od Tibor » 08 říj 2017, 17:39
Skúšal niekto sušiť plody zimolezu?
Ja som to skúšal v sezóne 2016, no z výsledku som nebol vôbec nadšený. Vysušené plody boli nehorázne tvrdé, jedlo sa to ozaj veľmi zle a celkovo chuť mi vôbec nesadla(za čerstva vpohode).
Sušičku nemám, takže sušenie prebiehalo nejak takto:
Približne v polke júna som nazbieral asi dve hrste chutných zrelých plodov. Konkrétne išlo o odrodu Kola 44(všetko ostatné čo mám je už u mňa v tom čase dávno zjedene, jedine ešte Duet dozrieva neskôr).
Plody som porozkladal na plastovú tácku tak aby sa navzájom nedotýkali a odložil do verandy ktorá má z troch strán pevné okná a je orientovaná na juh.
Slnko tam svieti prakticky od rána a keď niesu dvere otvorené, tak tam býva pekelne horúco. Akurát panovalo horúce počasie okolo tridsiatky, čiže som si bol praktický istý že do štyroch dní budú drobné plôdiky úplne suché. No oni aj po necelom týždni vyzerali dosť sviežo-vzhľadom na to čo museli v tej rozpálenej verande zažívať ma to dosť udivilo, ale hlavne som sa začal báť aby plody nezačali hniť alebo plesnivieť, tak som to od tej chvíle začal cez deň sušiť na priamom slnku a na noc to schovával do vyhriatej verandy. To už cez deň vonku panovali teploty okolo 35, na oblohe ani mráčik, noci boli tropické a 100 ročné teplotné rekordy padali jedna radosť. No tie plody si z toho nejako nič nerobili. Už presne nepamätám, ale nejako výraznejšie dehydrované začali byť až tretí alebo štvrtý deň "vypekania sa" na priamom slnku pri teplotách okolo 35 + predošlom sušení vo verande. Kým sa plody úplne vysušili trvalo to možno aj dva a po týždňa.
Ako som písal vyššie tak nakoniec boli plody neskutočne tvrdé. Asi by pomohlo ich pred konzumáciou namočiť, ale nemal som toho veľa, tak som nemohol experimentovať. Každopádne som bol z výsledku veľmi sklamaný a ten rok som to radšej ani neskúšal. Teraz neviem či sa zimolez všeobecne tak obtiažne suší, ale je to nejaká špecifická vlastnosť odrody Kola 44 že nerada prichádza o svoju vodu. Ale to čo tie bobule predviedli bolo zarážajúce. Bežne takto bez sušičky suším višne, marhule, slivky, jablká bez problému. Jedine raz som sa pokúšal sušiť ríbezle(čierne aj červené) tiež tam bol problém že sa to dlhšie nechcelo vysušiť, ale výsledok mi vôbec nechutil, tak som to neriešil...