už jej (opäť) chýba cca 1/2 listov (už má "jeseň)
foto ešte z 11.8.:
Obrázek
...teraz už je zrelých min. 3/4 plodov :shock:
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Poslal by mi prosím někdo pár plodů/semen? Chtěla bych vysadit mandloňové semenáče ze stromů, které plodí i v podmínkách tohoto jara/léta..
zbynda
nováček
nováček
Bydliště: Střední Čechy, 210 m.n.m., jižní svah, průměr zim 2016-2020 = USDA 7b

Příspěvek od zbynda »

moonvil píše:
26 srp 2026, 14:43
Nema nekdo informace jak dopadly letos mandlone v mandlonovych sadech v Hustopecich?
Pravidelne sleduju vysadbu kolegy v Habrovanech (vinarska oblast, temer bez jarnich mraziku), ktery tam ma desitky stromu uz ve velikosti 4-5m a bohuzel jsem tam jeste nikdy nevidel nejakou solidnejsi urodu. Vzdy zustane jen par plodu na strome, z toho polovinu jeste vyklovou ptaci apod.
Navic ty stromy vubec nevypadaji zdrave, sice relativne bujne rostou, ale jsou to takova kostata, tak nevim jestli je to zpusobeno suchem poslednich let nebo tim, ze to vubec nestrika. Kazdopadne me to odradilo od jakychkoli pokudu s timto ovocnym druhem.
Kolega, co bydlí od sadů pár set metru zmiňoval, že letos toho bude podstatně méně pro loňské velké úrodě.

Každopádně ke zdravotnímu stavu samotných stromů v tom sadu (stará výsadba). Ty stromy jsou již za produkčním věkem, víceméně na dožití, a to jak z pohledu samotného stáří, tak i zdravotního stavu pro dlouhodobou absenci průřezu a zmlazování. Mandloň je v tomto podobná broskvoni. Z velmi bujného růstu do zastavení stačí jedna sezona a nadúroda. Postřikem věřím, že to nebude. Osobně jsem jej u svých mandloní nedělal a neměl jsem problémy s molinií, ani plísněmi.
Mirek223
admirál
admirál

Příspěvek od Mirek223 »

V sobotu jsem měl návštěvu, která pochází od Hustopečí a ta mi potvrdila má slova, že tamní mandloně jsou už jen na focení pro turisty.

Asi jsem stará škola, a tak tomu moc nerozumím. Mohl bych se doma fotit před mandlonbí, hrušní, jabloní, nektarinkou, citrusem, třešní a dalšími ovocnými stromy, ale k čemu by mi to bylo? Já před mandloní, já před broskvoní, já před .... ? Vyfotit kvetoucí stromy, to ano, ale proč tam mít nějaký xicht? Že takto sami sebe fotí puberťáci nebo ženské, dejme tomu, ale proč se takto fotí "chlapi"?
Jožka
generál
generál

Příspěvek od Jožka »

Úroda mandlí tento rok je mizerná, není každým rokem posvícení. Loni byla úroda nadprůměrná.
Mirek223
admirál
admirál

Příspěvek od Mirek223 »

modra7 píše:
26 srp 2026, 21:38
Poslal by mi prosím někdo pár plodů/semen? Chtěla bych vysadit mandloňové semenáče ze stromů, které plodí i v podmínkách tohoto jara/léta..
Poslal bych Ti, ale těch pět plodů co tam zůstalo bylo děravých. V Pavlovicích by to mělo jít dobře, problém mohou být mrazy v květu (tak jako letos) nebo mokro v květu (u mne u dyje každý rok).
Odpovědět