No samotneho me to zajimalo a tak jsem po tom zapatral :
Prvni Eugenie mam od 11.4.2024 s udajnym starim 0.5-1 rok v te dobe
konkretne
1x Eugenia Uniflora - kouknu na to na svetle, ale zrejme ma ted kvety i plody , kmen asi 1cm
1x Eugenia Reinwardtiana - vyska ted 30-40 cm max bez kvetu zatim, roste pomalu, kmen 5+mm .
Tzn, ze ted jim bude 2.5-3 roky, ale nemam presne info, ktera je starsi. Pokud si pamatuju, tak ta Uniflora mela asi 40cm a Reinwardtiana tak 20 cm, kdyz prisly . Obe mely tenky kminek do 5 mm, ta Reinwardtiana pusobila dost krehce.
Dale mam z jineho zroje 2x Eugenia Uniflora a netusim a jiz nezjistim, zda se jedna o semenace ci rizkovance.
Je mozne, ze jsem je kupoval az loni.
- Ty mely pri koupi asi 30+ cm, ale podle me mely urcite tlustsi kmen, 7 mm asi ?
- Jsem si jist, ze kvetou a vytvareji plody obe.
Uz nevim, zda jsem je zakopal loni na jare ( konec dubna nebo az v kvetnu ? ) ven do zeme v kvetinaci nebo v PET, kazdopadne
si nevybavuji, ze by loni kvetly.
Z duvodu nedostatku mista jsem se vykaslal na nejake rozlisovani a flaknul vsechny po vykopani na podzim do jednoho min 30 x 30 x cca 30 cm kvetinace a umistil je do obyvaku na parapet jizniho okna, kde prezimovaly. Ty Uniflory maji ted tak metr vysku a dost vetvi ...
Asi cca mesic je davam ve slunecne dny ven na balkon a po zapadu slunce nebo zatahnuti oblohy je vracim na parapet.
Jeste mam neco z Tropiku, ale uz nevim, zda mi prezila Eugenia Myrtifolia nebo Syzigium Cumini. Ty jsem kupoval koncem prosince 2021
Vypadalo to i dle listu dost podobne a jedno z nich se po preschnuti a prezimovani uz neprobralo ... Prvni, mozna i drudou zimu ale podle me daly obe.
Ta prezivsi rostlina ma ted tak 1.5m , dole 2cm kmen a ve vysce cca 1-3cm se to hned rozvetvuje na 2 kmeny , kazdy pres 1cm.
Kvetlo asi predloni par kvitky, ale plod nevytvorilo ... Jelikoz to v kvetinaci ci 2-3L PET nikam nevedlo, tak jsem ji flaknul letos do stejne velkeho kvetinace jako ty vyse zminene Uniflory. Hlavne na tuhle rostlinu mi jde dost cervcu
Snad bude lepsi jaro a leto, nez loni a i v kombinaci s vetsim kvetinacem se to nekam posune