Tropické plody
Moderátoři: moonvil, Stanley_51
-
longr
- velitel

- Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Re: Tropické plody
To by mělo stačit, důležité je, aby tam dužniny bylo co nejméně.
-
radek.god
- čestný člen ( přispívající )

No macel jsem je asi den ve slabem roztoku hypermanganu pri pokojove teplote a vcera vecer jsem zasadil 5 semen do spodem vyhrivaneho miniparniku a jen do kokosoveho substratu. Tak uvidim, zda a za jak dlouho neco vyklici
-
radek.god

Tak jsme byli v SAPE, tentokrat i za prvni ochutnavkou jidla a piti.
Zajimave
Z ovoce tam meli i syzigia , odnesli jsme si 3 mangostany, byly dobre a sladke
, 5 semen z 2 plodu, snad nejake vyklici
Bohuzel longan byl jen po kilovem baleni a to se mi za nej 350 dat fakt nechtelo, jednotlive na kusy ci vahu nebyl, tak ten jsem jeste nemel.
Ale zkusili jsme naky drinky s jackfruitem, spise to bylo zele, ale to bylo vyborne, oranzove, sladke
.
Na durian jsme se neodvazili
Jeste jsme tam na posledni chvili objevili a znova vzali atemoyu, tentokrat si ji sni synacek doma
, tak budou semena
Squamosa a muricata, stejne jako minule, bohuzel nikde nebyla
Zajimave
Z ovoce tam meli i syzigia , odnesli jsme si 3 mangostany, byly dobre a sladke
Bohuzel longan byl jen po kilovem baleni a to se mi za nej 350 dat fakt nechtelo, jednotlive na kusy ci vahu nebyl, tak ten jsem jeste nemel.
Ale zkusili jsme naky drinky s jackfruitem, spise to bylo zele, ale to bylo vyborne, oranzove, sladke
Na durian jsme se neodvazili
Jeste jsme tam na posledni chvili objevili a znova vzali atemoyu, tentokrat si ji sni synacek doma
Squamosa a muricata, stejne jako minule, bohuzel nikde nebyla
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Ja dnes rano u SIPI neodolal a vyuzil akci na marakuju 4+2. Vzal jsem k tomu i jednu maliformis na ochutnani a ze mi nakup zaokrouhlila na dve kila
Zajimavy, co je to za edulisku. Ze by flavicarpa? Nebo nejaky hybrid edulis x flavicarpa? Plody velke a ne tak hezky fialove. Jeste odhadnu podle chuti, zluta flavicarpa byva mnohem kyselejsi a min aromaticka nez ta fialova edulis. Ale necham je jeste par dni odlezet...

Edit: ta maliformis je zajimava, chut podobna marakuje, ale jen lehce kysela. A marakuja luxusni, vyrazne sladsi a aromatictejsi nez ty "bezne" kolumbijske. Asi tam budu muset dnes jeste zajet

Edit: ta maliformis je zajimava, chut podobna marakuje, ale jen lehce kysela. A marakuja luxusni, vyrazne sladsi a aromatictejsi nez ty "bezne" kolumbijske. Asi tam budu muset dnes jeste zajet
-
radek.god

Martine vyfot to na rezu, hlavne tu flavicarpu
Ani jsem nevedel, ze jsou SIPI Farmers jeste v Praze, myslel jsem, ze od brezna jezdi jen do mensich mest a na vetsi trhy
Nebo jsi prave mimo Prahu ?
V Sape meli tusim dva druhy mucenek, jedna nacervenala urcite dle napisu edulis a druha nevim, naka zelena.
Kazdopadne 200,- Kc za 6ks a za "pouze" mucenku se mi dat nechtelo
Meli tam v tom SIPI i neco dalsiho, zajimaveho ? Longan treba ? Co annony , muricata, squamosa
Ten Longan musim nekdy koupit a zkusit zasadit.
Jinak v te SAPE se jim vali mraky semen na zemi, treba durian apod, ale odolal jsem
Ted si uvedomuji, ze vlastne tu maliformis jsem mel zacatkem toku, vyborna a s napetim cekam, jak bude pokracovat rust rostlin.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Radku, byli u Andela, posledni dobou se tam zase obcas objevujou.
Ta mucenka je asi normalni "eduliska", jen asi jiny kultivar. Ale je luxusni, chutove o dost lepsi nez ty bezne prodavane a je i vetsi. Takze 30 kc za kus je pro me dobra cena.
Dal jsem to tam moc nezkoumal, meli tam vsechny ty bezny veci, jako vzdy.
Ta mucenka je asi normalni "eduliska", jen asi jiny kultivar. Ale je luxusni, chutove o dost lepsi nez ty bezne prodavane a je i vetsi. Takze 30 kc za kus je pro me dobra cena.
Dal jsem to tam moc nezkoumal, meli tam vsechny ty bezny veci, jako vzdy.
-
radek.god

