nene, paloo: ono nejde o trpkost ale jde o vztah sladkost a kyselost a různě poměrově.
Ta konečná(!) chuť jak jsem během těch několika let zjistil se navíc dle asi různého průběhu léta a podzimu mění i v rámci jedné odrůdy. Na příkladu Nottinghamu jsem se letos vlastně poprvé dočkal (v mých podmínkách) jedlé úrody. Tedy aby to nebyly piliny!
A když toto své poznání (nebudu ho dál rozepisovat) spojím s posledním letošním poznatkem ze "sklizně" těch původních vlastně divokých malých mišpulí ... tak se odvažuji vyslovit názor:
že u každé odrůdy záleží jak je raná nebo pozdní (a to se většinově žel neuvádí jen to poznáváme my sami až když máme více odrůd a srovnáme) a do toho vstupují naše místní každého podmínky (u mne obecně horší) a navíc k tomu to rok od roku různé počasí ... a směřuji k tomu, že je možné a aniž o tom víme a v horších podmínkách (třeba u mne) že se ta mišpule (i jen část úrody) podtrhne! Buď podtrhneme my sami nebo to za nás spíše udělá samo počasí, tím že přijdou náhle ony první mrazy.
Takže to postupné hniličení začne resp. je odmávnuto ... a asi často (třeba u mne) ten výchozí stav měl ale ještě třeba pod vyššími teplotami a i když pod ubývajícím sluníčkem tak ještě dál dozrát!
Problémy jsem neměl s domnělým Royal, ovšem dost velké mám (letošek jak jsem dříve psal je o řád lepší) s Nottingham ... no a vůbec asi nejhorší to bude s tou divokou formou, mé popisy jinde výše: plody "dozrávají" velice jak zjišťuji nerovnoměrně! Výsledek je ten, že pokud nastane to co popisuji a že plody ještě měly dál dozrávat:
tak v tom lepším případě se ano stane, že chuťově se mišpule od různých odrůd zdají vlastně stejné, je to poživatelné ale odrůdová chuť tam moc není,
a v tom horším případě nedochází ke zhniličení ale naopak ke zpilinovatění obsahu, některé plody (ty méně vyzrálé a vlastně podtržené) začnou vysychat ... a u té divoké formy mišpule a jak právě žel zjišťuji, tak takto bude postiženo nejedlostí možná až 40% úrody co jsem přinesl letos domů, tj. z těch mišpulek které se na povrchu krabatí se stávají tvrdé křemínky. Podobně ale v daleko proti tomu menší míře roky pozoruji toto na tom Nottinghamu. S (domnělým) Royal tyto problémy byly každoročně zanedbatelné, ovšem zase mně žel vymrzl. Jak to bude s pořízeným Bredase Reus se uvidí
Rozepsal jsem se tu (svým právě nabytým názorem) ostatním a především novým zájemcům o mišpule, stále tomu já tleskám, ale ať se také podívají u mne na mé podmínky a jestli oni nemají podobné nebo ještě horší ... jít do toho ale bezstarostná procházka růžovým sadem to být nemusí. V horších podmínkách třeba trefit odrůdu?