Tropické plody

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátoři: moonvil, Stanley_51

Odpovědět
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Re: Tropické plody

Příspěvek od longr »

To by mělo stačit, důležité je, aby tam dužniny bylo co nejméně.
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od radek.god »

longr píše:
14 črc 2025, 07:55
To by mělo stačit, důležité je, aby tam dužniny bylo co nejméně.
No macel jsem je asi den ve slabem roztoku hypermanganu pri pokojove teplote a vcera vecer jsem zasadil 5 semen do spodem vyhrivaneho miniparniku a jen do kokosoveho substratu. Tak uvidim, zda a za jak dlouho neco vyklici E3 . Perlit ani pisek jsem tam nedaval. Je otazka za jak dlouho potrva, nez se zacne kmen menit na drevo a dosahne cca prumeru palce. Uz nevim, jetsli to byl palec nebo 1.5cm, kde psali, ze cca od tohoto prumeru zacina plodit. Vim, ze je mnoho druhu a nekte to trva snad i 8-10 let, tak uvidime E3
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak jsme byli v SAPE, tentokrat i za prvni ochutnavkou jidla a piti.
Zajimave :-)

Z ovoce tam meli i syzigia , odnesli jsme si 3 mangostany, byly dobre a sladke :-), 5 semen z 2 plodu, snad nejake vyklici :-o
Bohuzel longan byl jen po kilovem baleni a to se mi za nej 350 dat fakt nechtelo, jednotlive na kusy ci vahu nebyl, tak ten jsem jeste nemel.
Ale zkusili jsme naky drinky s jackfruitem, spise to bylo zele, ale to bylo vyborne, oranzove, sladke :P .
Na durian jsme se neodvazili :-o
Jeste jsme tam na posledni chvili objevili a znova vzali atemoyu, tentokrat si ji sni synacek doma 8) , tak budou semena :-)
Squamosa a muricata, stejne jako minule, bohuzel nikde nebyla :-(
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Ja dnes rano u SIPI neodolal a vyuzil akci na marakuju 4+2. Vzal jsem k tomu i jednu maliformis na ochutnani a ze mi nakup zaokrouhlila na dve kila :) Zajimavy, co je to za edulisku. Ze by flavicarpa? Nebo nejaky hybrid edulis x flavicarpa? Plody velke a ne tak hezky fialove. Jeste odhadnu podle chuti, zluta flavicarpa byva mnohem kyselejsi a min aromaticka nez ta fialova edulis. Ale necham je jeste par dni odlezet...
Obrázek

Edit: ta maliformis je zajimava, chut podobna marakuje, ale jen lehce kysela. A marakuja luxusni, vyrazne sladsi a aromatictejsi nez ty "bezne" kolumbijske. Asi tam budu muset dnes jeste zajet :)
radek.god

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
19 črc 2025, 11:19
Ja dnes rano u SIPI neodolal a vyuzil akci na marakuju 4+2. Vzal jsem k tomu i jednu maliformis na ochutnani a ze mi nakup zaokrouhlila na dve kila :) Asi tam budu muset dnes jeste zajet :)
Martine vyfot to na rezu, hlavne tu flavicarpu :-)
Ani jsem nevedel, ze jsou SIPI Farmers jeste v Praze, myslel jsem, ze od brezna jezdi jen do mensich mest a na vetsi trhy :-o
Nebo jsi prave mimo Prahu ?

V Sape meli tusim dva druhy mucenek, jedna nacervenala urcite dle napisu edulis a druha nevim, naka zelena.
Kazdopadne 200,- Kc za 6ks a za "pouze" mucenku se mi dat nechtelo E7 , hlavne ne za edulis, kterou mam a ktera mi nekvete.
Meli tam v tom SIPI i neco dalsiho, zajimaveho ? Longan treba ? Co annony , muricata, squamosa :-o

Ten Longan musim nekdy koupit a zkusit zasadit.
Jinak v te SAPE se jim vali mraky semen na zemi, treba durian apod, ale odolal jsem S6

Ted si uvedomuji, ze vlastne tu maliformis jsem mel zacatkem toku, vyborna a s napetim cekam, jak bude pokracovat rust rostlin. S12
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Radku, byli u Andela, posledni dobou se tam zase obcas objevujou.
Ta mucenka je asi normalni "eduliska", jen asi jiny kultivar. Ale je luxusni, chutove o dost lepsi nez ty bezne prodavane a je i vetsi. Takze 30 kc za kus je pro me dobra cena.
Dal jsem to tam moc nezkoumal, meli tam vsechny ty bezny veci, jako vzdy.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Mangostan necely tyden po zasazeni cerstveho semene do spodem vyhrivaneho miniparniku 25°C +/- :wink: E3

