sasman píše:.....Proto jsem téměř všechny plody (i zelené) sklidil a dal je do krabic s jablkem, aspoň část by měla dozrát......
Muzu poprosit o podrobnejsi "jak na to", prip. i foto? Predem dekuju.
Moderátor: Stanley_51
sasman píše:.....Proto jsem téměř všechny plody (i zelené) sklidil a dal je do krabic s jablkem, aspoň část by měla dozrát......
sasman píše:K rajčatům v uzavřené bedně se dají zralá jablka, která produkují ethylen a tím urychlují zrání. Návod na netu určitě někde bude, používá se to i u jiných druhů ovoce. Každopádně nejdůležitější je, aby plody nebyly poškozené - ať už prasknuté nebo zárodek houbových chorob. Dál je třeba trhat plody až ve velikosti zralého rajčete = rajče už nezvětšuje objem, pouze červená (bývá lehce nažloutlé). Ideální je, pokud je rajče aspoň trochu oranžové - potom dozraje určitě. Pokud si to dobře pamatuju, tak údajně takto špatně dozrávají cherry rajčata, ale třeba Bejbino mi před těmi 2 lety dozrávalo překvapivě dobře (ale nepamatuju si, v jakém stavu jsem je trhal). Tuším že nedozrávalo Stupické.
Je třeba rajčata aspoň jednou týdně kontrolovat, jestli neplesniví apod.
Na fotce jsou některá rajčata vyloženě zelená - u těch mám pochybnosti, jestli dozrají, ale moc rajčat na zahradě nezbylo, tak jsem to otrhal všechno, abych zjistil, v jakém stádiu jsou schopné dozrát (ještě mám jednu bednu):
Ještě jsem si vzpomněl, že se rajčata mohou nechat při pokojové teplotě nebo někde při nižší teplotě (dozrávají později) - jistější mi to přijde při pokojové teplotě - kratší doba potenciálního napadení (při nižší T jsem to nezkoušl).
Ještě že jsem ty rajčata otrhal - dnes opět přišly vydatné deště a půlka zbylých rajčat by zase popraskala
Pítrs píše:Konečně jsem nasadil česnek. Je to brzo nebo pozdě ?
Uživatelé procházející toto fórum: longr a 15 návštevníků