od loni » 23 říj 2015, 09:11
Kľukva sa dá jesť aj priamo, no chuťou nevyniká a skôr odradzuje. Preto mnohí po ochutnaní ju odmietajú pestovať, čo je veľká chyba. Dá sa totiž spracovať rôznym spôsobom a vtedy je vynikajúca a ešte k tomu liečivá. Niekto posudzuje chuť plodov na prvý dojem, no nikdy by som to nerobil.
Uvediem príklad , keď jedna známa ochutnala plody kamčatky, ktoré neboli ešte celkom zrelé. Od tejto doby nemá o tieto plody a rastliny záujem. Mohla si vysadiť veľa odrôd kamčatiek, ktoré by som jej dal aj zdarma. Zase iná známa z veľkým záujmom si vysadila kamčatky, rakytník aj kľukvu. Nemôže si to vynachváliť. Tohto roku mala okolo 5- 6 Kg kľukvy vo svojom bazéniku, ktorý má rozmer približne 3 x 1,5 m. Plody kľukvy sú totiž veľmi ľahučké a takéto množstvo kľukvy na takom priestore, tak to sa naozaj oplatí pestovať.
Taktiež rakytník je na priamy konzum dosť kyslý a neviem si predstaviť, že by som ho kvôli tomu nepestoval.