Tropické plody

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátoři: moonvil, Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: Tropické plody

Příspěvek od radek.god »

FranTom píše:
21 dub 2026, 19:28
Hezký! Jak je stará ta rostlina, resp. po kolika letech zaplodila?
No samotneho me to zajimalo a tak jsem po tom zapatral :

Prvni Eugenie mam od 11.4.2024 s udajnym starim 0.5-1 rok v te dobe

konkretne
1x Eugenia Uniflora - kouknu na to na svetle, ale zrejme ma ted kvety i plody , kmen asi 1cm
1x Eugenia Reinwardtiana - vyska ted 30-40 cm max bez kvetu zatim, roste pomalu, kmen 5+mm .

Tzn, ze ted jim bude 2.5-3 roky, ale nemam presne info, ktera je starsi. Pokud si pamatuju, tak ta Uniflora mela asi 40cm a Reinwardtiana tak 20 cm, kdyz prisly . Obe mely tenky kminek do 5 mm, ta Reinwardtiana pusobila dost krehce.

Dale mam z jineho zroje 2x Eugenia Uniflora a netusim a jiz nezjistim, zda se jedna o semenace ci rizkovance.
Je mozne, ze jsem je kupoval az loni.
- Ty mely pri koupi asi 30+ cm, ale podle me mely urcite tlustsi kmen, 7 mm asi ?
- Jsem si jist, ze kvetou a vytvareji plody obe.

Uz nevim, zda jsem je zakopal loni na jare ( konec dubna nebo az v kvetnu ? ) ven do zeme v kvetinaci nebo v PET, kazdopadne
si nevybavuji, ze by loni kvetly.
Z duvodu nedostatku mista jsem se vykaslal na nejake rozlisovani a flaknul vsechny po vykopani na podzim do jednoho min 30 x 30 x cca 30 cm kvetinace a umistil je do obyvaku na parapet jizniho okna, kde prezimovaly. Ty Uniflory maji ted tak metr vysku a dost vetvi ...
Asi cca mesic je davam ve slunecne dny ven na balkon a po zapadu slunce nebo zatahnuti oblohy je vracim na parapet.

Jeste mam neco z Tropiku, ale uz nevim, zda mi prezila Eugenia Myrtifolia nebo Syzigium Cumini. Ty jsem kupoval koncem prosince 2021
Vypadalo to i dle listu dost podobne a jedno z nich se po preschnuti a prezimovani uz neprobralo ... Prvni, mozna i drudou zimu ale podle me daly obe.
Ta prezivsi rostlina ma ted tak 1.5m , dole 2cm kmen a ve vysce cca 1-3cm se to hned rozvetvuje na 2 kmeny , kazdy pres 1cm.
Kvetlo asi predloni par kvitky, ale plod nevytvorilo ... Jelikoz to v kvetinaci ci 2-3L PET nikam nevedlo, tak jsem ji flaknul letos do stejne velkeho kvetinace jako ty vyse zminene Uniflory. Hlavne na tuhle rostlinu mi jde dost cervcu S13 , ale listy a kmen to nelikviduje.

Snad bude lepsi jaro a leto, nez loni a i v kombinaci s vetsim kvetinacem se to nekam posune :shock:
radek.god

Příspěvek od radek.god »

To je uplna paleta barev ... S14

Jeste vyckavam kam az to ztmavne S21

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Jakomag
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od Jakomag »

Gratuluji k úspěchu, vypadají dobře, snad budou plody i dobře chutnat.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Jakomag píše:
24 dub 2026, 07:25
Gratuluji k úspěchu, vypadají dobře, snad budou plody i dobře chutnat.
Diky S20

rano jsem se chtel na plod podivat a nenasel jsem ho :shock:
Hledal jsem i po stranach rostliny, zda jsem kvetinac po sklizeni z balkonu neotocil na parapetu o 90 nebo 180 °a nic :shock: .
V okoli upadli take nebyl :wink: .