Takovy fofr jsem necekal :x

Obrázek

A tady je snad pohled do budoucnosti https://www.youtube.com/watch?v=RveUOdSLzaA
Coz me pripomina, ze dle videa jsem kdysi pred mnoha lety uz jeden semenacek mangostanu zrejme mel, ale cca v 4-5 cm chcipnul E1
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Moje vubec prvni jaboticaba z cerneho 2+ cm plodu :-)

Obrázek
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Radku tady čtu, že na durian ses neodvážil. Není to škoda?? :D :lol:
To jsi výzkumník?
S20
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Zdeňku, že Srí lanky vím, jak velká je to mrcha a že takové podmínky jako má doma, v Čechách prostě nevymýšlím.
Ale kdo ví, třeba se do Sapy ještě někdy podívám a zkusím nejake to semínko vyzebrat :-)
Teď mám spíš za cíl TAMARIND .
Lízátko z něj, které se vyrábí třeba v Mexiku, mě fakt dostalo S6
Sladký a chuťově podobný jako fík, ale zároveň i palivy , prostě paráda :-) Ale taky to má být strom jak krava a já prostě to místo nemám :-(
ComRed
škvrně
škvrně

Příspěvek od ComRed »

Tak dnes som skonzumoval svoju druhú bielu sapotu v živote. Prvú som zjedol minulý týždeň, ale bola podstatne menšia. Stromček mám zaštepený, odroda mcdill, samoopelivá. Kvitol mi začiatkom februára, keď bol v interiéri za izbovej teploty. Takže od kvetu do plodu to trvalo cca 6 a pol mesiaca. Čo sa plodov týka tak oba mali, krémovú konzistenicu a boli výrazne sladké. Nemali nejakú komplexnú chuť. Najviac mi pripomínali hrušku (hrušky rád nemám), ale naozaj iba trošíčku. Bola to taká málo výrazná hruška s krémovou konzistenciou. Tá sladkosť naozaj prebila aj to máličko chuti, čo to malo. Ešte mám odrodu Vernon, tá ale tento rok mať plody nebude. Môžem potom porovnať.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
J.K.
oficír
oficír

Příspěvek od J.K. »

Diky za prispevok. Aj ked fotka s kvetmi nie je uplne ostra, vyzera ze ich prasniky maju pekny pel. U mna v skleniku som nikdy taky stav nedosiahol, akoby prasniky zostali zatvorene, mozno kvoli vyssej vlhkosti. Tento rok sice par plodov na jednej rastline zostalo, ale su male a bez semien :(
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

ComRed---- moc pekne,gratuluji S9
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

MonikaV píše:
08 úno 2025, 17:04
Taky se pres zimu bavím a jen tak si sadim. Zadazeno 6.1.2025 cerveny jackfrut, longan a ten nejmensi je rambutan.
Obrázek
Moniko, jak to vypadá s tvým longanem? Nějaké nové poznatky? Já zasadila nekolik semen později a mám teď spoustu rostlinek v podobné velikosti, jako ty tehdy. Tyto mám na balkóně.
Obrázek
Vzhledem k množství rostlin jsem udělala opět pokus a dva malinkaté semenáče dala někdy v červnu na zahradu ve Velkých Pavlovicích (do takového mírně vyvýšeného záhonku), kde mají skoro celodenní slunce a zalévání jednou za pár dnů. Nejdřív nevypadaly moc dobře (což je při vysazení malých semenáčů navíc v ne úplně vhodnou dobu pochopitelné). Něco je i "ožralo", ale ten jeden už vypadá hezky
Obrázek
A ten druhý (více poškozený) začal obrůstat odspodu.
Obrázek
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

modra7-- tvoje vypadaji mnohem lepe, nez ty moje, ja uz taky vim, ze prime slunce jim skodi i vetsi zalivka, ale nastesti to zvladly, i ty výkyvy nočních teplot, ale myslim, ze prevazna vyziva jde jeste z pecky, takze rozhodujici bude co bude po zime :D
Obrázek
Odpovědět