Mangostan necely tyden po zasazeni cerstveho semene do spodem vyhrivaneho miniparniku 25°C +/-
Takovy fofr jsem necekal

A tady je snad pohled do budoucnosti https://www.youtube.com/watch?v=RveUOdSLzaA
Coz me pripomina, ze dle videa jsem kdysi pred mnoha lety uz jeden semenacek mangostanu zrejme mel, ale cca v 4-5 cm chcipnul
Takovy fofr jsem necekal

A tady je snad pohled do budoucnosti https://www.youtube.com/watch?v=RveUOdSLzaA
Coz me pripomina, ze dle videa jsem kdysi pred mnoha lety uz jeden semenacek mangostanu zrejme mel, ale cca v 4-5 cm chcipnul
Radku tady čtu, že na durian ses neodvážil. Není to škoda??
To jsi výzkumník?

To jsi výzkumník?
-
radek.god

Zdeňku, že Srí lanky vím, jak velká je to mrcha a že takové podmínky jako má doma, v Čechách prostě nevymýšlím.
Ale kdo ví, třeba se do Sapy ještě někdy podívám a zkusím nejake to semínko vyzebrat
Teď mám spíš za cíl TAMARIND .
Lízátko z něj, které se vyrábí třeba v Mexiku, mě fakt dostalo
Sladký a chuťově podobný jako fík, ale zároveň i palivy , prostě paráda
Ale taky to má být strom jak krava a já prostě to místo nemám 
Ale kdo ví, třeba se do Sapy ještě někdy podívám a zkusím nejake to semínko vyzebrat
Teď mám spíš za cíl TAMARIND .
Lízátko z něj, které se vyrábí třeba v Mexiku, mě fakt dostalo
Sladký a chuťově podobný jako fík, ale zároveň i palivy , prostě paráda
Tak dnes som skonzumoval svoju druhú bielu sapotu v živote. Prvú som zjedol minulý týždeň, ale bola podstatne menšia. Stromček mám zaštepený, odroda mcdill, samoopelivá. Kvitol mi začiatkom februára, keď bol v interiéri za izbovej teploty. Takže od kvetu do plodu to trvalo cca 6 a pol mesiaca. Čo sa plodov týka tak oba mali, krémovú konzistenicu a boli výrazne sladké. Nemali nejakú komplexnú chuť. Najviac mi pripomínali hrušku (hrušky rád nemám), ale naozaj iba trošíčku. Bola to taká málo výrazná hruška s krémovou konzistenciou. Tá sladkosť naozaj prebila aj to máličko chuti, čo to malo. Ešte mám odrodu Vernon, tá ale tento rok mať plody nebude. Môžem potom porovnať.

Diky za prispevok. Aj ked fotka s kvetmi nie je uplne ostra, vyzera ze ich prasniky maju pekny pel. U mna v skleniku som nikdy taky stav nedosiahol, akoby prasniky zostali zatvorene, mozno kvoli vyssej vlhkosti. Tento rok sice par plodov na jednej rastline zostalo, ale su male a bez semien 
ComRed---- moc pekne,gratuluji 
-
modra7
- desátník

Moniko, jak to vypadá s tvým longanem? Nějaké nové poznatky? Já zasadila nekolik semen později a mám teď spoustu rostlinek v podobné velikosti, jako ty tehdy. Tyto mám na balkóně.

Vzhledem k množství rostlin jsem udělala opět pokus a dva malinkaté semenáče dala někdy v červnu na zahradu ve Velkých Pavlovicích (do takového mírně vyvýšeného záhonku), kde mají skoro celodenní slunce a zalévání jednou za pár dnů. Nejdřív nevypadaly moc dobře (což je při vysazení malých semenáčů navíc v ne úplně vhodnou dobu pochopitelné). Něco je i "ožralo", ale ten jeden už vypadá hezky

A ten druhý (více poškozený) začal obrůstat odspodu.