Nakonec jsem ho teda nasel :D , barva je takova cerno - tmavefialova s primesem cervene :shock: .
Pod listy se pri slabsim rannim svetle hleda uz blbe a nepovedlo se mi ho poradne mobilem vyfotit.

Tak je to prvni plod, tak vyckavam ... E3
Nevim, zda ma upadnout sam nebo ne.

Musim zjistit jakou odrudu to teda vlastne mam :-o

Dobry je, ze ta cerna by mela byt chutove jedna z nejlepsich :-)
radek.god

Příspěvek od radek.god »

tak plod, ktery byl v prispevku 23 dub 2026, 17:51 cerveny na 1 a 2 fotce , tak uz temer uplne zcernal :shock: .
Ma nadech fialovocerne a stale drzi pod listem :-) Bez svetla je cerny

jiny plod blizko presel z bilozelene na svetle zelenou , pak do oranzova , pak cervena az do barvy jako na te vyse uvedene fotce . No a pak jsem do nej drcnul ramenem pri presouvani rostliny na balkone na svetlo ... S13

Chut v teto cervenofialove barevne fazi je zajimava :

- lehce kysela, ani omylem jako citrus
- minimalni sladkost, v zadnem pripade sladke jako nase tresne, visne apod
- lehky nadech neceho co neznam, asfalt ani pryskyrici jsem nejedl, takze to nemam moznost s takovou chuti E1 E7 srovnavat ...

Ale na to, ze to dokazalo zakvets a zaplodit pred jarem/na zacatku jara, to neni spatne :-)

Dovedu si to predstavit bez zmeny chute v naky buchte misto tresni apod
Nebo pak trochu cukru a udelat z toho shake nebo nakou zmrku nebo liker :-)

Uvidime jak dopadne degustace cernofialoveho plodu, asi pcokam az sam upadne.

Plodu tam jeste par je v ruzne fazi, stejne jako kvety a poupata, tak snad to tak bude non stop :-)
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Radku, tak paradicka S6 preji dobrou chut S14
radek.god

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:
30 dub 2026, 23:28
Radku, tak paradicka S6 preji dobrou chut S14
Moniko diky :-)

holy kavovnik se mi vetvemi zaklestil do Eugenie, mno a pri pokusu o preneseni kvetinace s Eugenii mi ten cerny plod upadl :(
On teda drzel uz jen silou vule :) a jeho odpadnuti jsem cekal kazdym dnem.

Takze jsem ho samozrejme ihned sezral a semeno jsem pak hned hodil do vyhrivaneho miniparniku. Za 2-4 roky uvidim, co se z tech zatim dvou semen vyklubalo :D

Chut cerneho plodu (na slunci videt nadech fialove ) :
- mnohem lepsi, nez v cervenofialovem stavu :P
- sladsi, ale ne tak jako nase visne S21
- mnohem mekci, od 1cm semene se oddelil tak nejak sam, slo to jak po masle, na semeni nic nezbylo
- byl stavnaty a byl i vodovejsi
- mene kyselinek
- lehky nadech neceho neznameho, mozna je to ta pryskiricna prichut jak se to popisuje, doposud jsem nic takoveho nejedl
- zadna horkost nebo zadna neprijemna chut

Takze to vidim od pondeli ( cca 10°C rano ) presun ven a uvidime jak se mu bude darit na slunci.

* pro sychr take zkousim delat zalohu , konkretne mam ve vode vetvicky
- Eugenie Uniflora ( ve vode asi tyden )
- Jaboticaba
- Guarana
- Passiflora Malifornis ( plod Forest Egg )
mavi
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od mavi »

mavi píše:
29 říj 2025, 13:29
Hmmm, tak rychlou zkousku sem necekal S9
Ty mrchy zacly samy klicit uz po par dnech i v supliku a uplne v suchu... Coz je problem :( , do odletu mam jeste skoro tyden

Obrázek
Durian update po pul roce..

Domu jsem si vzal v kufru 2 semena. Prilet do Rakouska, 3 stupne nad nulou, inverze celej den. Cekani 2 hod na nevytapenem nadrazi, pak cesta domu asi dalsich 5 hodin. Doma pokojova teplota po dovolene 10 stupnu, nakliceny semena sem nechal tedy v kufru do druhyho dne nez se to trochu vyhralo, ale vzhledem k teplote pri ceste domu to asi moc rozdil nebyl. Zasazeni dle rady jen polozeni na povrch s mirnym zasypanim klicku. 2 mesice nic, jen jedno ze semen totalne zcernalo.

Zbylo to co je na obrazku vlevo dole, zacal sem na to nektere dny svitit cervenou led z Temu, kvalita svetla diskutabilni, po 3 mesicich se mirne nadzvedla spicka semene, po 4 mesicich byla asi 1-2 cm nad zemi. (to bylo docela prekvapeni ze to prezilo tak dlouho)

Pred velikonocema se to povytahlo nekolik cm, ale pak odjezd pryc na skoro 3 tydny, a zrovna se hodne ochladilo az skoro na celodeni mrazy. Moznost vytapet po dobu nepritomnosti nebyla. Navliknul sem na kvetinac aspon celofanovy pytlik a dal na parapet kde za jasnych dni slunce sviti 3-4 hod. Po navratu ale pokojova teplota +8.5, nic pro supertropickou rostlinu. Kavovnik prezil ale bez uhony, naopak metrovy bananovnik Dwarf Cavendish zezloutnul a prisel o vsech 15 listu..po tydnech sem oloupal vse suche az na stred, ktery je zatim zeleny.

Durian je ted aktualne ve stavu Schrodingerovy kocky. Nejsem zatim schopny rict jestli je zivy nebo mrtvy. Posledni mesic se stav vubec nezmenil. Pritom v dobe kdy sviti slunce musi byt pod igelitem 30+ a vlhkost prakticky 100%. Pulrocni experiment tedy zatim pokracuje. Nevim jak rychle to bezne roste ale tohle se mi nejak moc nezda no :)

Obrázek
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak Eugenia Uniflora, plody ktere jsem nechal dozrat az uplne do cerna na slunci a jeden odpadl sam a dva jsme odtrhly ...
Mno spise teda odpadly pohledem :shock: .

- zacaly se uz jakoby zcvrkavat nebo meknout ...
- barva cerna jako tma :D
- chut :
pokud dam dozrale annone 10/10 , tak Eugenia je tak 9/10
- vynikajici, osvezujici, mekke , stavnate, ZADNY ASFALT/PRYSKYRICE , kyseliny na nule nebo temer na nule.
SLADOUCKE :P

Kliceni :
cca 1+ mesic ( musel bych se podivat kdy jsem snedl a zasadil prvni plod )
zatim 2 semena, sazel jsem postupne a do miniparniku yvhrivanem na 25°C s cca 80% vzd vlhkosti. Nejstarsi semenacek ma 2cm a zatim je to jen stonek bez listu. Vsechny plody mely jedno kulate 1cm semeno, krome jednoho, tam byly dve z jedne strany splostele ...

Tesim se na dalsi plody, protoze tohle je fakt bomba !
Ted tam mam 2+ bile kvety, minimum poupat, plod v cervene, oranzove i zlute fazi ... :o
Ondrej...
nováček
nováček

Příspěvek od Ondrej... »

Z Fakulty tropického zemědělství se mi dostala do rukou Garcinia kolaa Cola nitida z Nigérie. Snad se chytnou :)

Další 2 jsem snědl. Garcinia hořká, ale celkem jedlá. Cola hořká a ještě k tomu strašně svíravá, takže nešla skoro sníst. Jinak efekt kofeinu jako hodně hodně silné kafe :D
Obrázek
FranTom
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Dostal jsem k ochutnání Zapotu z pražské Sapy.
Hodně zajímavá chuť, ten karamel je tam dost cítit. Musí se nechat hodně změknout a pak je to mňamka.
V prvním menším plodu (ten rozřezaný) bylo jen jedno semínko. Zatímco ten druhý větší měl semínka čtyři.
Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak to jsme zvedav, zda Ti vyklici. Dost casto se jim tam valeji na zemi semena z ruznych plodu, treba po vyrobe napoju.

Btw, Annonu Atemoyu tam nahodou nemeli ? :-o

Zapotu jsem jeste nemel a urcite tam budou i jine plody, nechtelo se mi dat 350,- za kilo a vetsinou tam mensi nez kilove baleni nemaji.
Ze by toho clovek ochutnal vice ... :P
FranTom
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Anony kupodivu moc neměli, sice jsem nějaké nakonec našel, ale chtěli stovku za kus (malý).

Zkusil jsem ještě Mangostan a ten mi chutnal. Jen se nesmí dlouho skladovat. Je potřeba je sníst dokud jsou měkké.
Pár jsem si nechal cca týden na později a chyba. Ono to svádí tím jak to má tlustou slupku že to vydrží (možná tak v lednici).
Jenže bez lednice na vzduchu ta slupka neprve ztvrdne a vnitřek "roztaje" na rosol a později to prosákne slupkou až to nakonec zplesniví.

Chtěl jsem hlavně kurkumu na zasazení. Ta z Afrických trhů od SPI byla všechna mrtvá (asi už uschlá) ta už neroste.
Ale ze Sapy raší často i v těch plastových táckách ve kterých ji tam prodávají. Stačí pohledat vhodný kousek.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

FranTom píše:
30 čer 2026, 22:37
Anony kupodivu moc neměli, sice jsem nějaké nakonec našel, ale chtěli stovku za kus (malý).

Zkusil jsem ještě Mangostan a ten mi chutnal. Jen se nesmí dlouho skladovat. Je potřeba je sníst dokud jsou měkké.
Pár jsem si nechal cca týden na později a chyba. Ono to svádí tím jak to má tlustou slupku že to vydrží (možná tak v lednici).
Jenže bez lednice na vzduchu ta slupka neprve ztvrdne a vnitřek "roztaje" na rosol a později to prosákne slupkou až to nakonec zplesniví.

Chtěl jsem hlavně kurkumu na zasazení. Ta z Afrických trhů od SPI byla všechna mrtvá (asi už uschlá) ta už neroste.
Ale ze Sapy raší často i v těch plastových táckách ve kterých ji tam prodávají. Stačí pohledat vhodný kousek.
No zalezi jake annony a za kolik. neni Annona jako ANNONA :D
100 za cherimolu bych fakt nedal, za muricatu ci squamosu 100% ano.
Za Atemoyu, kterou jinde nesezenu , urcite ano. Uz jen kvuli cerstvym semenum o ktera me jde.
Atemoya,co jsem tam koupil loni byla skoro dvojnasobna, nez cherimola za 39 v supermarketech. Proto jsem za ni kolem tech 130 / kus dal.
Za to 15+ semen s postovnym fakt nesezenu, pokud bych je vubec sehnal ...

Ad mangostan, ten tam kupoval syn a byl cerstvy a dobry, ale snedli jsme ho hned nebo druhy den .
V supermarketech byl vzdy zkazeny nebo bez duziny, to jsou vyhozene penize.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Nevim kam to zaradit, ale jako jablko to nevypada, tak to flaknu sem :-)

Poznate nekdo, o jakou rostlinu se jedna ?

1) Eugenia Myrtifolia
2 ) Syzigium Cumini

mel jsem obe z Tropiku, lec prezila jen jedna a nevim, ktera :o

- venku ma min 1, mozna spis 1.5m .
- Asi uz kvetla bilymi malymi kvety pred 1-2 lety, ale nic z toho nebylo.
- Ted tam je tech poupat mnohem vic :-) , ale plody jsem tedy jeste nevidel
- Dost se lame, asi vetrem ...
- lze ji zakorenit ve vode, ale takove rizky nebo spise jejich listy jsou pak velmi citlive na silne slunce. Zatimco matecni rostline se listy nespalily ani pri temer 40°C ...

Obrázek
Odpovědět